| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-27 14:24:17
Temat: Ciemny chleb (poprzedni nie dotarl)Do zaczynu dodalem trzy lyzeczki miodu i spodziewalem sie, ze otrzymam
ciemny chleb. Chleb nie wyszedl ciemny (chociaz bardzo pyszny). Jakich wiec
(naturalnych) skladnikow nalezty dodac aby otrzymac ciemny chleb?
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-27 14:45:31
Temat: Re: Ciemny chleb (poprzedni nie dotarl)In news:e59nfc$mr5$1@atlantis.news.tpi.pl, Marek wrote:
> Do zaczynu dodalem trzy lyzeczki miodu i spodziewalem sie, ze otrzymam
> ciemny chleb. Chleb nie wyszedl ciemny (chociaz bardzo pyszny).
> Jakich wiec (naturalnych) skladnikow nalezty dodac aby otrzymac
> ciemny chleb?
O ile się nie mylę, najczęściej dodaje się karmel. Czyli spalony cukier po
prostu.
Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-27 16:20:58
Temat: Re: Ciemny chleb (poprzedni nie dotarl)
Użytkownik "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:e59oct$c5f$1@inews.gazeta.pl...
> In news:e59nfc$mr5$1@atlantis.news.tpi.pl, Marek wrote:
>> Do zaczynu dodalem trzy lyzeczki miodu i spodziewalem sie, ze otrzymam
>> ciemny chleb. Chleb nie wyszedl ciemny (chociaz bardzo pyszny).
>> Jakich wiec (naturalnych) skladnikow nalezty dodac aby otrzymac
>> ciemny chleb?
>
> O ile się nie mylę, najczęściej dodaje się karmel. Czyli spalony cukier po
> prostu.
W jakich proporcjach?
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-05-27 16:36:02
Temat: Re: Ciemny chleb (poprzedni nie dotarl)
Le samedi 27 mai 2006 ? 18:20:58, dans <e59ua7$e4m$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>>> Do zaczynu dodalem trzy lyzeczki miodu i spodziewalem sie, ze otrzymam
>>> ciemny chleb. Chleb nie wyszedl ciemny (chociaz bardzo pyszny).
>>> Jakich wiec (naturalnych) skladnikow nalezty dodac aby otrzymac
>>> ciemny chleb?
>>
>> O ile si? nie myl?, najcz??ciej dodaje si? karmel. Czyli spalony cukier po
>> prostu.
> W jakich proporcjach?
To zalezy od stopnia skaramelizowania, mozesz miec karmel jasny lub
ciemny. Ile ta sa niewielkie ilosci, np. wlasnie 3 lyzeczki.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-05-28 19:53:10
Temat: Re: Ciemny chleb (poprzedni nie dotarl)
Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:1223283580$20060527183603@ewcia.kloups...
>
> Le samedi 27 mai 2006 ŕ 18:20:58, dans <e59ua7$e4m$1@atlantis.news.tpi.pl>
> vous écriviez :
>
>>>> Do zaczynu dodalem trzy lyzeczki miodu i spodziewalem sie, ze otrzymam
>>>> ciemny chleb. Chleb nie wyszedl ciemny (chociaz bardzo pyszny).
>>>> Jakich wiec (naturalnych) skladnikow nalezty dodac aby otrzymac
>>>> ciemny chleb?
>>>
>>> O ile się nie mylę, najczęściej dodaje się karmel. Czyli spalony cukier
>>> po
>>> prostu.
>
>> W jakich proporcjach?
>
> To zalezy od stopnia skaramelizowania, mozesz miec karmel jasny lub
> ciemny. Ile ta sa niewielkie ilosci, np. wlasnie 3 lyzeczki.
Nic nie dalo. Chleb nie wyszedl bardziej ciemny niz po dodaniu miodu. Co w
takim razie jest dodawane do ciemnego pieczywa? A moze wiecej karmelu.
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-05-28 19:57:47
Temat: Re: Ciemny chleb (poprzedni nie dotarl)Marek schrieb:
> Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
> news:1223283580$20060527183603@ewcia.kloups...
>> Le samedi 27 mai 2006 ŕ 18:20:58, dans <e59ua7$e4m$1@atlantis.news.tpi.pl>
>> vous écriviez :
>>
>>>>> Do zaczynu dodalem trzy lyzeczki miodu i spodziewalem sie, ze otrzymam
>>>>> ciemny chleb. Chleb nie wyszedl ciemny (chociaz bardzo pyszny).
>>>>> Jakich wiec (naturalnych) skladnikow nalezty dodac aby otrzymac
>>>>> ciemny chleb?
>>>> O ile się nie mylę, najczęściej dodaje się karmel. Czyli spalony cukier
>>>> po
>>>> prostu.
>>> W jakich proporcjach?
>> To zalezy od stopnia skaramelizowania, mozesz miec karmel jasny lub
>> ciemny. Ile ta sa niewielkie ilosci, np. wlasnie 3 lyzeczki.
>
> Nic nie dalo. Chleb nie wyszedl bardziej ciemny niz po dodaniu miodu. Co w
> takim razie jest dodawane do ciemnego pieczywa? A moze wiecej karmelu.
melasa, na przykład
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-05-28 20:13:05
Temat: Re: Ciemny chleb (poprzedni nie dotarl)> melasa, na przykład
>
> Waldek
Ale gdzie to zdobyc? W cukrowni?
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-05-28 20:17:25
Temat: Re: Ciemny chleb (poprzedni nie dotarl)Marek schrieb:
>> melasa, na przykład
>>
>> Waldek
>
> Ale gdzie to zdobyc? W cukrowni?
>
> MP
>
>
hmm, ja kupuję w sklepie i używam do pieczenia pierników. Nie wiem, czy
w Polsce do kupienia. Spróbuj poszukać w okolicach miodów miodowych i
sztucznych.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-05-29 04:43:18
Temat: Re: Ciemny chleb (poprzedni nie dotarl)Witam!
Użytkownik Marek <m...@...tkb.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:e5cv77$d10$...@n...news.tpi.pl...
(...)
> Nic nie dalo. Chleb nie wyszedl bardziej ciemny niz po dodaniu miodu. Co w
> takim razie jest dodawane do ciemnego pieczywa? A moze wiecej karmelu.
Ale dlaczego tak uparcie chcesz barwić chleb?
Bo może nie rozumiesz, że w sklepach jest sprzedawany chleb barwiony
po to, by omamić klienta. Nie daje to żadnych skutków smakowych/zdrowotnych.
W warunkach domowych kolor chleba zależy od mąki - im bardziej razowa,
tym ciemniejszy.
Jest jeszcze jedna metoda - można część mąki (białej) lekko zrumienić
na suchej patelni. Ale raczej nie więcej niż 25% ogólnej ilości.
Chleb jest ciemniejszy, a smakuje wyraźnie lepiej.
Zakładam, że mówimy o chlebie "zwykłym", bo np. na pumpernikle
są określone przepisy i kombinować nie trza.
Zdrówka - Wojtek H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-06-02 08:35:58
Temat: Re: Ciemny chleb (poprzedni nie dotarl)
Użytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
news:e5d0ci$h53$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > melasa, na przykład
> >
> > Waldek
>
> Ale gdzie to zdobyc? W cukrowni?
>
> MP
Nie w Leclerc. ;-))
Tam widziałem dzisiaj.
BoBig
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |