Data: 2001-08-27 12:48:19
Temat: Re: Czy mleko jest zdrowe ?
Od: "AnieszkaP" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Jacek <p...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
>
>
> Lukasz napisał:
>
. Zostaje jeszcze
> > herbata, kawa, soki naturalne, piwo itp. Chyba wystarczy napojow
> > alternatywnych...
>
> Tak.
> takie alternatywne napoje jak kawa, piwo to podobno staja sie nawet modne
w
> szkolach.
> a herbata to ma duze wlasciwosci odzywcze.
Herbata zielona zawiera przeciwuteniacze i jest pro zdrowotna
> Kup sobie kota i codziennie go karm woda zamiast mleka, moze mu sie to
spodoba.
A ty kup sobie karme dla kota i tez ja codziennie jedz, chyba wiadomo, ze co
innego jedza zwierzeta a innego ludzie.
>
> > Co do przetworstwa - to dziwnym trafem kupione mleko w sklepie nie psuje
sie
> > stosunkowo za dlugo... zapomniales o tej poteznej ilosci ladowanych w
nie
> > konserwantow (poczytaj etykietke na kartoniku z mlekiem)...
>
> Kupujesz co lubisz.
> Mleko w kartonikach UHT jest jednak specyficznie przetwarzane (UHT = ultra
high
> temperature = bardzo wysoka temperatura), ale tez slyszalem o robieniu
mleka z
> zapasow mleka w proszku.
> Kupuje jedynie mleko z waznoscia 2-4 dni w woreczkach.
> Chcialbym w szklanych butelkach ale takiego juz nie ma.
To w woreczkach jest pasteryzowane wiec tez przetworzone.
> >
> > >A skutkow picia mleka wlasnie nie widac, poniewaz kampania mleczna w
> > szkolach
> > >zostala, ku mojemu ubolewaniu, przerwana.
> > >Widac niestety skutki braku picia mleka u osob starszych, ktorym sie
> > nagminnie
> >
> > Jest to raczej spowodowane zachwianiem gospodarki witaminowej, a nie
brakiem
> > wapnia w organizmie ktorego podobno w mleku jest tak wiele...
>
> Rzeszotowienie kosci u ludzi starszych to nic innego jak wyplukiwanie
wapnia z
> organizmu przez nerki.
Nie tylko, skorerowane to jest takze z iloscia ruchu, paleniem papierosow,
iloscia produkowanych hormonow.
.
> Czemu mam polubic sztuczna czekolade z konserwantami, czemu mam polubic
chleb
> pieczony na spulchniaczach, owoce modyfikowane genetycznie, rzodkiew biala
o
> ciezarze 1 kg,
> pomidory i rozmiarze dynii, czy jalbka ktore nigdy nie gnija , bo nawet
robak
> ich nie chce ugryzc.
>
> Niestety moze za 5-10 lat bede musial polubic sztuczna zywnosc, wzbogacana
> konserwantami,
> barwnikami, modyfikowana genetycznie, antybiotykami,
> bo innej juz nie bedzie
> a kto bedzie chcial zjesc naturalnie peklowana i wedzona szynke, ten
bedzie
> musial
> po kryjomu w nocy peklowac szynke w ciemnym borze i wedzic, aby sie nikt o
tym
> nie dowiedzial.
Tu cie troche nie rozumiem, szynka peklowana to taka do ktorej dodano azotan
sodu czyli konserwant, ktory w kontakcie z aminami tworzy N- nitrozoaminy
zwiazki rakotworcze a w procesie wedzenia dostaja sie do zywnosci min
benzopiren.
> Gdy przemysl nie produkowal na tak masowa skale kosmetykow, masci, kremow
> to ochrona skory byla realizowana naturalnie, przez sam organizm od
wewnatrz.
> Obecnie aby chronic te skore przed kontaktem ze swiatem, wynaleziono
tysiace
> preparatow, substancji zawierajacych tysiace roznych skladnikow, zwiazkow
> chemicznych, wyciagow
> i kobietom sie wydaje ze bez tych kosmetykow juz sie nie da zyc
> i utraca urode, gdy nie beda ich uzywaly
> ale przeciez zanim nastapil rozwoj przemyslu kosmetycznego , 200 czy 500
lat
> temu
> kobiety tez byly piekne, miala gladka i delikatna skore
> i ich uroda nie byla mniejsza.
>
A tu sie w 100% zgodze.
Aga
|