« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-31 22:46:13
Temat: Czerwona kapustaJak sie robi czerwona kapuste zeby wyszla z niej taka "salatka" jak to mozna
zazwyczaj spotkac na weselnych czy komunijnych stolach??? Badz tez w
restauracjach.
Mam przepis ale to nie jest to, wychodzi podobnie jednak czegos brakuje w
smaku......
Macie jakies przepisy???
Byalabym bardzo wdzieczna, bo juz od dawna chodzi za mna obiad z dodatkiem
salatki z czerwonej kapusty...
Pozdrawiam :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-01 00:23:29
Temat: Re: Czerwona kapustamari wrote:
> Jak sie robi czerwona kapuste zeby wyszla z niej taka "salatka" jak
> to mozna zazwyczaj spotkac na weselnych czy komunijnych stolach???
> Badz tez w restauracjach.
>
> Mam przepis ale to nie jest to, wychodzi podobnie jednak czegos
> brakuje w smaku......
>
> Macie jakies przepisy???
>
> Byalabym bardzo wdzieczna, bo juz od dawna chodzi za mna obiad z
> dodatkiem salatki z czerwonej kapusty...
>
> Pozdrawiam :)
===
Poszatkowaną kapustę trzeba sparzyć. W praktyce wrzucam ją na 30-40 sekund
do wrzątku (do sita). Odsączam, i natychmiast spłukuję zimną wodą, a potem
idzie już z górki. Ocet, sól, cukier, odrobina wody i mistrzowska
sałatko-surówka gotowa. Do lodówy na pół godziny i jeszcze raz dokwasić
(czytaj dalej).
Można się też bawić w różne dodatki (np. wino, jabłka (renety), różne
jagody, zioła), ale nie są one konieczne (a dla niewprawnej ręki wręcz
szkodliwe).
Uwaga: doprawiona octem surówka traci kwaskowość po kilku minutach. Przed
podaniem trzeba ją jeszcze raz spróbować i doprawić octem i ew. cukrem!
Inaczej będzie mdła i bez smaku. Przy odrobinie wprawy można od razu zrobić
mocno kwaśną, tak aby po odleżeżeniu była akurat.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-01 22:27:09
Temat: Re: Czerwona kapustaOn Mon, 1 Nov 2004 01:23:29 +0100, "waldek" <A...@o...pl>
wrote:
>Uwaga: doprawiona octem surówka traci kwaskowość po kilku minutach. Przed
>podaniem trzeba ją jeszcze raz spróbować i doprawić octem i ew. cukrem!
>Inaczej będzie mdła i bez smaku. Przy odrobinie wprawy można od razu zrobić
>mocno kwaśną, tak aby po odleżeżeniu była akurat.
A jak w takim razie robi sie modra kapuste? Bo jak chemie znam zeby
byla "modra" a nie czerwona to musi zejsc z odczynem w strone ciut
alkalicznego (a przynajmniej obojetnego) - na kwasno jest zdecydowanie
czerwona.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-02 00:22:50
Temat: Re: Czerwona kapustaDariusz K. Ladziak wrote:
> A jak w takim razie robi sie modra kapuste?
===
Jak dla mnie, modra kapusta jest na gorąco, czyli zasmażana (może być z
boczkiem), a dobrze zakwasza się winem, choć i ocet też może być. Ale ja
zwykle daję tylko kwaśne jabłka.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |