Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co dobrego robicie na obiad?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co dobrego robicie na obiad?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 157


« poprzedni wątek następny wątek »

71. Data: 2011-09-13 19:55:48

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mario pisze:
>
>
>> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
>> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-t
ruskawkami.html
>> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>>
>
> Witaj,
> Mmm. muffinki - to mój ulubiony temat :-). Ja robiłem wg tego przepisu.
> http://www.oliwnygaj.eu/modules/newscore/blog.php?id
_entry=37
> Różnica jest taka, że dodajesz zamiast oleju, oliwę z oliwek smakową
> (cytrynową lub pomarańczową).

A taka oliwa jest do dostania w markecie?

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


72. Data: 2011-09-13 20:22:58

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Qrczak <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2011-09-13 21:54, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
> Aicha pisze:
>> W dniu 2011-09-12 12:46, Paulinka pisze:
>>
>>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do tego
>>> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>>
>> Dziś było spaghetti z piersią pieczonego kurczaka i brokułem w sosie
>> jogurtowym.
>
> Smakowicie brzmi. Widzę, że w tym tyg. na stołach grupowiczów króluje
> kurczak ;)

Ale tylko w pniedziałek. Zanabyłam dziś znakomity kawał woła. Będzie
sztukamięs jutro.

>> Generalnie nad obiadem się nie roztkliwiam, bo dla młodej to już drugi
>> w ciągu dnia - coś tam zawsze, symbolicznie chociaż, zjada w szkole.
>
> Ja i tak gotuję drugi obiad w domu z myślą o tż-cie.
> Aktualnie mam sporo czasu, to mogę ich trochę porozpieszczać :)

A obiad zawsze gotuję pod siebie. Reszta się może porozpieszczać inaczej
i indziej.

Qra
--
nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


73. Data: 2011-09-13 20:29:12

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:
> Dnia 2011-09-13 21:54, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Aicha pisze:
>>> W dniu 2011-09-12 12:46, Paulinka pisze:
>>>
>>>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do
>>>> tego
>>>> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>>>
>>> Dziś było spaghetti z piersią pieczonego kurczaka i brokułem w sosie
>>> jogurtowym.
>>
>> Smakowicie brzmi. Widzę, że w tym tyg. na stołach grupowiczów króluje
>> kurczak ;)
>
> Ale tylko w pniedziałek. Zanabyłam dziś znakomity kawał woła. Będzie
> sztukamięs jutro.

Ja nie przepadam, kojarzy mi się z sosem chrzanowym, którego nie lubię,
a którym obficie tak ugotowaną wołowinę polewała moja rodzicielka.

>>> Generalnie nad obiadem się nie roztkliwiam, bo dla młodej to już drugi
>>> w ciągu dnia - coś tam zawsze, symbolicznie chociaż, zjada w szkole.
>>
>> Ja i tak gotuję drugi obiad w domu z myślą o tż-cie.
>> Aktualnie mam sporo czasu, to mogę ich trochę porozpieszczać :)
>
> A obiad zawsze gotuję pod siebie. Reszta się może porozpieszczać inaczej
> i indziej.

Dlatego jutro wątróbka z cebulką dla mnie, a dla reszty fisz end czips z
surówką z kiszonej kapusty :)

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


74. Data: 2011-09-13 20:52:42

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Qrczak <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2011-09-13 22:29, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
> Qrczak pisze:
>> Dnia 2011-09-13 21:54, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Aicha pisze:
>>>> W dniu 2011-09-12 12:46, Paulinka pisze:
>>>>
>>>>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>>>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do
>>>>> tego
>>>>> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>>>>
>>>> Dziś było spaghetti z piersią pieczonego kurczaka i brokułem w sosie
>>>> jogurtowym.
>>>
>>> Smakowicie brzmi. Widzę, że w tym tyg. na stołach grupowiczów króluje
>>> kurczak ;)
>>
>> Ale tylko w pniedziałek. Zanabyłam dziś znakomity kawał woła. Będzie
>> sztukamięs jutro.
>
> Ja nie przepadam, kojarzy mi się z sosem chrzanowym, którego nie lubię,
> a którym obficie tak ugotowaną wołowinę polewała moja rodzicielka.

A ja uwielbiam chrzan, także w sosie. Ale akurat sztukamięs będzie
smakowitym dodatkiem z wywary, który się potem stanie rosołem.

>>>> Generalnie nad obiadem się nie roztkliwiam, bo dla młodej to już drugi
>>>> w ciągu dnia - coś tam zawsze, symbolicznie chociaż, zjada w szkole.
>>>
>>> Ja i tak gotuję drugi obiad w domu z myślą o tż-cie.
>>> Aktualnie mam sporo czasu, to mogę ich trochę porozpieszczać :)
>>
>> A obiad zawsze gotuję pod siebie. Reszta się może porozpieszczać
>> inaczej i indziej.
>
> Dlatego jutro wątróbka z cebulką dla mnie, a dla reszty fisz end czips z
> surówką z kiszonej kapusty :)

Dla reszty mam siakieś schaboszczaki. Plus kapustka.
A wątróbkę też bardzo lubimy i dlatego jemy tylko od czasu do czasu.

Qra
--
nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


75. Data: 2011-09-13 20:55:54

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:
> Dnia 2011-09-13 22:29, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Qrczak pisze:
>>> Dnia 2011-09-13 21:54, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> Aicha pisze:
>>>>> W dniu 2011-09-12 12:46, Paulinka pisze:
>>>>>
>>>>>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>>>>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do
>>>>>> tego
>>>>>> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>>>>>
>>>>> Dziś było spaghetti z piersią pieczonego kurczaka i brokułem w sosie
>>>>> jogurtowym.
>>>>
>>>> Smakowicie brzmi. Widzę, że w tym tyg. na stołach grupowiczów króluje
>>>> kurczak ;)
>>>
>>> Ale tylko w pniedziałek. Zanabyłam dziś znakomity kawał woła. Będzie
>>> sztukamięs jutro.
>>
>> Ja nie przepadam, kojarzy mi się z sosem chrzanowym, którego nie lubię,
>> a którym obficie tak ugotowaną wołowinę polewała moja rodzicielka.
>
> A ja uwielbiam chrzan, także w sosie. Ale akurat sztukamięs będzie
> smakowitym dodatkiem z wywary, który się potem stanie rosołem.

Ja taką wołowinę przerabiam na farsz do pierogów.

>>>>> Generalnie nad obiadem się nie roztkliwiam, bo dla młodej to już drugi
>>>>> w ciągu dnia - coś tam zawsze, symbolicznie chociaż, zjada w szkole.
>>>>
>>>> Ja i tak gotuję drugi obiad w domu z myślą o tż-cie.
>>>> Aktualnie mam sporo czasu, to mogę ich trochę porozpieszczać :)
>>>
>>> A obiad zawsze gotuję pod siebie. Reszta się może porozpieszczać
>>> inaczej i indziej.
>>
>> Dlatego jutro wątróbka z cebulką dla mnie, a dla reszty fisz end czips z
>> surówką z kiszonej kapusty :)
>
> Dla reszty mam siakieś schaboszczaki. Plus kapustka.

Surówka czy zasmażana?

> A wątróbkę też bardzo lubimy i dlatego jemy tylko od czasu do czasu.

Znaczy dawkujecie sobie rzeczy dobre, czy jak? ;)

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


76. Data: 2011-09-13 21:01:42

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Qrczak <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2011-09-13 22:55, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
> Qrczak pisze:
>> Dnia 2011-09-13 22:29, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Qrczak pisze:
>>>> Dnia 2011-09-13 21:54, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>> Aicha pisze:
>>>>>> W dniu 2011-09-12 12:46, Paulinka pisze:
>>>>>>
>>>>>>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>>>>>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do
>>>>>>> tego
>>>>>>> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>>>>>>
>>>>>> Dziś było spaghetti z piersią pieczonego kurczaka i brokułem w sosie
>>>>>> jogurtowym.
>>>>>
>>>>> Smakowicie brzmi. Widzę, że w tym tyg. na stołach grupowiczów króluje
>>>>> kurczak ;)
>>>>
>>>> Ale tylko w pniedziałek. Zanabyłam dziś znakomity kawał woła. Będzie
>>>> sztukamięs jutro.
>>>
>>> Ja nie przepadam, kojarzy mi się z sosem chrzanowym, którego nie lubię,
>>> a którym obficie tak ugotowaną wołowinę polewała moja rodzicielka.
>>
>> A ja uwielbiam chrzan, także w sosie. Ale akurat sztukamięs będzie
>> smakowitym dodatkiem z wywary, który się potem stanie rosołem.
>
> Ja taką wołowinę przerabiam na farsz do pierogów.

A ja jestem mięsna. Bardzo. A zwłaszcza w obszarze mięs
gotowanych/pieczonych/duszonych. Wchłonę każdą ilość.

>>>>>> Generalnie nad obiadem się nie roztkliwiam, bo dla młodej to już
>>>>>> drugi
>>>>>> w ciągu dnia - coś tam zawsze, symbolicznie chociaż, zjada w szkole.
>>>>>
>>>>> Ja i tak gotuję drugi obiad w domu z myślą o tż-cie.
>>>>> Aktualnie mam sporo czasu, to mogę ich trochę porozpieszczać :)
>>>>
>>>> A obiad zawsze gotuję pod siebie. Reszta się może porozpieszczać
>>>> inaczej i indziej.
>>>
>>> Dlatego jutro wątróbka z cebulką dla mnie, a dla reszty fisz end czips z
>>> surówką z kiszonej kapusty :)
>>
>> Dla reszty mam siakieś schaboszczaki. Plus kapustka.
>
> Surówka czy zasmażana?

Jakaś z pieczarką. Przywleczona z tournee.

>> A wątróbkę też bardzo lubimy i dlatego jemy tylko od czasu do czasu.
>
> Znaczy dawkujecie sobie rzeczy dobre, czy jak? ;)

Sobie dobre na maksa, reszcie jak zniosą.

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


77. Data: 2011-09-13 21:09:27

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 13 Sep 2011 22:29:12 +0200, Paulinka napisał(a):

> Ja nie przepadam, kojarzy mi się z sosem chrzanowym, którego nie lubię,
> a którym obficie tak ugotowaną wołowinę polewała moja rodzicielka.

Szkoda, że nie oglądałaś niedawnego programu Gesslera na temat gotowania i
podawania sztuki mięsa. Aaaachch...
U nas takie mięsko powstaje właśnie tak jak on poleca - wielka ilość
dobrego mięsa plus szponder dla tłustości, gotowana-pyrkająca 4h w małej
ilości rosołu - rosół taki jest esencjonalny i wspaniały, a mięso z niego
wyjęte jest super. No i podaję je bez żadnego chrzaniska-sosiska - tylko z
ziemniakami polanymi skwarkami oraz z czymś ostrym jako dodatkiem,
najczęściej są to ogórki diabelskie. Wszyscy to uwielbiają w domu. I nie
tylko my, ale i ci, co u nas to jedli :-)
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


78. Data: 2011-09-13 21:13:11

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 13 Sep 2011 22:55:54 +0200, Paulinka napisał(a):

> Ja taką wołowinę przerabiam na farsz do pierogów.

Farsz do pierogów z "sztukamięsnej" wołowiny byłby suchy. Na farsz to ja
przerabiam tłuściutki szponderek z rosołku, który nie wszyscy lubią jako
sztukamięs (ja akurat lubię, no ale ile można) :-)
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


79. Data: 2011-09-13 21:14:08

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 13 Sep 2011 22:29:12 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> Ja nie przepadam, kojarzy mi się z sosem chrzanowym, którego nie lubię,
>> a którym obficie tak ugotowaną wołowinę polewała moja rodzicielka.
>
> Szkoda, że nie oglądałaś niedawnego programu Gesslera na temat gotowania i
> podawania sztuki mięsa. Aaaachch...
> U nas takie mięsko powstaje właśnie tak jak on poleca - wielka ilość
> dobrego mięsa plus szponder dla tłustości, gotowana-pyrkająca 4h w małej
> ilości rosołu - rosół taki jest esencjonalny i wspaniały, a mięso z niego
> wyjęte jest super. No i podaję je bez żadnego chrzaniska-sosiska - tylko z
> ziemniakami polanymi skwarkami oraz z czymś ostrym jako dodatkiem,
> najczęściej są to ogórki diabelskie. Wszyscy to uwielbiają w domu. I nie
> tylko my, ale i ci, co u nas to jedli :-)

Gesslera uwielbia moja mama ;) Ja jakoś nigdy nie mogę trafić na ten
program.
Gotowaną wołowinę jedli z apetytem wszyscy w domu, tylko nie ja. Widzisz
to są te nawyki, których się nie da nabyć ;)
Chrzan lubię tylko w ćwikle do wędzonych mięs.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


80. Data: 2011-09-13 21:18:16

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 13 Sep 2011 22:55:54 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> Ja taką wołowinę przerabiam na farsz do pierogów.
>
> Farsz do pierogów z "sztukamięsnej" wołowiny byłby suchy. Na farsz to ja
> przerabiam tłuściutki szponderek z rosołku, który nie wszyscy lubią jako
> sztukamięs (ja akurat lubię, no ale ile można) :-)

Czemu suchy? Mięso, zeszklona cebula, jajko, pieprz, sól.
IMO wychodzi świetny farsz do pierogów.
Na szpondrze też gotuję rosół, zależy co mi się ładnego z wołowiny trafi
w sklepie.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 7 . [ 8 ] . 9 ... 16


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdzie znajdę polskie wino?
Ktokolwiek widział...
Paprykowo.
Pomidorowo.
Czosnek niedźwiedzi...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »