| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-13 18:14:24
Temat: Cielecina po grecku - z czym podawac???Witam!
Od dawna czytuje Wasze przepisy ale odzywam sie po raz pierwszy..:-)
Mam mala prosbe do Szanownych Grupowiczow...podpowiedzcie mi z czym moglabym
podac na mila kolacje we dwoje cielecine po grecku (przepis ponizej)?
Ten apetyczny przepis autorstwa Agnieszki Kreglickiej znalazlam na stronach
Gazety Wyborczej, niestety bez propozycji podania....
..aha zapomnialam dodac,ze nie chodzi mi o salatki czy przystawki ..a o
dodatki typu makaron ,pieczone ziemniaczki ;-)
Bede bardzo wdzieczna za wszelkie propozycje...:-))
Margot
Cielecina po grecku:
Składniki:
1 kg cielęciny , 1/2 butelki czerwonego wina , 1 mała cebula pokrojona w
kostkę , 2-3 ząbki czosnku , 2 puszki 400-g pomidorów ,garść ciemnych
oliwek , 2 kolorowe papryki , 100 ml oliwy , mąka , oregano , gałka
muszkatołowa , sól, pieprz, ew. szczypta cukru
Autor: Agnieszka Kręglicka
Sposób przyrządzania: Na 1/4 oliwy usmażyć cebulę, dodać czosnek i oregano,
zamieszać. Trochę wina zachować, resztę wlać do cebuli razem z pomidorami w
zalewie. Doprawić. Gotować na małym ogniu. Cielęcinę pokroić w grubą kostkę,
posolić i popieprzyć, oprószyć mąką. Obsmażyć na oliwie partiami, na
rumiano. Dodać do sosu. Paprykę pokroić w duże kwadraty, obsmażyć na tej
samej patelni. Resztę wina wlać na patelnię, zagotować, zeskrobać resztki z
dna, razem z papryką i oliwkami dodać do sosu. Dusić razem, aż mięso będzie
miękkie, a sos gęsty.
Czas przyrządzania: 90
Na ile osób: 6
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-13 19:49:58
Temat: Re: Cielecina po grecku - z czym podawac???
Użytkownik "Margot" <q...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b7c997$1b0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Cielecina po grecku:
>
> Składniki:
> 1 kg cielęciny , 1/2 butelki czerwonego wina , 1 mała cebula pokrojona w
> kostkę , 2-3 ząbki czosnku , 2 puszki 400-g pomidorów ,garść ciemnych
> oliwek , 2 kolorowe papryki , 100 ml oliwy , mąka , oregano , gałka
> muszkatołowa , sól, pieprz, ew. szczypta cukru
mnie najbardziej do tego pasowaly by pieczone ziemniaki
np polowki owinac folia .. wstawic do piekarnika i upiec
mozna podac je z maslem czosnkowym
albo polowki czy cwiartki, tak samo w piekarniku, tyle ze bez folii beda
bardziej przypieczone
oczywiscie obie wersje ze skorka :) (chyba ze kto nie lubi)
doklandie je wyszorowac
i tak jak wczesniej maslo czosnkowe - do masla wcisnac troche czosnku - wg
uznania
a wraz z grecka salatka z salaty lodowej, fety, rzodkiewki, ogorka papryki i
szczypiorku ..mmmmmm
chyba poprobuje:)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-13 20:17:07
Temat: Re: Cielecina po grecku - z czym podawac???Ja robiac cos podobnego podaje do tego ryz wymieszyny z ajvarem (pasta z
papryki), salatke z bialej kapusty i zaziki - dosc zadkie, polewam tym
mieso.
Salatka z bialej kapusty: glowke kapusty poszatkowac i posolic 5ma lyzkami
soli i dodac 1-2 w kostke pokrojone cebule. 5 lyzek cukru, 1 filizanke octu
i 1/2 filizanke oleju zagotowac, zalac tym kapuste i wymieszyc, pozostawic
na 24 godz. i doprawic pieprzem.
Monika
"Margot" <q...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:b7c997$1b0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
>
> Od dawna czytuje Wasze przepisy ale odzywam sie po raz pierwszy..:-)
>
> Mam mala prosbe do Szanownych Grupowiczow...podpowiedzcie mi z czym
moglabym
> podac na mila kolacje we dwoje cielecine po grecku (przepis ponizej)?
>
> Ten apetyczny przepis autorstwa Agnieszki Kreglickiej znalazlam na
stronach
> Gazety Wyborczej, niestety bez propozycji podania....
>
> ..aha zapomnialam dodac,ze nie chodzi mi o salatki czy przystawki ..a o
> dodatki typu makaron ,pieczone ziemniaczki ;-)
>
>
> Bede bardzo wdzieczna za wszelkie propozycje...:-))
>
> Margot
>
>
> Cielecina po grecku:
>
> Składniki:
> 1 kg cielęciny , 1/2 butelki czerwonego wina , 1 mała cebula pokrojona w
> kostkę , 2-3 ząbki czosnku , 2 puszki 400-g pomidorów ,garść ciemnych
> oliwek , 2 kolorowe papryki , 100 ml oliwy , mąka , oregano , gałka
> muszkatołowa , sól, pieprz, ew. szczypta cukru
>
> Autor: Agnieszka Kręglicka
>
> Sposób przyrządzania: Na 1/4 oliwy usmażyć cebulę, dodać czosnek i
oregano,
> zamieszać. Trochę wina zachować, resztę wlać do cebuli razem z pomidorami
w
> zalewie. Doprawić. Gotować na małym ogniu. Cielęcinę pokroić w grubą
kostkę,
> posolić i popieprzyć, oprószyć mąką. Obsmażyć na oliwie partiami, na
> rumiano. Dodać do sosu. Paprykę pokroić w duże kwadraty, obsmażyć na tej
> samej patelni. Resztę wina wlać na patelnię, zagotować, zeskrobać resztki
z
> dna, razem z papryką i oliwkami dodać do sosu. Dusić razem, aż mięso
będzie
> miękkie, a sos gęsty.
>
> Czas przyrządzania: 90
>
> Na ile osób: 6
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-13 20:23:40
Temat: Re: Cielecina po grecku - z czym podawac???
Użytkownik "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> napisał w wiadomości
news:b7ceth$1kp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> mnie najbardziej do tego pasowaly by pieczone ziemniaki
> np polowki owinac folia .. wstawic do piekarnika i upiec
> mozna podac je z maslem czosnkowym
> Marta
To chyba faktycznie dobry pomysl...mam tylko pytanko...
...jak dlugo i w jakiej temperaturze pieczesz ziemniaki?
Do niedawna mialam kuchenke bez piekarnika i nie bardzo mam wprawe..:-)
Pozdrawiam
Margot
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-14 05:15:59
Temat: Re: Cielecina po grecku - z czym podawac???
Użytkownik "Margot" <q...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b7cgri$cjm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> To chyba faktycznie dobry pomysl...mam tylko pytanko...
>
> ...jak dlugo i w jakiej temperaturze pieczesz ziemniaki?
>
> Do niedawna mialam kuchenke bez piekarnika i nie bardzo mam wprawe..:-)
Powiem szczerze nie nie patrze ile to minut ... pieke w 150-180 stopniach ok
30 minut chyba ?:) sprawdzam patyczkiem, jak ciasta :) czy miekkie w srodku
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |