Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.nask.pl!
news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border4.nntp.dca.gigane
ws.com!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!nx02.iad01.newshosting.c
om!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b
-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Thu, 10 Mar 2011 14:52:52 +0100
From: Maddy <m...@e...com.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101027
Thunderbird/3.1.6
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Codzienne jedzenie jajek przez 16-latka
References: <ila0hh$nb5$1@news.task.gda.pl>
<4...@c...googlegroups.com>
<4...@s...googlegroups.com>
<ilahr0$idc$1@news.task.gda.pl>
In-Reply-To: <ilahr0$idc$1@news.task.gda.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 46
Message-ID: <4d78d7b4$0$2488$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.186.168.93
X-Trace: 1299765173 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2488 79.186.168.93:9684
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:266861
Ukryj nagłówki
W dniu 10-03-2011 13:57, Jacek pisze:
> Syn je mięso bez problemów. Niespecjalnie przepada za "zieleniną" i
> owocami.
> Prowadzi w miarę aktywny tryb życia i nie ma nadwagi (no może minimalną).
> Jajecznica jest bez żadnego boczku, tyko na niewielkiej ilości masła.
> Jajka są "od chłopa" a jak nie ma to z targu, ostatecznie z marketu.
Jaja z targu bywają też z fermy, sprzedawane "na lewo", nie idzie tego
sprawdzić. Chyba że pojedziemy "do chłopa" i kupimy te, które właśnie
wybrał kurom spod tyłków.
Pewność, że to są jaja np. z hodowli ekologicznej daje tylko odpowiednie
oznaczenie na jajku - 0 w pieczątce.
Można też wybierać jaja od zielononóżki - ten gatunek kury nie daje się
hodować intensywnie, muszą mieć wolny wybieg żeby się niosły. Ale to są
najdroższe kurze jaja na rynku.
Generalnie kupując ekologiczne (0) czy z wolnego wybiegu (1) w sklepie
mamy większą pewność co do pochodzenia jaj i sposobu żywienia kur niż
kupując jaja "do chłopa".
Moja mama kiedyś kupiła jaja "od baby" polecanej przez znajome - że
ekologiczne, że od kurek co sobie chodzą i dziobią.
Dla mnie było podejrzane, że jaja takie wielkie - chodzące wolno kury
nie znoszą takich wielkich jaja, olbrzymy są do trzymanych w klatkach i
tuczonych przemysłową karmą kurzych niewolnic.
Jaja śmierdziały rybą przy smażeniu a to znaczy, że kury były karmione
wytłoczynami rzepakowymi i to w dużych ilościach. Szkodliwe toto nie
jest, ale nie jest to naturalny pokarm. To karma do intensywnego tuczu.
Zwykle nie daje się tyle tego nioskom (rybi zapach jaj), ktoś
przedobrzył i się "baba" rypła.
To ja już wolę unijnie opieczętowane wytłoczki w sklepie.
Bo że jaj fermowych należy unikać z przyczyn etycznych, to chyba nie
muszę mówić.
Nie ważne co w nich jest - a nie są to "hormony, antybiotyki i inny syf"
wbrew pozorom - wartość odżywcza jest ok, niektóre nawet mają ekstra
kwasy Omega-6 albo obniżony poziom cholesterolu dzięki specjalnym karmom
dla kur.
Sposób ich pozyskania jest niehumanitarny i to powinno wystarczyć za
odstraszacz.
--
Maddy
|