Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.int
ernetia.pl!news.ipartners.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm
00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cielecina po grecku - z czym podawac???
Date: Sun, 13 Apr 2003 22:17:07 +0200
Organization: T-Online
Lines: 64
Message-ID: <b7cgft$n3o$04$1@news.t-online.com>
References: <b7c997$1b0$1@atlantis.news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1050264893 04 23672 xoX0E8xVSlYDsh 030413 20:14:53
X-Complaints-To: a...@t...com
X-ID: ZRwPT0ZcZeeB-p4nRHIkwhXEmliroVpSnUvMU5-KJlkpmr9f1xqmor
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:152775
Ukryj nagłówki
Ja robiac cos podobnego podaje do tego ryz wymieszyny z ajvarem (pasta z
papryki), salatke z bialej kapusty i zaziki - dosc zadkie, polewam tym
mieso.
Salatka z bialej kapusty: glowke kapusty poszatkowac i posolic 5ma lyzkami
soli i dodac 1-2 w kostke pokrojone cebule. 5 lyzek cukru, 1 filizanke octu
i 1/2 filizanke oleju zagotowac, zalac tym kapuste i wymieszyc, pozostawic
na 24 godz. i doprawic pieprzem.
Monika
"Margot" <q...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:b7c997$1b0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
>
> Od dawna czytuje Wasze przepisy ale odzywam sie po raz pierwszy..:-)
>
> Mam mala prosbe do Szanownych Grupowiczow...podpowiedzcie mi z czym
moglabym
> podac na mila kolacje we dwoje cielecine po grecku (przepis ponizej)?
>
> Ten apetyczny przepis autorstwa Agnieszki Kreglickiej znalazlam na
stronach
> Gazety Wyborczej, niestety bez propozycji podania....
>
> ..aha zapomnialam dodac,ze nie chodzi mi o salatki czy przystawki ..a o
> dodatki typu makaron ,pieczone ziemniaczki ;-)
>
>
> Bede bardzo wdzieczna za wszelkie propozycje...:-))
>
> Margot
>
>
> Cielecina po grecku:
>
> Składniki:
> 1 kg cielęciny , 1/2 butelki czerwonego wina , 1 mała cebula pokrojona w
> kostkę , 2-3 ząbki czosnku , 2 puszki 400-g pomidorów ,garść ciemnych
> oliwek , 2 kolorowe papryki , 100 ml oliwy , mąka , oregano , gałka
> muszkatołowa , sól, pieprz, ew. szczypta cukru
>
> Autor: Agnieszka Kręglicka
>
> Sposób przyrządzania: Na 1/4 oliwy usmażyć cebulę, dodać czosnek i
oregano,
> zamieszać. Trochę wina zachować, resztę wlać do cebuli razem z pomidorami
w
> zalewie. Doprawić. Gotować na małym ogniu. Cielęcinę pokroić w grubą
kostkę,
> posolić i popieprzyć, oprószyć mąką. Obsmażyć na oliwie partiami, na
> rumiano. Dodać do sosu. Paprykę pokroić w duże kwadraty, obsmażyć na tej
> samej patelni. Resztę wina wlać na patelnię, zagotować, zeskrobać resztki
z
> dna, razem z papryką i oliwkami dodać do sosu. Dusić razem, aż mięso
będzie
> miękkie, a sos gęsty.
>
> Czas przyrządzania: 90
>
> Na ile osób: 6
>
>
|