« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-12 21:11:20
Temat: Co na obiad i kolację?Witam!
Przyznam, że brakuje mi już pomysłów na szybkie i niedrogie dania
obiadowe i kolacyjne. Cały problem polega na tym, że młodsi synowie (1,5
roku) to alergicy. Nie mogą jeść mleka i produktów pochodzenia krowiego,
jaj kurzych i kurczaków, selera, pietruszki, pomidorów, papryki,
truskawek, czekolady/kakao, cynamonu, ryb.
Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Marzena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-12 22:24:38
Temat: Re: Co na obiad i kolację?Użytkownik "Marzena i Cyprian" napisała:
> Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Tak na szybko co mi przychodzi do głowy:
* Spagetti - na oliwe rzucic drobno posiekana cebulke i zabek czosnku, po
chwili dodać mielone np. z indyka, doprawic sola, pieprzem i bazylią - do
tego makaron i oliwki
* Sajgonki - zwijać w papier ryzowy rozne nadzienia np. mięsko z ryżem i
warzywami, same warzywa podsmażone z makaronem sojowym itp.
* Pierogi (może nie takie szybkie, ale można zrobić więcej raz i zamrozić na
kilka obiadów - ciasto najlepsze z 500 g mąki + 2 łyżki oliwy + 250 ml
gorącej wocy) z: jagodami, miesem, kapusta kiszona, miesem i kapusta, kasza
gryczana z cebulka i pieczarkami
* Kasza kus kus (jesli na szybko) wymieszana z podsmazonym boczkiem, cebulka
i pieczarkami
* Makaron sojowy z dowolnym warzywami podsmazonymi (np. z mrozonki), moze
byc tez z miesem/boczkiem i warzywami lub dowolnym sosem
* Nalesniki (woda + maka pszenna + kukurydziana - da sie zrobic, choc trzeba
miec troche wprawy) z dzemem
* Placki ziemniaczane (mozna dodac suszonego koperku sa smaczniejesze i
ladniejsze :)) (da sie bez jajka - ziemniaki, maka, cebulka)
* Ciecierzyca (delikatniejsza od fasoli - lepsza dla dzieci) np. z dodatkiem
podsmazonej cebulki z pieczarkami (ciecierzyca moze byc z puszki, jesli na
szybko)
* Ziemnaczki "posypane" delikatnymi skwarkami z chudego boczku i ogorek
kiszony
* Ryż z jabłkiem i cukrem z wanilią
* Kasza gryczana z gulaszem wieprzowym
* Kotlety schabowe (panierka - mąka, woda, bułka tarta) plus ziemniaczki
itd.
* Zapiekanki z makaronem lub ziemniaczane - z warzywami lub warzywami i
miesem
Tyle na szybko. Moje dziecie troche starsze (i tylko "bezjajeczne"), ale
wszystki te potrawy lubi, więc moze i Twoje cos z tego wybiorą.
Pozdrawiam!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-12 22:25:18
Temat: Re: Co na obiad i kolację?Marzena i Cyprian <c...@C...pl> napisał(a):
> Przyznam, że brakuje mi już pomysłów na szybkie i niedrogie dania
> obiadowe i kolacyjne. Cały problem polega na tym, że młodsi synowie (1,5
> roku) to alergicy. Nie mogą jeść mleka i produktów pochodzenia krowiego,
> jaj kurzych i kurczaków, selera, pietruszki, pomidorów, papryki,
> truskawek, czekolady/kakao, cynamonu, ryb.
> Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Pierwsze, co przyszło mi do głowy - to zastąpić biały ser przez - tofu. I
robić pierogi - ruskie i na słodko, makaron z serem, naleśniki.
Potrawy z fasoli - kotlety, fasolę w sosach - a'la po bretońsku, tyle, że
bez pomidorów. Placki ziemniaczane. Knedle z nadzieniem warzywnym,
pieczarkowym albo mięsnym /indyk, wołowina, wieprzowina/. Placki z
nadzieniem j.w. z ciasta z gotowanych ziemniaków. Zapiekanki ryżowo -
warzywno - mięsne albo takież makaronowe /jako zlepiacza użyć np. gęstego
sosu na zasmażce, rozprowadzonego rosołem. Kluski drożdżowe na parze na
słodko /sos typu kisielowego na owocach mrożonych, zabielony mlekiem
sojowym/. Takież kluski ze słonymi sosami /na bazie warzyw lub mięcha/.
Jeszcze poszperam w głowie i książkach.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-12 22:40:44
Temat: Re: Co na obiad i kolację?
Marzena i Cyprian napisał(a):
> Witam!
>
> Przyznam, że brakuje mi już pomysłów na szybkie i niedrogie dania
> obiadowe i kolacyjne. Cały problem polega na tym, że młodsi synowie (1,5
> roku) to alergicy. Nie mogą jeść mleka i produktów pochodzenia krowiego,
> jaj kurzych i kurczaków, selera, pietruszki, pomidorów, papryki,
> truskawek, czekolady/kakao, cynamonu, ryb.
Trudno podać tu wszelkie przepisy, ale wybór surowców nie jest aż
tak zawężony, jak Ci się wydaje.
W grę jako produkty wchodzą zatem:
1. Mąka pszenna, żytnia, kukurydziana, ziemniaczana
2. Ryż.
3. Kasze.
4. Ziemniaki i mnóstwo innych warzyw - marchew, cebula, dyniowate,
kapustne...
3. Rosliny strączkowe
4. Owoce poza truskawkami
5. Mięso wieprzowe, królicze, indycze, z perliczki, kacze, gęsie
itp.
6. Jaja PRZEPIÓRCZE, KACZE i GĘSIE (bardzo dobre)
7. Sery owcze i kozie (bryndza, sery żółte).
8. Zamiast pietruszki mozna stosować pasternak, lubczyk (np. suszony)
- do przyprawiania zup.
9. Wszelkie przyprawy prócz pomidoropochodnych i papryki.
10. Pieczywo.
11. Tłuszcze roślinne - płynne i stałe.
12. Smalec wieprzowy i słoninka.
Chyba wszystkiego nie wymieniłam, ale z tego, co udało mi sie
wymienić, można ugotować prawie wszystko.
Inna sprawa, że np. jaja tu wymienione są droższe, ale np. do
kotletów mielonych mozna dawać mąkę ziemniaczaną zamiast jaj lub
samo białko. Do ciast/makaronów - samo białko, żółtka dać
dzieciom na jajecznicę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-13 09:18:52
Temat: Re: Co na obiad i kolację?Rogalka wrote:
> * Placki ziemniaczane (mozna dodac suszonego koperku sa smaczniejesze i
> ladniejsze :)) (da sie bez jajka - ziemniaki, maka, cebulka)
Można dać jajka przepiórcze.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-13 11:28:31
Temat: Re: Co na obiad i kolację?Rogalka napisał(a):
> Tyle na szybko. Moje dziecie troche starsze (i tylko "bezjajeczne"), ale
> wszystki te potrawy lubi, więc moze i Twoje cos z tego wybiorą.
Dzięki :-) Na pewno coś wypróbuję. Naleśniki placki ziemniaczane i
pierogi robię z powodzeniem. Tyle,że pierogów jeszcze nie udało mi się
zostawić na drugi dzień, chociaż ciasto robię z kg mąki ;-). I raczej
nie lubą jeść dwa dni z rzędu tego samego.
Marzena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-01-13 11:33:00
Temat: Re: Co na obiad i kolację?czeremcha napisał(a):
> Pierwsze, co przyszło mi do głowy - to zastąpić biały ser przez - tofu. I
> robić pierogi - ruskie i na słodko, makaron z serem, naleśniki.
Tez o tym myślałam, ale na słodko to chyba nie bardzo.
> Potrawy z fasoli - kotlety,
Ale czym "zlepić"? Robiłam kiedyś z jajkami i były bardzo sypkie,
kruche. A bez jajek?
Placki z
> nadzieniem j.w. z ciasta z gotowanych ziemniaków.
A to chętnie, tylko nie wiem jak.
Marzena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-01-13 11:42:23
Temat: Re: Co na obiad i kolację?ikselka napisał(a):
> Trudno podać tu wszelkie przepisy, ale wybór surowców nie jest aż
> tak zawężony, jak Ci się wydaje.
Wiem, że nie jest źle.
> 4. Owoce poza truskawkami
I cytrusami, jeszcze nie próbowaliśmy i raczej nieprędko to będzie.
> 6. Jaja PRZEPIÓRCZE, KACZE i GĘSIE (bardzo dobre)
Przepiórcze powalają ceną, poza tym "kurzy" alergicy często źle na nie
reagują. Jeśli chodzi o kacze i gęsie, to największy problem z ich
dostępnością. Jest szansa, że już w lutym dostanę kacze.
> 7. Sery owcze i kozie (bryndza, sery żółte).
Niestety kozie produkty też nie są dozwolone. Nie napisałam tego
wcześniej. A owcze to tylko w Tatrach i to nie w Zakopanym.
> 8. Zamiast pietruszki mozna stosować pasternak, lubczyk (np. suszony)
> - do przyprawiania zup.
Raczej nie. Jeśli źle reaguje na seler i pietruszkę, to na inne podobne
rośliny pewnie też.
> 9. Wszelkie przyprawy prócz pomidoropochodnych i papryki.
Czyli "czyste", zresztą tylko takich używam.
Wiem, produktów jest sporo, ale mi brakuje pomysłów co z nich zrobić.
Np. co dodawać do surówek oprócz oliwy?
Marzena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-01-13 12:07:38
Temat: Re: Co na obiad i kolację?
Marzena i Cyprian napisał(a):
> Np. co dodawać do surówek oprócz oliwy?
Trochę soli, cukru, troszkę czosnku (ale to tylkodo niektórych
surówek i tylko do wysmarowania naczynia), jabłko (renety,
landsberska - bo dostatecznie kwasne) lub sok jabłkowy lub ogórek
kiszony lub sok z niego lub kiszona kapusta lub sok z niej - zamiast
soku z cytryny. Podejrzewam, że z oliwy i soku z kiszonej kapusty plus
sól i cukier "wy'shake'owanych" w zakręconym słoiczku wyjdzie sos
podobny do winegretu. Wyśmienita i bardzo prosta surówka dla dzieci,
bardzo przez nie lubiana, to po prostu starta w bardzo drobne wiórki
marchewka plus starte grubiej jabłko plus kapusta kiszona, przy czym
jabłko i kapusta łącznie w ilości takiej, jak ilość marchewki. Do
przyprawienia łyżka oliwy i szczypta soli plus cukru tyle, aby było
wyraźnie słodkie w smaku - po rozpuszczeniu cukru. Wymieszać,
ugnieść, odstawić na bok na pół godziny przed podaniem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-01-13 13:08:55
Temat: Re: Co na obiad i kolację?Marzena i Cyprian <c...@C...pl> napisał(a):
> > Potrawy z fasoli - kotlety,
> Ale czym "zlepić"? Robiłam kiedyś z jajkami i były bardzo sypkie,
> kruche. A bez jajek?
Pogooglałam przez chwilę i popatrz: http://tnij.org/maly-alergik
Tu wypatrzyłam, że można skleić kleikiem ryżowym. Moim zdaniem - troszkę
podlać mlekiem sojowym albo wodą, żeby kleik mógł lekko spuchnąć, i dodać
odpowiednią ilość kleiku. Albo kleik zagotować z wodą. Możnaby też skleić
rozgotowanymi płatkami owsianymi. Trochę może zachodu z rozgotowywaniem, ale
gdyby tak przygotować kleik owsiany, poporcjować /w woreczkach do kostek
lodu?/ i zamrozić?
> Placki z
> > nadzieniem j.w. z ciasta z gotowanych ziemniaków.
Ugotować ziemniaki, przetrzeć, dodać "sklejacz" j.w., lekko przyprawić,
formować grube kotleciki z nadzieniem w środku /rozpłaszczyć
trochę "ciasta", nałożyć farsz, przykryć drugą warstwą "ciasta"/, smażyć na
patelni do zrumienienia.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |