Data: 2007-08-26 08:39:07
Temat: Re: Cp sie dzieje z kcal itp po "ugotowaniu" ?
Od: "Fantom" <s...@S...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Chodzi oczywiscie o idee jego zmian. Czy tez z zasady bedzie to
> wszystko moglo sie roznic o jakies procenty od produktu wyjsciowego ?
> A jezlei rozni sie mocno to jakie zjawiska moga na to wplywac i jak ?
>
> Fantom
My l , e tu by trzeba postudiowa jak biochemi . Z tego co mi
wiadomo, to na warto energetyczn danej potrawy maj wp yw tylko
produkty, które zosta y u yte. Natomiast wszelkie procesy zwi zane z
obróbk termiczn posi ku wp ywaj raczej na warto od ywcz
(zazwyczaj j obni aj ) a nie energetyczn . Ale...któ to wie;)
Pozdr.
Tak naprawde energia jest liczona jako suma wag i masy skladnikow
odzywczych. Jezeli wiec zmniejszy sie ich ilosc to kcal tez musi spasc
Fantom
|