Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!feed.news.interia.pl!not-for-m
ail
From: animka <a...@t...nie.ja.wp.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Crohn?
Date: Tue, 26 Jun 2007 00:21:51 +0200
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 73
Message-ID: <f5peq0$b04$1@news.interia.pl>
References: <f5n3m3$6jl$1@news.interia.pl> <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: e1-163-j14.elartnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: news.interia.pl 1182809729 11268 193.238.180.163 (25 Jun 2007 22:15:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 25 Jun 2007 22:15:29 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <3...@n...onet.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.4 (Windows/20070604)
X-Authenticated-User: oceania5 % poczta+fm
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:233556
Ukryj nagłówki
W dniu 2007-06-25 16:26 Jeff pięknie wystukał/a:
> Z choroby Duhringa mozna sie wyleczyc, ale tylko wtedy, kiedy scisle przestrzega
> sie diety bezglutenowej. Leki tylko lagodza symptomy, ale nie lecza, ponadto nie
> sa tak zupelnie obojetne dla zdrowia.
> Zaadaptowanie takiej diety tylko poczatkowo jest troche uciazliwe, ale pozniej
> nie sprawia ona zadnych problemow.
> Jak zapewne doskonale wiesz, jest to choroba immunologiczna, genetycznie
> uwarunkowana, zwiazana z enteropatia, ktorej posrednia przyczyna jest wrazliwosc
> na gluten.
> Jesli przy tym problemie zdrowotnym nadal spozywa sie produkty zawierajace
> gluten, to w warstwie brodawkowej skory wlasciwej, nadal powstaja depozyty
> immunoglobuliny A (Ig A).
> Calkowite usuniecie tych depozytow, ktore sa powodem pojawiania sie widocznych
> zmian skornych, trwa kilka lat, nawet jesli sie calkowicie wyeliminuje gluten z
> diety.
>
> Jesli glutenu nie usunie sie z diety, to oczywiscie proces trwa nadal ileki
> tylko lagodza objawy.
>
> W sumie, jest to jednak powazna chorba, bo caly problem jest ukryt w jelitach,
> ktore sa bez przerwy narazane na kontakt z agresorem - glutenem.
>
> Jesli sie tego procesu nie zahamuje, moga pojawic sie rozne, nieprzyjemne
> konsekwencje zdrowotne, ale w odleglej przyszlosci.
No wlaśnie. To jest choroba na całe życie i nie przestrzeganie diety
może doprowadzić do raka jelit.
>
> Ja jednak na Twoim miejscu, probowalbym powaznie z corka porozmawiac, aby
> sprobowala jednak dokladnie zapoznac sie ze wszystkimi dostepnymi informacjami
> na temat choroby Duhringa, aby mogla sama podjac decyzje o zaadoptowaniu na
> stale, diety bezglutenowej.
Ona o tym wszystkim wie, leczona (ochraniana) była od dziecka.
Przestała się przejmować (i się znowu dorobiła) jak się wyniosła z domu.
Jest łakoma, zaczęła jeść normalny chleb, ciastka itd. Powiedziala, że
ona jest dorosła i będzie jadła co chce, że jest już zdrowa.
Potem czekała m-c na sprowadzenie proszków Disulone.
Ja już nie mam nic do gadania, bo ona sama za siebie decyduje i co je
(np. w pracy) to to i tak nikomu nie powie.
> ps.pytalas mnie w jednym z postow, czy ja mialem jakies uczulenia.
> Nie, nie mialem zadnych wyraznych uczulen, poza oczywiscie tymi objawami o
> ktorych napisalem w tym watku.
Ciężar spadł mi z serca. Mam nadzieję, że te objawy u Ciebie przeminą.
--
animka
|