Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Definicja wloszczyzny

Grupy

Szukaj w grupach

 

Definicja wloszczyzny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 74


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2006-10-21 15:26:07

Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 21 Oct 2006 17:09:30 +0200, "Andrzej"
<a...@p...onet.pl> wrote:

>
>Użytkownik "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> napisał w
>wiadomości news:ehdc5o$l2v$1@inews.gazeta.pl...
>> In news:ehdbfr$d7b$1@news.onet.pl, cocoela wrote:
>>> Wszystko zależy od tego co kto lubi... ale zgadzam się z Tobą, że dla
>>> czosnku nie ma miejsca w rosole.
>>
>> A ja lubię czosnek w rosole, posuwam się nawet do tego, że po odcedzeniu
>> warzyw ugotowany czosnek przeciskam przez sitko i dodaję do zupy. Za to
>> kapusty bym do rosołu nie wrzuciła. DGCC. :-)
>
>i właśnie dlatego o gustach się nie dyskutuje, ja bardzo lubię kapustę
>ugotowana w rosole na 20min przed wyłączeniem rosołu
>
>Jędrek


Dla mnie Babcia zawsze zostawiala rosolowa kapuste i marchewke.
Przeze mnie ugotowana juz tak dobrze nie smakuje :)

Pierz

p.s. czosnku nie bywalo w rosole babcinym, znaczy inna szkola
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2006-10-21 15:30:56

Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Od: "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

In news:wlalos-750018.17082321102006@news.gazeta.pl, Wladyslaw Los
wrote:
>> A ja lubię czosnek w rosole, posuwam się nawet do tego, że po
>> odcedzeniu warzyw ugotowany czosnek przeciskam przez sitko i dodaję
>> do zupy.
>
> To masz zupę czosnkową, nie rosół.

Eee, od jednego ząbku na garnek rosołu? A od jednej łodyżki koperku
zrobiłaby mi się koperkowa?

Hania
--
......................
Beauty is in the behind of the beholder. [Pickles]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2006-10-21 15:37:37

Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ehdd72$hjt$1@news.onet.pl>,
"Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote:

> Użytkownik "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:ehdc5o$l2v$1@inews.gazeta.pl...
> > In news:ehdbfr$d7b$1@news.onet.pl, cocoela wrote:
> >> Wszystko zależy od tego co kto lubi... ale zgadzam się z Tobą, że dla
> >> czosnku nie ma miejsca w rosole.
> >
> > A ja lubię czosnek w rosole, posuwam się nawet do tego, że po odcedzeniu
> > warzyw ugotowany czosnek przeciskam przez sitko i dodaję do zupy. Za to
> > kapusty bym do rosołu nie wrzuciła. DGCC. :-)
>
> i właśnie dlatego o gustach się nie dyskutuje,

Masz coś oryginalnego do powiedzenia?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2006-10-21 15:39:50

Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ehde45$o5l$1@inews.gazeta.pl>,
"Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> wrote:

> In news:wlalos-750018.17082321102006@news.gazeta.pl, Wladyslaw Los
> wrote:
> >> A ja lubię czosnek w rosole, posuwam się nawet do tego, że po
> >> odcedzeniu warzyw ugotowany czosnek przeciskam przez sitko i dodaję
> >> do zupy.
> >
> > To masz zupę czosnkową, nie rosół.
>
> Eee, od jednego ząbku na garnek rosołu?

Przetartego do zupy w której się gotował?

A skąd w ogóle wziął się pomysł dodawania czosnku do rosołu?

>A od jednej łodyżki koperku
> zrobiłaby mi się koperkowa?

Ugotowanego w tym rosole? Tak.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2006-10-21 15:43:08

Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Od: "Magdalena W." <b...@s...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maciej Muran" <n...@n...spam.invalid> napisał w wiadomości
> Cebula (o której nie było jeszcze mowy w tym wątku) pewnie się nie mieści
> w ogólnej definicji włoszczyzny ale jedna średnia do garnka, to dla mnie
> obowiązkowy punkt programu ;)
"opalona" na rumiano na gazie, żeby rosół nabrał kolorku.
Tak moja Babcia robiła.

Pozdrawiam
Magdalena


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2006-10-21 15:52:22

Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Od: "@nn" <a...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:
> Dla mnie Babcia zawsze zostawiala rosolowa kapuste i marchewke.
> Przeze mnie ugotowana juz tak dobrze nie smakuje :)

Dla mnie zostawiała kurze serce ;-)
Co do reszty: cebula (opalona) tak, czosnek w zadnym razie - nie do rosołu.
Ania
--
Clinton kłamał. Mężczyzna może zapomnieć, gdzie zaparkował samochód
albo gdzie mieszka, ale nigdy nie zapomni seksu oralnego, nawet jeśli
był bardzo kiepski. B. Bush mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ #
gg:1737648 # www.madej.master.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2006-10-21 16:21:22

Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-6697AF.15182921102006@news.gazeta.pl...
> In article <ehd5re$h6d$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
>
>> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
>> news:8058791847$20061021145347@ewcia.kloups...
>>
>> > Na razie udalo mi zgromadzic marchew, pory, cebule, seler oraz
>> > pasternak (nie ma u nas korzenia pietruszki). Co jeszcze trzeba ?
>> > Dodam ze chce ugotowac kure w rosole, wiec kapusta chyba niepotrzebna?
>>
>> Przeciwnie - kapusta wloska, w zaleznosci od wielkosci okolo 1/8 do 1/4
>> glowki, do listy dopisz - zabek lub dwa czosnku (nie zawsze)...
>
> Cyosnek do włoszczyzny? Co za bzdura.
>
> Władysław

A gdzie to napisałem? Mowa o rosole.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2006-10-21 16:24:28

Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:ehd5re$h6d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
> news:8058791847$20061021145347@ewcia.kloups...
>
>> Na razie udalo mi zgromadzic marchew, pory, cebule, seler oraz
>> pasternak (nie ma u nas korzenia pietruszki). Co jeszcze trzeba ?
>> Dodam ze chce ugotowac kure w rosole, wiec kapusta chyba niepotrzebna?
>
> Przeciwnie - kapusta wloska, w zaleznosci od wielkosci okolo 1/8 do 1/4
> glowki, do listy dopisz - zabek lub dwa czosnku (nie zawsze)...

Możesz dodać także kalarepkę (w sezonie).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2006-10-21 16:24:30

Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ehdhif$but$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:

> "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
> news:wlalos-6697AF.15182921102006@news.gazeta.pl...
> > In article <ehd5re$h6d$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> > "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> >
> >> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
> >> news:8058791847$20061021145347@ewcia.kloups...
> >>
> >> > Na razie udalo mi zgromadzic marchew, pory, cebule, seler oraz
> >> > pasternak (nie ma u nas korzenia pietruszki). Co jeszcze trzeba ?
> >> > Dodam ze chce ugotowac kure w rosole, wiec kapusta chyba niepotrzebna?
> >>
> >> Przeciwnie - kapusta wloska, w zaleznosci od wielkosci okolo 1/8 do 1/4
> >> glowki, do listy dopisz - zabek lub dwa czosnku (nie zawsze)...
> >
> > Czosnek do włoszczyzny? Co za bzdura.
> >
> > Władysław
>
> A gdzie to napisałem? Mowa o rosole.

Tego nie napisałeś. A pytanie było o włoszczyznę.

Wladysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2006-10-21 16:26:20

Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"walkie!" <w...@w...pl> wrote in message
news:ehdd34$nft$2@wroclaw.net.pl...
> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
>> Dzien dobry
>>
>> Mam problem ze znalezniem listy warzyw, ktore skladaja sie na
>> wloszczyzne.
>>
>> W "Kuchni Polskiej" definicja nie jest podana. W Wikipedii haslo
>> zostalo usuniete w 2003. Rozpacz...
>>
>> Na razie udalo mi zgromadzic marchew, pory, cebule, seler oraz
>> pasternak (nie ma u nas korzenia pietruszki). Co jeszcze trzeba ?
>> Dodam ze chce ugotowac kure w rosole, wiec kapusta chyba niepotrzebna?
>>
>>
>>
>> Ewcia
>>
> od pasternaku rosol robi sie metny i nie jest klarowny

Wystarczy sklarować białkiem (byle nie dodawać do gorącego rosołu)...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PRZEPRASZAM
JUTRO...
[deser na sobotni wieczor] PIJANY IZYDOR
ocet jablkowy
HE...HE ! DO SYLI...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »