Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!mim
uw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tp
i.pl!not-for-mail
From: "Jenny" <j...@o...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Czarnuszka
Date: Mon, 1 Dec 2003 20:59:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <bqg7bn$o6j$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bqg11e$38n$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.77.92.2
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1070309565 24787 213.77.92.2 (1 Dec 2003 20:12:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 1 Dec 2003 20:12:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:128472
Ukryj nagłówki
słyszałam o czarnuszce to::
Czarnuszka jest świetną przyprawą,dobrzy piekarze posypują nią chleb przed
pieczeniem,zmiażdżona świetnie podnosi smak pomidorów.Wchodzi w skład soli
ziołowej.Arabowie używają jej po zgnieceniu w szmatce do inhalacji
nosa,likwiduje ona w zadziwiająco szybki sposób katar.
UWAGA!!! Czarnuszka jest dobrym lekiem na wszystko,lecz zawsze musi byc
spozywana z miodem poniewaz obniza poziom krwinek czerwonych w organizmie.
_____________________
Już Kleopatra znała tę przyprawę, uprawianą dziś przede wszystkim w Azji i
Afryce. Czarnuszka należy do najstarszych roślin leczniczych. Uprawiana była
już 5000 lat temu i wykorzystywana w kuchni i medycynie. Małe czarne
nasionka zawierają duże ilości olejków eterycznych i dzięki temu mają
właściwości przeciwalergiczne. Przyprawa ta znakomicie nadaje się do
aromatyzowania chleba, zup i sosów.
.........Ja używam jej do wielu potraw, np. do dhalu, dodaje do duszonych
warzyw, do świeżych pomidorów..i do wielu innych dań...naprawde jest
świetna..i przy tym bardzo aromatyczna
Jenny
|