Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Czy marchew szkodzi wątrobie
Date: Tue, 15 Feb 2005 10:47:02 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 57
Message-ID: <cusgel$mu3$1@inews.gazeta.pl>
References: <cuq0r1$f77$1@news.onet.pl> <cur59p$8k6$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1108460823 23491 81.219.100.7 (15 Feb 2005 09:47:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Feb 2005 09:47:03 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:45121
Ukryj nagłówki
Użytkownik " are" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cur59p$8k6$1@inews.gazeta.pl...
>P <p...@o...pl> napisał(a):
>
>> Witam
>> Czy spożywanie marchwi w dużych ilościach (0,5 kg na dzień) może
>> zaszkodzić
>> wątrobie?
>
> Nie wiem czy pół kg akurat, ale zbyt duze ilosci doprowadzic mogą do
> przedawkowania prowitaminy A. Wtedy nastapi uszkodzenie watroby. To samo
> dotyczy soku z marchwi. Nei wolno go pic wiecej niz 1 szklanka na dzien,
> a lepiej tak z pół pewnie by bylo.
Nie ma możliwości przedawkowania _prowitaminy_ A i tym sposobem uszkodzić
wątrobę.
Przedawkować można tylko _witaminę_ A jak i inne wit rozpuszczalne w
tłuszczach i tak uszkodzić wątrobę.
Bez względu ile _pro_witaminy A się zje, zsyntetyzowane zostanie tylko tyle
ile jest potrzebne, reszta zostanie wydalona z organizmu bez szkody dla
wątroby. Więc jest też taka opcja, że jeśli akurat w ogóle nie jest
potrzebna wit A, to wydalona zostanie cała zjedzona dawka _pro_witaminyA
> Palacze nie mogą pic soku bo szkodzi im.
Nie, sok im nie szkodzi. Szkodzi im_sztuczna suplementacja_ karotenu a
przede wszystkim PALENIE PAPIEROSÓW.
Cytuję kluczowe fragmenty jednego z artykułów na ten temat: "
Preparaty z beta-karotenem, z którego w organizmie powstaje witamina A, mogą
zwiększać ryzyko raka u osób palących i pijących duże ilości alkoholu -
donoszą badacze z USA na łamach "Journal of the National Cancer Institute".
(...)
"Nasze obserwacje ilustrują, jak złożonym problemem jest dobranie
bezpiecznych i skutecznych środków w prewencji różnych nowotworów" - mówi
Baron. "
http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/2859
I warto jeszcze wiedzieć, że ów "straszny, szkodliwy karoten" jest nie tylko
w marchewce i soku z niej. Gorzej, on jest nie tylko w pomarańczowych
roślinach. (a to "pech he, he,he) i jakoś jeszcze nikomu nie zaszkodził sam
z siebie w odróżnieniu od papierosów, alkoholu i nadmiernej suplementacji
farmaceutykami.
Zamiast trąbić o szkodliwości suplementacji karotenu u palaczy i pijących
zbyt dużo alkoholu, może warto zwrócić uwagę, że podstawową przyczyną
powstawania omawianego w artykule i całej rzeszy innych schorzeń są
_papierosy_ i nadmiar _alkoholu_.
To jest podstawowy problem tych ludzi.
Sowa
|