Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czerwona kapusta

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czerwona kapusta

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-31 22:46:13

Temat: Czerwona kapusta
Od: "mari" <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Jak sie robi czerwona kapuste zeby wyszla z niej taka "salatka" jak to mozna
zazwyczaj spotkac na weselnych czy komunijnych stolach??? Badz tez w
restauracjach.

Mam przepis ale to nie jest to, wychodzi podobnie jednak czegos brakuje w
smaku......

Macie jakies przepisy???

Byalabym bardzo wdzieczna, bo juz od dawna chodzi za mna obiad z dodatkiem
salatki z czerwonej kapusty...

Pozdrawiam :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-01 00:23:29

Temat: Re: Czerwona kapusta
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

mari wrote:
> Jak sie robi czerwona kapuste zeby wyszla z niej taka "salatka" jak
> to mozna zazwyczaj spotkac na weselnych czy komunijnych stolach???
> Badz tez w restauracjach.
>
> Mam przepis ale to nie jest to, wychodzi podobnie jednak czegos
> brakuje w smaku......
>
> Macie jakies przepisy???
>
> Byalabym bardzo wdzieczna, bo juz od dawna chodzi za mna obiad z
> dodatkiem salatki z czerwonej kapusty...
>
> Pozdrawiam :)
===
Poszatkowaną kapustę trzeba sparzyć. W praktyce wrzucam ją na 30-40 sekund
do wrzątku (do sita). Odsączam, i natychmiast spłukuję zimną wodą, a potem
idzie już z górki. Ocet, sól, cukier, odrobina wody i mistrzowska
sałatko-surówka gotowa. Do lodówy na pół godziny i jeszcze raz dokwasić
(czytaj dalej).

Można się też bawić w różne dodatki (np. wino, jabłka (renety), różne
jagody, zioła), ale nie są one konieczne (a dla niewprawnej ręki wręcz
szkodliwe).

Uwaga: doprawiona octem surówka traci kwaskowość po kilku minutach. Przed
podaniem trzeba ją jeszcze raz spróbować i doprawić octem i ew. cukrem!
Inaczej będzie mdła i bez smaku. Przy odrobinie wprawy można od razu zrobić
mocno kwaśną, tak aby po odleżeżeniu była akurat.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-01 22:27:09

Temat: Re: Czerwona kapusta
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 1 Nov 2004 01:23:29 +0100, "waldek" <A...@o...pl>
wrote:


>Uwaga: doprawiona octem surówka traci kwaskowość po kilku minutach. Przed
>podaniem trzeba ją jeszcze raz spróbować i doprawić octem i ew. cukrem!
>Inaczej będzie mdła i bez smaku. Przy odrobinie wprawy można od razu zrobić
>mocno kwaśną, tak aby po odleżeżeniu była akurat.

A jak w takim razie robi sie modra kapuste? Bo jak chemie znam zeby
byla "modra" a nie czerwona to musi zejsc z odczynem w strone ciut
alkalicznego (a przynajmniej obojetnego) - na kwasno jest zdecydowanie
czerwona.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-02 00:22:50

Temat: Re: Czerwona kapusta
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dariusz K. Ladziak wrote:

> A jak w takim razie robi sie modra kapuste?
===
Jak dla mnie, modra kapusta jest na gorąco, czyli zasmażana (może być z
boczkiem), a dobrze zakwasza się winem, choć i ocet też może być. Ale ja
zwykle daję tylko kwaśne jabłka.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co to jest Beaf Strogonow?
Co to jest Beaf Strogonow?
Ale z niego ziółko!
ryz preparowany - jak zrobic? ;)
[grzyby] czy to jest bezpieczne ? ;)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »