Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czy wiecie ze podgrzewanie produktów wysokoweglowodanowych...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czy wiecie ze podgrzewanie produktów wysokoweglowodanowych...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-09 13:29:03

Temat: Czy wiecie ze podgrzewanie produktów wysokoweglowodanowych...
Od: "Jacek" <o...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

powyzej 120 st C. powoduje powstawanie akryloamidu i to w ilosciach
zagrazających zyciu i zdrowiu?
jak piszą badacze np chipsy potrafia zawierac tego syfu 3000 mikro gram,
kiedy norma np. dla wody w EU to 0,2 mikro grama.
Nie mniej tego jest w suchym pieczywie typu tektura WASA, czy innych
frytkach.
Ogolnie wszystko co z mąki lub kartofli i pieczone zawiera wielkie tego
ilosci.
Szykuje sie rewolucja na rynku spozywczym.


Ciekawe czy na Chipsach producent bedzie pisal :Chipsy albo zdrowie, wybor
nalezy do ciebie?
Co z frytkarniami masowo trującymi ludzi?
Polecam lekture tego abstractu:



Jacek.


Analysis of Acrylamide, a Carcinogen Formed in Heated

Foodstuffs

EDEN TAREKE,? PER RYDBERG,? PATRIK KARLSSON,? SUNE ERIKSSON,? AND

MARGARETA TO¨ RNQVIST*,?

Department of Environmental Chemistry, Stockholm University, S-106 91
Stockholm, Sweden, and

AnalyCen Nordic AB, Box 905, S-531 19 Lidko¨ping, Sweden

Reaction products (adducts) of acrylamide with N termini of hemoglobin (Hb)
are regularly observed

in persons without known exposure. The average Hb adduct level measured in
Swedish adults is

preliminarily estimated to correspond to a daily intake approaching 100
micro g of acrylamide. Because

this uptake rate could be associated with a considerable cancer risk, it was
considered important to

identify its origin. It was hypothesized that acrylamide was formed at
elevated temperatures in cooking,

which was indicated in earlier studies of rats fed fried animal feed. This
paper reports the analysis of

acrylamide formed during heating of different human foodstuffs. Acrylamide
levels in foodstuffs were

analyzed by an improved gas chromatographic-mass spectrometric (GC-MS)
method after bromination

of acrylamide and by a new method for measurement of the underivatized
acrylamide by liquid

chromatography-mass spectrometry (LC-MS), using the MS/MS mode. For both
methods the

reproducibility, given as coefficient of variation, was 5%, and the
recovery close to 100%. For the

GC-MS method the achieved detection level of acrylamide was 5 micro g/kg and
for the LC-MS/MS method,

10 micro g/kg. The analytic values obtained with the LC-MS/MS method were
0.99 (0.95-1.04; 95%

confidence interval) of the GC-MS values. The LC-MS/MS method is simpler and
preferable for most

routine analyses. Taken together, the various analytic data should be
considered as proof of the

identity of acrylamide. Studies with laboratory-heated foods revealed a
temperature dependence of

acrylamide formation. Moderate levels of acrylamide (5-50 microg/kg) were
measured in heated proteinrich

foods and higher contents (150-4000 micro g/kg) in carbohydrate-rich foods,
such as potato, beetroot,

and also certain heated commercial potato products and crispbread.
Acrylamide could not be detected

in unheated control or boiled foods (<5 micro g/kg). Consumption habits
indicate that the acrylamide levels

in the studied heated foods could lead to a daily intake of a few tens of
micrograms.





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-09 14:44:25

Temat: Re: Czy wiecie ze podgrzewanie produktów wysokoweglowoda
Od: "Qwax" <...@...q> szukaj wiadomości tego autora

> powyzej 120 st C. powoduje powstawanie akryloamidu i to w ilosciach
> zagrazających zyciu i zdrowiu?

Ble ble - uwielbiam chleb pieczony do ciemnego brązu. A podpłomyki
pieczone wewnątrz pieca opalanego drewnem - dawno rodzaj ludzki
musiałby wyginąć.

> jak piszą badacze

hi,hi,hi -'badacze'
> np chipsy potrafia zawierac tego syfu 3000 mikro gram,

Bo też z syfu sie je robi syfem faszeruje i durniom sprzedaje.

> kiedy norma np. dla wody w EU to 0,2 mikro grama.
> Nie mniej tego jest w suchym pieczywie typu tektura WASA,

Izraelici wymarli!!!! od 6 tysięcy lat jedli macę!!!

> czy innych, frytkach.

Patrz wyżej - a smażone ziemniaki - też powyżej 120oC
A pieczone w ognisku - już wiadomo dlaczego wyginął homo erectus - bo
żarł ziemniaki z ogniska.

> Ogolnie wszystko co z mąki lub kartofli i pieczone zawiera wielkie
tego
> ilosci.

Hi Hi Hi - od czasu gdy "badacze' zbadali czy od 500tyś lat?

> Szykuje sie rewolucja na rynku spozywczym.
>

No pewnie jakiś opłacający 'badaczy' koncern chce nabić sobie kabzę
przez nabijanie klientów w butelkę!! (no może nie zupełnie w butelkę)
>
> Ciekawe czy na Chipsach producent bedzie pisal :Chipsy albo zdrowie,
wybor
> nalezy do ciebie?

Który producent? Przecież to wymóg prawny a nie "producencki"

> Co z frytkarniami masowo trującymi ludzi?

Nie chcesz to nie jedz (jak i ja nie jadam poza domem)

> Polecam lekture tego abstractu:
>
Dla kretynizmów nie będę się męczył z 'obcym' językiem - Twój konspekt
mi wystarczył

pozdrawiam
Qwax

p.s. mnie wierz we wszystko co jest napisane;
"raz na płocie napisane było DUPA facet pogłaskał i mu drzazga weszła"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 16:54:53

Temat: Re: Czy wiecie ze podgrzewanie produktów wysokoweglowoda
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Qwax wrote:
>
> > powyzej 120 st C. powoduje powstawanie akryloamidu i to w ilosciach
> > zagrazających zyciu i zdrowiu?
>
> Ble ble - uwielbiam chleb pieczony do ciemnego brązu. A podpłomyki
> pieczone wewnątrz pieca opalanego drewnem - dawno rodzaj ludzki
> musiałby wyginąć.
>

Dajesz sie nabrac na Experta (Expierda). On rowniez szaleje na tlumaczeniach.
Nie karm trollow.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 18:25:42

Temat: Re: Czy wiecie ze podgrzewanie produktów wysokoweglowodanowych...
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "Jacek" <o...@p...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, August 09, 2002 3:29 PM
Subject: Czy wiecie ze podgrzewanie produktów wysokoweglowodanowych...


> powyzej 120 st C. powoduje powstawanie akryloamidu i to w ilosciach
> zagrazających zyciu i zdrowiu?
(ciach)
Jacus, expercie to ty ? Ales wyrusl 1 ;-)
Herbatka


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-10 15:23:55

Temat: Re: Czy wiecie ze podgrzewanie produktów wysokoweglowodanowych...
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jacek" <o...@p...com> napisał w wiadomości
news:aj0fto$h9j$1@news.tpi.pl...
> powyzej 120 st C. powoduje powstawanie akryloamidu i to w ilosciach
> zagrazających zyciu i zdrowiu?
ble ble ble


> Jacek.


Jacus, nasz ukochany trolliku! jak dawno Cie nie bylo


Mechcia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-10 18:42:32

Temat: Re: Czy wiecie ze podgrzewanie produktów wysokoweglowoda
Od: "I.Tichy" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

jak i na pl.sci.medycyna

pozdrawiam grupowiczów Tichy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kto pomoże nowej ?
placki ziemniaczane z cukinią
kolacja dla męża
jak urozmaicic rodzinnego grilla...
baranina - gdzie kupic w Łodzi?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »