Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ale z niego ziółko!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ale z niego ziółko!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-31 16:21:30

Temat: Ale z niego ziółko!
Od: "Fiona" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam Was po dlugiej nieobecnosci!

Z wyprawy do Egiptu przywiozlam sobie ogrzozielona przyprawe.
No moze bardziej oliwkowa...
Niestety jest bardzo dokladnie sproszkowana, co powoduje, ze nie wiem
czy jest to ziele, czy jakies owoce czegos.

W Egipcie posypywano nia serek typu feta i na pewno dawala sie wyczuc w
potrawie z baklazana.

Tak mi zasmakowala, ze musialam ja miec
(jak sie okazalo ku rozpaczy pozostalych domownikow, bo dodaje ja teraz do
wszystkiego)

Tutenchamon, tj. autochton wymawial jej nazwe jako "kamun" z akcentem na "u".

Czy ktos z Was wie co to za ziolko i do czego powinno sie je dodawac?

Wdzieczna za sugestie,

Fiona



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-31 18:04:41

Temat: Re: Ale z niego ziółko!
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Fiona" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:42c6.00000047.41851109@newsgate.onet.pl...
[...]
> Tutenchamon, tj. autochton wymawial jej nazwe jako "kamun" z akcentem
na "u".

Kminek koptyjski

bot Carum copticum (L.) Benth. & Hook. f., Carum copticum (L.) C.B.
Clarke, Carum ajowan, Ptychotis ajowan, Trachyspermum copticum (L.) Link

Arabic ?????, ???? ???????
Ajwan, Kamun al-maluki, Taleb el koubs
http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/generic_
frame.html?Trac_amm.
html

> Czy ktos z Was wie co to za ziolko i do czego powinno sie je dodawac?

SPINACH FATAYER: ciasto francuskie nadziewane szpinakiem

Nadzienie: 400 g szpinaku, 200 g posiekanej cebuli, 20g sumak, 20cl soku
z cytryny, arabski pieprz, czarny pieprz, szczypta soli. Przygotowanie
nadzienia tak samo jak do pierożków z serem. Włożyć nadzienie, uformować
pierożki, smażyć w głebokim oleju. FALAFEL: smażone kulki wegetariańskie
z serwowane z sosem sezamowym Składniki: suchy bób, czosnek, cebula,
kamun, sól, przyprawy do smaku. Namoczyć w zimnej wodzie dzień wcześniej
1 kg bobu. Następnego dnia odsączyć bób i zemleć. Dodac 100 g czosnku,
200 g cebuli, kamun, sól, przyprawy do smaku. Smażyć w głębokim tłuszczu
w temperaturze 150 C. Serwować z sosem sezamowym
http://www.intrafon.pl/lecedre/przepisy.htm

--
Pozdrawiam, Jerzy


---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.786 / Virus Database: 532 - Release Date: 04-10-29

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-31 21:17:50

Temat: Re: Ale z niego ziółko!
Od: "Fiona" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Kminek koptyjski

Dziekuje bardzo :)

Za nazwe, link do knajpki i przypraw oraz za nadeslane podeslane przepisy.
O ile za szpinakiem nie przepadam to kulki mocy z bobu pewnie zrobie.

btw: czy widziales w Polsce suszony bob?
Kucharz pokazywal mi ziarna bobu z kt. zrobiona byla salatka.
Byl znacznie mniejszy od naszego rodzimego. Ziarna byly wielkosci najmniejszej
fasoli.

Swoja droga ciekawe, czy w zastepstwie suszonego mozna uzyc na przyklad
mrozonego?
Probowales moze?

Serdecznosci,

Fiona


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-01 12:31:02

Temat: Re: Ale z niego ziółko!
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Fiona" <k...@p...onet.pl>
[...]
> btw: czy widziales w Polsce suszony bob?

Tak. Wielokrotnie na bazarach i w sklepach ogrodniczych.

> Kucharz pokazywal mi ziarna bobu z kt. zrobiona byla salatka.
> Byl znacznie mniejszy od naszego rodzimego. Ziarna byly wielkosci
najmniejszej
> fasoli.

To kwestia selekcji lub wczesniejszego zbierania.

> Swoja droga ciekawe, czy w zastepstwie suszonego mozna uzyc na
przyklad
> mrozonego?
> Probowales moze?

Jadam tylko młody i mrożony po ugotowaniu z koprem i solą.
--
Pozdrawiam, Jerzy


---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.786 / Virus Database: 532 - Release Date: 04-10-29

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-01 13:15:45

Temat: Re: Ale z niego ziółko!
Od: "dzdzownica" <a...@d...fam.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:cm5ah1
> Jadam tylko młody i mrożony po ugotowaniu z koprem i solą.
Bób to nie raki - po co koper?
Lepiej kminek, jak ciepo bobie rozsadza.
d.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-01 13:23:45

Temat: Re: Ale z niego ziółko!
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "dzdzownica" <a...@d...fam.pl>
> Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl>
> > Jadam tylko młody i mrożony po ugotowaniu z koprem i solą.
> Bób to nie raki - po co koper?

Bo tak mi najbardziej smakuje, innego nie zjem a próbowałem już na różne
sposoby.

> Lepiej kminek, jak ciepo bobie rozsadza.

A dlaczego miałoby rozsadzać?
Koper skutecznie temu zapobiega i łagodzi skutki.
A przewody jak na razie mam drożne.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy


---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.786 / Virus Database: 532 - Release Date: 04-10-29

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-01 23:44:28

Temat: Re: Ale z niego ziółko!
Od: "selecta[BEZ_TEGO]" <"selecta[BEZ_TEGO]"@acn.waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Fiona wrote:

> Kucharz pokazywal mi ziarna bobu z kt. zrobiona byla salatka.
> Byl znacznie mniejszy od naszego rodzimego. Ziarna byly wielkosci najmniejszej
> fasoli.

bo tak wyglada wlasnie suszony bob
>
> Swoja droga ciekawe, czy w zastepstwie suszonego mozna uzyc na przyklad
> mrozonego?

wydaje mi sie, ze sa potrawy w ktorych bob moze byc tylko swiezy (ew.
mrozony) i takie w ktorych tylko suszonych
zreszta sam bob zupelnie inaczej smakuje swiezy (mrozony) a zupelnie
inaczej suszony
btw. bobu - w warszawskiej samirze podaja genialny bob po egipsku (z
suszonego)

wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ryz preparowany - jak zrobic? ;)
[grzyby] czy to jest bezpieczne ? ;)
Placki ziemniaczne
Kuchenka elektryczna, temat-bumerang?
Przepis na chleb

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »