Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "JerzyN" <N...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ale z niego ziółko!
Date: Sun, 31 Oct 2004 19:04:41 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <cm39mk$prv$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: cpw162.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1099246100 26495 83.31.228.162 (31 Oct 2004 18:08:20
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 31 Oct 2004 18:08:20 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220268
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Fiona" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:42c6.00000047.41851109@newsgate.onet.pl...
[...]
> Tutenchamon, tj. autochton wymawial jej nazwe jako "kamun" z akcentem
na "u".
Kminek koptyjski
bot Carum copticum (L.) Benth. & Hook. f., Carum copticum (L.) C.B.
Clarke, Carum ajowan, Ptychotis ajowan, Trachyspermum copticum (L.) Link
Arabic ?????, ???? ???????
Ajwan, Kamun al-maluki, Taleb el koubs
http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/generic_
frame.html?Trac_amm.
html
> Czy ktos z Was wie co to za ziolko i do czego powinno sie je dodawac?
SPINACH FATAYER: ciasto francuskie nadziewane szpinakiem
Nadzienie: 400 g szpinaku, 200 g posiekanej cebuli, 20g sumak, 20cl soku
z cytryny, arabski pieprz, czarny pieprz, szczypta soli. Przygotowanie
nadzienia tak samo jak do pierożków z serem. Włożyć nadzienie, uformować
pierożki, smażyć w głebokim oleju. FALAFEL: smażone kulki wegetariańskie
z serwowane z sosem sezamowym Składniki: suchy bób, czosnek, cebula,
kamun, sól, przyprawy do smaku. Namoczyć w zimnej wodzie dzień wcześniej
1 kg bobu. Następnego dnia odsączyć bób i zemleć. Dodac 100 g czosnku,
200 g cebuli, kamun, sól, przyprawy do smaku. Smażyć w głębokim tłuszczu
w temperaturze 150 C. Serwować z sosem sezamowym
http://www.intrafon.pl/lecedre/przepisy.htm
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.786 / Virus Database: 532 - Release Date: 04-10-29
|