| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-31 16:21:30
Temat: Ale z niego ziółko!Witam Was po dlugiej nieobecnosci!
Z wyprawy do Egiptu przywiozlam sobie ogrzozielona przyprawe.
No moze bardziej oliwkowa...
Niestety jest bardzo dokladnie sproszkowana, co powoduje, ze nie wiem
czy jest to ziele, czy jakies owoce czegos.
W Egipcie posypywano nia serek typu feta i na pewno dawala sie wyczuc w
potrawie z baklazana.
Tak mi zasmakowala, ze musialam ja miec
(jak sie okazalo ku rozpaczy pozostalych domownikow, bo dodaje ja teraz do
wszystkiego)
Tutenchamon, tj. autochton wymawial jej nazwe jako "kamun" z akcentem na "u".
Czy ktos z Was wie co to za ziolko i do czego powinno sie je dodawac?
Wdzieczna za sugestie,
Fiona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-31 18:04:41
Temat: Re: Ale z niego ziółko!Użytkownik "Fiona" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:42c6.00000047.41851109@newsgate.onet.pl...
[...]
> Tutenchamon, tj. autochton wymawial jej nazwe jako "kamun" z akcentem
na "u".
Kminek koptyjski
bot Carum copticum (L.) Benth. & Hook. f., Carum copticum (L.) C.B.
Clarke, Carum ajowan, Ptychotis ajowan, Trachyspermum copticum (L.) Link
Arabic ?????, ???? ???????
Ajwan, Kamun al-maluki, Taleb el koubs
http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/generic_
frame.html?Trac_amm.
html
> Czy ktos z Was wie co to za ziolko i do czego powinno sie je dodawac?
SPINACH FATAYER: ciasto francuskie nadziewane szpinakiem
Nadzienie: 400 g szpinaku, 200 g posiekanej cebuli, 20g sumak, 20cl soku
z cytryny, arabski pieprz, czarny pieprz, szczypta soli. Przygotowanie
nadzienia tak samo jak do pierożków z serem. Włożyć nadzienie, uformować
pierożki, smażyć w głebokim oleju. FALAFEL: smażone kulki wegetariańskie
z serwowane z sosem sezamowym Składniki: suchy bób, czosnek, cebula,
kamun, sól, przyprawy do smaku. Namoczyć w zimnej wodzie dzień wcześniej
1 kg bobu. Następnego dnia odsączyć bób i zemleć. Dodac 100 g czosnku,
200 g cebuli, kamun, sól, przyprawy do smaku. Smażyć w głębokim tłuszczu
w temperaturze 150 C. Serwować z sosem sezamowym
http://www.intrafon.pl/lecedre/przepisy.htm
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.786 / Virus Database: 532 - Release Date: 04-10-29
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-31 21:17:50
Temat: Re: Ale z niego ziółko!> Kminek koptyjski
Dziekuje bardzo :)
Za nazwe, link do knajpki i przypraw oraz za nadeslane podeslane przepisy.
O ile za szpinakiem nie przepadam to kulki mocy z bobu pewnie zrobie.
btw: czy widziales w Polsce suszony bob?
Kucharz pokazywal mi ziarna bobu z kt. zrobiona byla salatka.
Byl znacznie mniejszy od naszego rodzimego. Ziarna byly wielkosci najmniejszej
fasoli.
Swoja droga ciekawe, czy w zastepstwie suszonego mozna uzyc na przyklad
mrozonego?
Probowales moze?
Serdecznosci,
Fiona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-01 12:31:02
Temat: Re: Ale z niego ziółko!Użytkownik "Fiona" <k...@p...onet.pl>
[...]
> btw: czy widziales w Polsce suszony bob?
Tak. Wielokrotnie na bazarach i w sklepach ogrodniczych.
> Kucharz pokazywal mi ziarna bobu z kt. zrobiona byla salatka.
> Byl znacznie mniejszy od naszego rodzimego. Ziarna byly wielkosci
najmniejszej
> fasoli.
To kwestia selekcji lub wczesniejszego zbierania.
> Swoja droga ciekawe, czy w zastepstwie suszonego mozna uzyc na
przyklad
> mrozonego?
> Probowales moze?
Jadam tylko młody i mrożony po ugotowaniu z koprem i solą.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.786 / Virus Database: 532 - Release Date: 04-10-29
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-01 13:15:45
Temat: Re: Ale z niego ziółko!
Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
news:cm5ah1
> Jadam tylko młody i mrożony po ugotowaniu z koprem i solą.
Bób to nie raki - po co koper?
Lepiej kminek, jak ciepo bobie rozsadza.
d.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-01 13:23:45
Temat: Re: Ale z niego ziółko!Użytkownik "dzdzownica" <a...@d...fam.pl>
> Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl>
> > Jadam tylko młody i mrożony po ugotowaniu z koprem i solą.
> Bób to nie raki - po co koper?
Bo tak mi najbardziej smakuje, innego nie zjem a próbowałem już na różne
sposoby.
> Lepiej kminek, jak ciepo bobie rozsadza.
A dlaczego miałoby rozsadzać?
Koper skutecznie temu zapobiega i łagodzi skutki.
A przewody jak na razie mam drożne.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.786 / Virus Database: 532 - Release Date: 04-10-29
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-01 23:44:28
Temat: Re: Ale z niego ziółko!Fiona wrote:
> Kucharz pokazywal mi ziarna bobu z kt. zrobiona byla salatka.
> Byl znacznie mniejszy od naszego rodzimego. Ziarna byly wielkosci najmniejszej
> fasoli.
bo tak wyglada wlasnie suszony bob
>
> Swoja droga ciekawe, czy w zastepstwie suszonego mozna uzyc na przyklad
> mrozonego?
wydaje mi sie, ze sa potrawy w ktorych bob moze byc tylko swiezy (ew.
mrozony) i takie w ktorych tylko suszonych
zreszta sam bob zupelnie inaczej smakuje swiezy (mrozony) a zupelnie
inaczej suszony
btw. bobu - w warszawskiej samirze podaja genialny bob po egipsku (z
suszonego)
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |