Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Cos dla ego
Date: Sat, 20 Jul 2002 01:27:11 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 138
Message-ID: <aha78s$gkf$1@news.tpi.pl>
References: <ah666c$40t$1@news.tpi.pl> <ah6bnp$347$1@news.tpi.pl>
<ah6br6$kud$1@news2.tpi.pl> <ah6vl9$2o5$1@news2.tpi.pl>
<ah73p7$76d$1@news.onet.pl> <ah7cuq$2kh$1@news2.tpi.pl>
<ah7ip7$43q$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: elblag.elb.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1027121263 17039 213.77.19.216 (19 Jul 2002 23:27:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 19 Jul 2002 23:27:43 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:8399
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ah7ip7$43q$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:ah7cuq$2kh$1@news2.tpi.pl...
>
> > To tak jak byś napisała, że duży samochód nie zużywa dużo paliwa.
> > Każda cząsteczka glukozy, która trafia do szlaku glikolizy musi być
> > "obrobiona" po kolei przez około piętnaście enzymów (trudno zliczyć :)).
>
> akurat mylisz, sie bo nie kazda czasteczka przechodzi przez ten
proces!!!!.
Iwon(k)o !!!
Napisałem, że KAŻDA, KTÓRA TRAFIA DO SZLAKU GLIKOLIZY. Wiem, że nie każda
trafia :)
> widze, ze stale mnie nie rozumiesz,wlasnie _ nadmiar_ glukozy jest
pierwszym i silnym
> inhibitorem glikolizy,
Jasny gwint, że tak powiem...
Jeżeli stosujesz węglowodany jako surowiec energetyczny, to właśnie w szlaku
glikolizy są one przetwarzane w kierunku Acetylo-CoA z uzyskaniem ATP.
:Biochemia Harpera" str. 208: "Ciąg reakcji w glikolizie, to główny szlak
zużycia glukozy".
tak samo jak dalsze polprodukty przemiany.
> zreszta juz na poziomie transporu glukozy do kom nadmiar jej blokuje
> ten proces wiec do cytoplazmy, gdzie zachodzi glikoliza nadmiar glukozy
sie
> nie gromadzi.
> nadmiary sa odkladane w postaci glikogenu w miesniach,
To niestety nie jest prawdą. Glikogen mięśniowy jest bardzo trudno uwalniany
i normalnie jest zawsze na stałym poziomie. Nie może więc służyć jako
magazyn glukozy.
watrobie
70 gram
> albo wchodza w inne szlaki metabliczne jak synteza trojglicerydow
Tak. Synteza triglicerydów jest szlakiem awaryjnym. Oczywiście nie muszę
chyba pisać, że to znów parę dodatkowych niepotrzebnych enzymów.
> czy aminokwasow.
Jakieś ułamki grama?
dlatego nie straszcie juz tymi enzymami ;)))
Jeszcze nie zaczęłem:)))
>
> > Każdy enzym to cząsteczka o kilku-kilkunastu tysiącach atomów, czyli
bardzo
> > ciężka i złożona. Przy odżywianiu węglowodanowym muszą one przetworzyć
na
> > dobę około pół kilograma glukozy (2000 kcal). Musi być tego dużo,
zwłaszcza,
> > że zapotrzebowanie na energię nie jest równomierne, więc poziomy enzymów
> > powinny zapewniać szczytowe zaopatrzenie w energię. Jak wiesz 1-2%
białek w
> > organiźmie jest degradowanych każdego dnia, a około 15-20% powstałych
przy
> > degradacji aminokwasów jest katabolizowanych, czyli traconych. Im więcej
> > jesz węglowodanów, tym muszą być wyższe poziomy enzymów i tym więcej
białka
> > jest traconego.
>
> poczytaj co napisalam wczesniej i proporcje i liczby zmniejsza sie o
niebo.
Niestety nie.
Jeżeli jesz węglowodany to musisz mieć wysokie poziomy enzymów trzech
szlaków przetwarzania: glikolizy, pentozofosforowego i szlaku beta
oksydacji.
Glikolizy i pentozowego, bo w okresie trawiennym insulina wpycha Ci glukozę
do komórek i musisz ją spalać, a co nie spalisz, to musisz zamieniać na
tłuszcz.
Beta oksydacji, bo w czasie międzytrawiennym, kiedy poziom glukozy i
insuliny spadnie, wtedy uwalniają się własne kwasy tłuszczowe i są spalane
w szlaku beta oksydacji.
Optymalni za to mają aktywny tylko szlak beta oksydacji, bo spalają tylko
kwasy tłuszczowe.
>
> > Inaczej jest przy spalaniu kwasów tłuszczowych w szlaku beta oksydacji.
> > Tutaj zaangażowany jest tylko jeden kompleks enzymatyczny, który odcina
> > cząstki dwuwęglowe z łańcucha kwasu tłuszczowego.
>
> moze jednen przy odcinaniu, ale jakos z biochemi zdaje mi sie ze wiecej
> bo min trzeba potem transportu do mitochondriow itp
Nie liczę substancji transportowych, bo są w obydwu szlakach. Nie chodzi
zresztą nawet o samo porównanie, ale o fakt, że dwa całe szlaki przemian są
niepotrzebne.
>
>
> > To tylko jeden z ośrodków. Nigdy Twój organizm nie mówi Ci, że masz na
coś
> > ochotę? Że są braki w organiźmie?
>
> nie nie mowi mi poczuciem glodu a np anemia, gorszym gojeniem rany,
wieksza
> zapadalnoscia na choroby Itp
No cóż, współczuję. :(
>
> Oczywiście, że im prostsze węglowodany i im szybciej trawione, tym
większy
> > pik glukozowy i większa po tym hipoglikemia. Liczy się także ilość.
Jedynie
> > opty mają stałe poziomy glukozy we krwi.
>
> proponuje oprocz ciaglego przywowylania do tablicy insuliny
Insulinę trzeba stale przywoływać do tablicy. Jest odpowiedzialna także za
powstawanie chorób nowotworowych. Przyspiesza podziały komórkowe.
wlaczmy w to
> glukagon wtedy i nieoptymalnym zrobi sie razniej.
A co masz do glukagonu?
Pozdrawiam
Leszek
> iwon(k)a
>
|