Data: 2002-01-01 21:25:44
Temat: Re: Cukier, insulina i cukrzyca?
Od: "Marcin 'Hindi'" <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ad1. Po 'przedawkowaniu' insuliny (zmniejszajacej poziom cukru) moze
nastapic spiaczka hipoglikemiczna (nie wiem czy moge to tak nazwac), chory
zaczyna byc coraz slabszy, tracic kontakt z otoczeniem, majaczyc az w koncu
straci przytomnosc. Aby temu zapobiedz nalezy podac cukier doustnie lub
dozylnie (u nieprzytomnego).
Oprocz 'przedawkowania' insuliny moze sie zdazyc , ze np zarzyje on
odpowiedznia ilosc , ale nie zje poisilku, przez co nie naplynie cukier, na
ktory przyjeta insulina miala by podzialac. (dalsza czesc j.w.)
Moze tez wystapic spiaczka hiperglikemiczna spowodowana nadmiarem cukru
(czyli sytuacja odwrotna jak u gory)
Ad2. Wszystko zalezy od tego co jesz na obiad i jak sredni jest ten deser.
Diabetycy dostaja (chyba) takie tablice, z ktorych moga odczytac co ile
czego zawiera
Ad3. Z tego co wiem to tak mniej wiecej, poniewaz cukier musi byc wchloniety
do krwi co dzieje sie w kosmkach jelitowych.
Ad4. yyyyyyy a tego to nie wiem i tez chetnie sie dowiem :)
mam nadzieje ze odpowiedzialem dobrze, a jesli nie to mam nadzieje ze
zostane szybko poprawiony
pozdrawiam
Marcin
> 1. Nie mogę zrozumieć jak to jest, skoro bierze się insulinę aby obniżyć
> poziom cukru we krwi, to dlaczego gdy chory na cukrzycę zapada w śpiączkę
> trzeba mu podać kostkę cukru? Nie rozumiem tego. Logicznie rozumując
kostka
> cukru jeszcze bardziej podniesie poziom cukru.
> 2. Słyszałem, że podobno po zwykłym obiedzie cukier więcej się podnosi w
> organiźmie, niż po średnim deserze ze słodyczami. Czy to prawda?
> 3. Po posiłku najwyższy poziom cukru jest po godzinie.
> 4. Czy kreon (w ampułkach) zmienia poziom cukru czy tylko wspomaga chorą
> trzustkę przed posiłkiem?
>
> pozdrawiam i z góry dziękuję za oświecenie mnie
> Marek
>
>
|