« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-08-11 11:11:42
Temat: kuchnia wloskaWpadlam na szalenczy pomysl zrobienia wieczoru z kuchnia wloska no i jak
antipasti chce podac szynke z melonem, mozzarelle z pomidorami i bazylia,
jak pasti spagethi i lasagne. Desre tez wymyslilam tiramisu i salatka
owocowa
Problem jest z tym co miedzy pastami a deserem i prosze glownei w tej
materii o pomoc choc inne propozycje do pozostalych pozycji tez przyjme z
mila checia
z powazaniem
BB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-08-11 11:56:24
Temat: Re: kuchnia wloska
Użytkownik BB <b...@a...warszawa.mtl.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ObRk5.13247$F...@n...tpnet.pl...
> Wpadlam na szalenczy pomysl zrobienia wieczoru z kuchnia wloska no i jak
> antipasti chce podac szynke z melonem, mozzarelle z pomidorami i bazylia,
> jak pasti spagethi i lasagne. Desre tez wymyslilam tiramisu i salatka
> owocowa
Parę lat temu gościłam przez kilka dni u moich wloskich przyjaciol na
polnocy Wloch. Do kolacji zasiadało przewaznie kilkanascie osob. Antipasti
dostawaly wylacznie dzieci i mlodziez. Dorosli w to miejsce dostawali miesko
i jarzynke. Oczywiscie nie razem, tylko najpierw miesko a potem jarzynke. I
bardzo sie dziwili, ze my chcemy miesko razem z jarzynka. Pozdrawiam -
Agnieszka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-11 11:57:49
Temat: Re: kuchnia wloska>
> Parę lat temu gościłam przez kilka dni u moich wloskich przyjaciol na
> polnocy Wloch. Do kolacji zasiadało przewaznie kilkanascie osob. Antipasti
> dostawaly wylacznie dzieci i mlodziez. Dorosli w to miejsce dostawali
miesko
Oczywiście mialam na mysli pasti - czyli te wszystkie makarony czy inne
lazanie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-11 14:41:21
Temat: Re: kuchnia wloskaUżytkownik "BB" <b...@a...warszawa.mtl.pl> napisał w wiadomości
> Wpadlam na szalenczy pomysl zrobienia wieczoru z kuchnia wloska no i jak
> antipasti chce podac szynke z melonem, mozzarelle z pomidorami i bazylia,
> jak pasti spagethi i lasagne. Desre tez wymyslilam tiramisu i salatka
> owocowa
> Problem jest z tym co miedzy pastami a deserem i prosze glownei w tej
> materii o pomoc choc inne propozycje do pozostalych pozycji tez przyjme z
Szczerze mowiac nie wiem ile to ma trwac, ale jezeli nie jest to przyjecie
dla Prawdziwych Zarlokow, to malo kto przerobi taka ilosc zarcia! Z
doswiadczenia wiem (a testowalam na raczej zarlocznych znajomych), ze
przystawki + pasta to duzo. Deser wypelnia ich juz pod sufit.
Jezeli koniecznie chcesz podac drugie danie (Wlosi jedza paste + drugie
raczej rzadko, normalnie jada sie albo to albo to), to proponuje piersi z
kurczaka lub sznycel z cielecinki (bez panierki!) w sosie cytrynowym. Mniam
mniam...
Jako warzywko daja oni czesto baklazany, ja za tym nie przepadam, bo zeby
nie wiem jak odsaczyc zawsze sa "dobrze naoliwione".
Smacznego!!
:-) Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-11 18:21:43
Temat: Re: kuchnia wloska
"Monika Bacińska" wrote:
>
> Użytkownik "BB" <b...@a...warszawa.mtl.pl> napisał w wiadomości
> > Wpadlam na szalenczy pomysl zrobienia wieczoru z kuchnia wloska no i jak
> > antipasti chce podac szynke z melonem, mozzarelle z pomidorami i bazylia,
> > jak pasti spagethi i lasagne. Desre tez wymyslilam tiramisu i salatka
> > owocowa
> > Problem jest z tym co miedzy pastami a deserem i prosze glownei w tej
> > materii o pomoc choc inne propozycje do pozostalych pozycji tez przyjme z
Jest to ogromna ilosc jedzenia. Daruj sobie salatke owocowa. Na zakaske
podaj mozzarelle itd, potem danie makaronowe i koniecznie salate,
najlepiej Cezara, potem przerwa na maly spacer i dopiero deser.
Makaronowe danie moze zawierac w sobie mieso, oprocz dobrego sosu. Jesli
masz fundusze, zrob cioppino, pyszny gulasz z owocow morza, i to
podawaj z makaronem.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-12 20:52:33
Temat: Odp: kuchnia wloskaCaly wszechswiat pomyslow - ryby, miesa, drob. Wlosi sa w tym niezli, ale i
tak blakna te potrawy przy makaronach.Wersja niby prosta to cos z rusztu -
np. bardzo gruby stek - steki po florencku sa znakomite, ale do tego trzeba
specjalnego miesa. Wersje skomplikowana (np. eskalopki cielece z sosem
parmenskim) podam jak odgruzuje moja bibloteke, co nastapi pod koniec
wrzesnia :(
Swoja droga reszta ma racje, ze male szanse aby to wszystko zjesc - no
chyba, ze jak we Wloszech od 18.00 do 2.00 :)
MM
Użytkownik BB <b...@a...warszawa.mtl.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ObRk5.13247$F...@n...tpnet.pl...
> Wpadlam na szalenczy pomysl zrobienia wieczoru z kuchnia wloska no i jak
> antipasti chce podac szynke z melonem, mozzarelle z pomidorami i bazylia,
> jak pasti spagethi i lasagne. Desre tez wymyslilam tiramisu i salatka
> owocowa
> Problem jest z tym co miedzy pastami a deserem i prosze glownei w tej
> materii o pomoc choc inne propozycje do pozostalych pozycji tez przyjme z
> mila checia
> z powazaniem
> BB
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-17 11:57:17
Temat: Re: kuchnia wloska
Monika Bacińska napisał(a) w wiadomości: ...
>Jezeli koniecznie chcesz podac drugie danie (Wlosi jedza paste + drugie
>raczej rzadko, normalnie jada sie albo to albo to), to proponuje piersi z
>kurczaka lub sznycel z cielecinki (bez panierki!) w sosie cytrynowym. Mniam
>mniam...
Przy moim poki co pierwszym pobycie we Wloszech probowano mnie faszerowac
jednym i drugim.
ALe gdzie znajde przepis na sos cytrynowy bo na stornach kuchni 3miasto nie
ma :<<<<
>Jako warzywko daja oni czesto baklazany, ja za tym nie przepadam, bo zeby
>nie wiem jak odsaczyc zawsze sa "dobrze naoliwione".
Ja tez za nimi nie przepadam
BB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-17 18:59:59
Temat: Cielecina w sosie cytrynowym (Bylo Re: kuchnia wloska)
BB wrote:
> ALe gdzie znajde przepis na sos cytrynowy bo na stornach kuchni 3miasto nie
> ma
Cielecina w sosie cytrynowym
Kotlety cielece
jajko
maka
buleczka tarta
maslo
olej
rosol
cytryna
sol
pieprz
makaron ugotowany al dente
Kotlety cielece rozbic cienko. Na 3 talerzach przygotowac make z sola i
pieprzem, rozbite jajko i buleczke. Panierowac kotlety w jajku, mace,
jajku , buleczce i smazyc na niezbyt goracej patelni, na mieszance masla
i oleju (pol na pol). Gdy usmazone po obu stronach, zdjac z patelni.
Przygrzac patelnie, az poprzyklejane grudki zrobia sie brazowe, a
nastepnie zalac mala iloscia rosolu i zeskrobac dno. Dodac pol lyzeczki
cytryny do smaku, ulozyc kotlety w patelni pojedyncza warstwa, przykryc
i dusic na malutkim ogniu, az miekkie, okolo 20 minut. Dodac soli,
pieprzu i cytryny do smaku.
Nie podaje ilosci, bo zawsze robie to na oko. Sosu powinno byc tyle,
zeby spod kotletow przelozonych do patelni do duszenia byl w sosie, ale
wierzch nie. W czasie duszenia nalezy podlewac, zeby sie nie
przypalilo, woda lub rosolem.
Ja nie uzywam suchej buleczki, robie swoja wlasna, z kawalka swiezego
chleba, w blenderze. Taka "swieza" buleczka na kotletach jest bardzo szlachetna.
Podac z makaronem.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-18 07:55:19
Temat: Re: Cielecina w sosie cytrynowym (Bylo Re: kuchnia wloska)Magdalena Bassett a écrit :
>
> Cielecina w sosie cytrynowym
To dokladnie jak "scaloppine al citrone (verde)" tylko ze bez
panierowania!
(ile jest "p" w scalop(p)ine"???)
--
Amicalement Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-18 17:38:29
Temat: Re: Cielecina w sosie cytrynowym (Bylo Re: kuchnia wloska)Użytkownik Paul Urstein <p...@p...ch> w
wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...ch...
> Magdalena Bassett a écrit :
>
> >
> > Cielecina w sosie cytrynowym
>
> To dokladnie jak "scaloppine al citrone (verde)" tylko ze
bez
> panierowania!
> (ile jest "p" w scalop(p)ine"???)
> --
> Amicalement Paul Urstein
>
W slowie "scaloppine" litera "P" wstepuje dwa razy choc
przyznam ze spotkalem sie z okresleniem "scaloppine al
limone". Gdyby tak dokladnie tlumaczyc na polski to
"scaloppina" jest to sznycel cielecy a to czy w cytrynie
czy np. z grzybami to juz rzecz gustu.
Przepis podawany przez Magdalene odpowiada wiernie temu co
przygotowuja przecietni wlosi.
--
Pozdrawiam - Ryszard Balawajder
www.makaron.pl - www.makaron.ws - www.makaron.it
[ jedyny polski serwis... makaronowy ]
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |