Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Rav4" <a...@m...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Co jest lekko strawne?
Date: Thu, 2 Jun 2005 09:37:54 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 324
Message-ID: <d7mddf$sad$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d7kkum$mvh$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dka122.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1117698289 29005 83.24.4.122 (2 Jun 2005 07:44:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 2 Jun 2005 07:44:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:47545
Ukryj nagłówki
DIETA LEKKOSTRAWNA
Dieta lekkostrawna najczęściej znajduje zastosowanie w schorzeniach układu
trawiennego, jednakże odgrywa ona ważną rolę także w profilaktyce wielu
chorób. Dieta ta jest prostą modyfikacją żywienia podstawowego. Dieta łatwo
strawna, o ile nie ma dodatkowych wskazań dietetycznych, powinna dostarczać
taką samą ilość energii i wszystkich składników odżywczych jak to ma miejsce
w prawidłowym żywieniu ludzi zdrowych.
Różnica między żywieniem podstawowym a żywieniem lekkostrawnym polega
przede wszystkim na tym, że z żywienia lekkostrawnego wyklucza się produkty
i potrawy trudno strawne, zawierające stosunkowo dużo błonnika, wzdymające,
przesiąknięte tłuszczem, które pozostają długo w żołądku, a także ostre
przyprawy. Poza tym do sporządzania potraw dobiera się odpowiednie techniki
kulinarne pozwalające uzyskać potrawy łatwiej strawne co nie jest konieczne
w żywieniu podstawowym. Pewna ilość błonnika w omawianej diecie jest
potrzebna, tylko że składnik ten powinien pochodzić w miarę możliwości z
młodych, delikatnych warzyw, dojrzałych owoców, pieczywa pszenno- razowego
typu "Graham". Błonnik można zredukować w diecie lub uczynić go mniej
drażniącym przewód pokarmowy poprzez:
- dobór młodych, delikatnych warzyw i dojrzałych owoców,
- usuniecie pestek np. z pomidorów, kabaczków, porzeczek,
- usuniecie skórki poprzez obranie warzyw i owoców,
- oddzielenie czyści warzywa zawierającego znaczne ilości włókna
strukturalnego np. ze szparagów, kalarepy itp.
- gotowanie, które zmiękcza błonnik,
- przecieranie przez sito,
- stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych - zamiast grubych kasz -
drobne, zamiast razowego pieczywa- pieczywo pszenne, pszenno - razowe,
- stosowanie soków i przecierów zamiast całych warzyw i owoców.
Uwagi technologiczne dotyczące przygotowania potraw i posiłków dla diety
lekkostrawnej.
Aby posiłki były przez chorych akceptowane, w technologii dietetycznej
wiele uwagi należy poświęcić przyprawianiu potraw w celu podniesienia ich
właściwości smakowych, używając do tego łagodnych przypraw, dozwolonych w
żywieniu łatwo strawnym. Ze znanych technik kulinarnych najszersze
zastosowanie ma: gotowanie w wodzie lub parze. Można również stosować
pieczenie w folii lub pergaminie. Smażenie na tłuszczu w tradycyjny sposób
jest całkowicie wykluczone z diety łatwo strawnej. Można natomiast "smażyć"
np. jaja na parze. Do smażenia na parze można jedynie używać masło. Duże
zastosowanie mają tzw. budynie z mięsa, ryby, z ryżu lub makaronu i mięsa, z
sera, warzyw i inne. Delikatność budyniów osiąga się poprzez dokładne
rozdrobnienie produktów , spulchnienie przez dodanie namoczonej bułki lub
kaszy manny i zawsze ubitej piany z białka jaja. Budynie umieszcza się w
specjalnych zamykanych formach , wstawia do naczynia z wrzącą wodą i gotuje.
Do zaprawiania zup i sosów nie stosuje się zasmażek z tłuszczu i mąki, a
zagęszcza się je zawiesiną mąki w wodzie , mąki w mleku lub słodką
śmietanką.
Warzywa przygotowuje się również bez zasmażek, tylko "z wody" oprószane
mąką, z dodatkiem świeżego masła.
Propozycje potraw na poszczególne posiłki:
Śniadanie: zupy mleczne z dodatkiem dozwolonego produktu mącznego, mleko,
kawa lub herbata z mlekiem, słabe kakao. Jeśli podawana jest zupa mleczna,
napój może stanowić herbata, herbata z cytryną. Pieczywo mieszane /
dozwolone rodzaje pieczywa/, masło, świeżo przygotowany majonez z oleju
sojowego, słonecznikowego lub oliwy z dodatkiem soku z cytryny / bez
musztardy /. Produkt białkowy do pieczywa może stanowić biały ser, twarożek
homogenizowany, jajko gotowane na miękko, wędlina / z dozwolonych /,
upieczona w folii cielęcina na zimno lub klops. Może być dodany dżem lub
miód. Do tego posiłku wskazane jest podanie sezonowego warzywa lub soku
owocowego.
Śniadanie II: napój -jeden z wymienionych w I śniadaniu lub sok owocowy,
warzywny, zsiadłe mleko, kanapka z serem lub wędliną lub napój i kawałek
ciasta drożdżowego albo innego dozwolonego w tej diecie / biszkopt, babka
drożdżowa /, budyń mleczny, galaretka owocowa, twaróg z jabłkiem.
Obiad: zupa z dozwolonych produktów: krupnik, jarzynowa, barszcz,
pomidorowa, owocowa, odtłuszczony rosół, ziemniaczana. Dania mięsne, rybne,
półmięsne lub z sera- dostarczające białka zwierzęcego. Jako dodatek -
ziemniaki całe, puree, ryż lub kasza gotowana na sypko, drobny delikatny
makaron. Warzywa gotowane, surowa- utarta marchewka, pomidor bez skórki,
sałata zielona z olejem lub słodką śmietanką. Na deser może być surowy owoc
/ z dozwolonych /, kompot, kisiel mleczny lub z owoców, napój owocowy.
Podwieczorek: napój z kanapką, napój i ciasto, owoc lub jeden z innych
wymienionych w obiedzie deserów.
Kolacja: możliwie często potrawa gotowana: leniwe pierogi, budyń z mięsa lub
sera, kurczak lub ryba w galarecie, ryba lub mięso w jarzynach, risotto z
mięsem i warzywami, zsiadłe mleko z kaszą lub ziemniakami. Napój jak w I
śniadaniu, pieczywo, masło. Jeśli potrawa jest gotowana i zawiera białko
zwierzęce może być podany dodatek dżemu lub miodu, jeśli jest np. ryż z
jabłkami musi być do pieczywa dodatek sera, wędliny lub ryby. Wskazany jest
również dodatek warzyw , owoców lub soku z owoców.
Przykładowy jadłospis dla diety lekkostrawnej.
Śniadanie: bułka, masło, parówki drobiowe na gorąco , sałata , dżem,
kawa zbożowa z mlekiem
Śniadanie II: budyń z sokiem owocowym .
Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, sztuka mięsa , ziemniaki, marchewka
gotowana
Podwieczorek: ciastko drożdżowe , kompot z truskawek .
Kolacja: leniwe pierogi, bułka , kiełbasa szynkowa , masło , herbata z
cytryną. banan
Produkty i potrawy dozwolone i przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej
Nazwa produktu lub potrawy
dozwolone
przeciwwskazane
Produkty zbożowe
pieczywo jasne i czerstwe (czasem pieczywo typu "Graham" w
ograniczonej ilości), sucharki, drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna,
ryż, drobne makarony
Pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże, grube kasze:
pęczak, gryczana, grube makarony
Mleko i produkty mleczne
mleko słodkie i zsiadłe, biały ser, serek topiony, serek homogenizowany
przetwory mleczne przekwaszone, sery żółte
Jaja
gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze w formie jajecznicy,
jaj sadzonych, omletów
gotowane na twardo i smażone w zwykły sposób,
Mięso, wędliny i ryby
Mięsa chude: wołowina, cielęcina .kurczaki, chuda wieprzowina, ryby
chude: dorsz, leszcz, płastuga, szczupak, sandacz, wędliny chude:
szynka polędwica, chuda kiełbasa szynkowa, wieprzowa lub wołowa,
parówki w ograniczonej ilości
mięso tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi,
kaczki,
wędliny tłuste,
produkty mięsne i rybne wędzone
mięsa peklowane, konserwy mięsne,
ryby tłuste: węgorz , halibut
Tłuszcze
masło , słodka śmietanka , oleje roślinne:
sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa
śmietana, smalec, słonina, boczek
Ziemniaki
gotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree
frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane
Warzywa
marchew, kalafior, buraczki, dynia, szpinak, kabaczki, młody zielony
groszek, młoda fasolka szparagowa, warzywa z wody oprószane mąką z dodatkiem
masła, bez zasmażek, na surowo - zielona sałata, pomidory, utarta marchew z
jabłkiem
wszystkie odmiany kapusty, papryka, szczypior, cebula, ogórki, brukiew,
rzodkiewki, warzywa z zasmażkami, konserwowane octem,
Owoce
owoce dojrzałe bez skórki i pestek
jabłka, pomarańcze, brzoskwinie, banany, morele, truskawki, Maliny i
porzeczki w formie przecieru lub soku
wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce
suszone, orzechy
Suche strączkowe
wszystkie zabronione: groch, fasola, bób, soczewica
Cukier i słodycze
cukier, miód, dżemy bez pestek, przetwory owocowe z dodatkiem cukru :
kompoty, galaretki,
chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy
Przyprawy
tylko łagodne w ograniczonych ilościach:
sól, cukier, sok z cytryny, koper zielony, kminek, wanilia, cynamon
ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka, wszelkiego rodzaju
pikle
Zupy
Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, przetarte zupy
owocowe, zupy warzywne czyste /barszcz, pomidorowa/, zupy jarzynowe z
dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana, zupy zagęszczone zawiesiną mąki w
wodzie, mleku lub słodkiej śmietance
kapuśniaki, zupa ogórkowa, fasolowa, grochówka, zupy zaprawiane
zasmażkami
Potrawy mięsne i rybne
gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub
pergaminie, potrawki, pulpety, budynie
smażone, pieczone w sposób konwencjonalny
Potrawy z mąki i kasz
kasze gotowane na sypko lub rozklejone, budynie z kasz z dodatkiem
mięsa, warzyw lub owoców, lane kluski, leniwe pierogi, makarony
smażone: kotlety z kaszy, kluski kładzione, francuskie
Sosy
o smaku łagodnym zaprawiane: słodką śmietanką, masłem lub żółtkiem
zagęszczone zawiesiną mąki w wodzie, mleku lub słodkiej śmietance
koperkowy, cytrynowy, potrawkowy, pomidorowy
Ostre na zasmażkach, sosy na bazie tłustych i esencjonalnych wywarów
mięsnych lub kostnych
Desery
kompoty, kisiele, musy, galaretki - z owoców dozwolonych, galaretki,
kisiele, kremy z mleka, biszkopty, czerstwe ciasto drożdżowe
torty i ciastka z kremem, pączki, faworki, tłuste ciastka jak
francuskie , piaskowe, kruche
Napoje
Herbata, słaba kawa ( o ile nie ma przeciwwskazań), mleko, napoje
owocowe, soki warzywne
Mocne kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe, napoje gazowane
|