Data: 2000-08-26 17:54:18
Temat: Re: Dieta otymalna. Publikacje naukowe???
Od: "Jacek" <o...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Co sam Kwaśniewski pisze na ten temat:
- Grupa badawcza składała się z kilkudziesięciu osób. Samych profesorów było
11. Chodziło o wykazanie czy dieta Kwaśniewskiego może być pomocna w
leczeniu miażdżycowego zwężenia tętnic wieńcowych, choroby, o której
ostatnio wiele się mówi za sprawą rosyjskiego przywódcy Borysa Jelcyna. Ja
doskonale wiedziałem, że zamiast szalenie kosztownych i bardzo ryzykownych
bypassów i innych zabiegów kardiochirurgicznych, wystarczy odpowiednio
zmienić chorym dietę i zamienić ich w ludzi zdrowych, ale chodziło o to, by
przekonać o tym innych. Zespół pod kierunkiem profesora Henryka Rafalskiego
z Łodzi wykazał, że spośród 60 mężczyzn żywionych według moich zaleceń,
poprawa subiektywna nastąpiła u wszystkich, a obiektywna u 90 -procentowej
większości. Okazało się więc, że dieta niskowęglowodanowa nikomu nie
szkodzi, wręcz przeciwnie wielu pomaga mimo bardzo negatywnego nastawienia
wielu uczonych do samego przedmiotu badań, w raporcie końcowym takie wnioski
musiały się znaleźć. To byt rok 1980, wiem, że spośród tej eksperymentalnej
grupy większość pacjentów pozostała przy tym modelu żywienia. Profesor
Rafalski, który telefonował do mnie niedawno, powiedział, że wszyscy oni
żyją, a minęło przecież 16 lat. W najlepszym wypadku tym ludziom groziły
ciężkie operacje.
A to list Prof Rafalskiego.
Łódź, 26.10.1987
Współpraca naszego Zakładu Żywienia Człowieka z lek. med. Janem Kwaśniewskim
datuje się od ponad 10 lat. Za jej początek należy uznać powołanie z
inicjatywy ówczesnego ministra zdrowia i opieki społecznej specjalnej
komisji do oceny wyników badań prowadzonych przez J. Kwaśniewskiego.
Zostałem członkiem tej komisji, której przewodniczy prof. dr J.
Aleksandrowicz. Od tej chwili J Kwaśniewski pozostawał z nami w dość ścisłym
kontakcie, biorąc m.in. czynny udział (wygłaszanie referatów) w seminariach
odbywających się w naszej Katedrze oraz we współpracującej z nami f Klinice
Chorób Wewnętrznych naszej uczelni. Uczestniczył też aktywnie w opracowaniu
założeń merytorycznych, organizacyjnych i metodycznych tematu badawczego pt.
" Wpływ diety niskowęglowodanowej na stan zdrowia, stan odżywienia oraz
przemianę lipidów i azotu w organizmie", wykonywanego w ramach programu
resortowego MZiOS "Optymalizacja żywienia ludności", a koordynowanego przez
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Należy dodać, że pojęcie "dieta
niskowęglowodanowa" odpowiada pojęciu "dieta optymalna", stosowanemu przez J
Kwaśniewskiego. Badania wstępne, przeprowadzone na zwierzętach
doświadczalnych wykazały, że dieta niskowęglowodanowa obniża w sposób
istotny poziom cholesterolu oraz innych lipidów we krwi. Następne badania
przeprowadzono już na dorosłych mężczyznach, cierpiących na choroby układu
krążenia, w ścisłej współpracy z I Kliniką Chorób Wewnętrznych oraz z
Zakładem Diagnostyki Laboratoryjnej Instytutu Patologii naszej uczelni.
Wykazały one, że dieta niskowęglowodanowa, stosowana przez okres 6 miesięcy
spowodowała istotny spadek masy ciała u osób z nadwagą, a ponadto:
a) nie spowodowała uchwytnych niekorzystnych zmian w stanie zdrowia
(ocenianym na podstawie szerokiego zestawu badań laboratoryjnych i
klinicznych);
b) spowodowała uchwytne korzystne zmiany w stanie zdrowia badanych mężczyzn.
Zaliczyć do nich należy m. ŕn. (poza obniżeniem masy ciała):
- poprawę sprawności fizycznej
- poprawę wydolności układu krążenia;
- złagodzenie objawów choroby wieńcowej;
- poprawę sprawności narządu oddechowego.
W okresie 6 miesięcy przestrzegania diety nie ujawniły się u badanych objawy
ketozy, hipercholesterolemii oraz hiperurikemii, które stanowią główne
zastrzelenia przeciwko stosowaniu diety niskowęglowodanowej. Należy dodać że
przed nami badania nad wpływem diety "optymalnej " przeprowadził na
szczurach zespół pod kierunkiem prof. dr S Bergera (SCGW), który wykazał
m.in. korzystny wpływ tej diety na funkcjonowanie ośrodkowego układu
nerwowego (mózgu) u szczurów.
Podane wyżej fakty stanowią dobry przykład wiedzy lek. J. Kwaśniewskiego w
zakresie nauki o żywieniu oraz umiejętności korzystania z niej w celach
praktycznych.
Prof. dr Henryk Rafalski
Katedra Higieny Akademii Medycznej Łódź
<c...@p...wp.pl> wrote in message news:8o8vn4$es$1@nnrp1.deja.com...
> W jednym ze swoich postow Jacek wspomnial o pracach profesorow J.
> Tatonia, J. Hasika i H. Rafalskiego dotyczacych diety optymalnej
> prowadzonych ponoc na WAM w Lodzi. Przejrzalem cala dostepna
> bibliografie. J. Taton opublikowal 109 roznych prac w tym 8 dotyczacych
> diety, ale zadnej o DO. H. Rafalski 50 prac, w tym 10 o roznych dietach,
> ale o DO zero. J. Hasik 108 prac, w tym 27 o dietach, o DO
> zgadnijcie....zero. Ci trzej profesorowie nie opublikowali zadnej
> wspolnej pracy, ani tez zadnej w jakomkolwiek zestawie parami :).
> I to by bylo na tyle.
> Ale, ale...
> Ponizej zamieszczam trzy abstrakty z prac J. Hasika. Jeden o korzystnym
> wplywie diety na schorzenia trzustki, tyle ze diety bialkowej, a nie DO.
> Drugi o chorobie wrzodowej i o skutecznosci diety zrownowazonej w
> prawidlowym przyswajaniu pokarmu przez pacjenta. Trzeci o specjalnej
> diecie w chorobach przewodow zolciowych...wysokowloknikowej diecie
> niskotluszczowej!!!.
>
> Nieladnie Panie Jacku, nieladnie. Teraz wypadaloby Ci podac tytuly, daty
> itd. publikacji tych profesorow dotyczacych DO. Albo nie pozostaje nam
> nic innego niz przyjac, ze chociaz byc moze rzeczywiscie zajmowali sie
> oni w swoim czasie DO, to wyniki tych badan nie nadawaly sie do
> publikacji, dlaczego? Jako, ze sam mam w szufladzie sporo wynikow roznych
> badan, ktore nigdy nie ujrzaly publicznosci :), mysle ze na pytanie
> 'dlaczego' moge podac przyblizona odpowiedz. Nie byly to wyniki na tyle
> jednoznaczne aby mozna z nich bylo wyciagnac konkretne, istotne i
> jednoznaczne wnioski.
>
>
> Cien
Ładnie ładnie.
Powyżej zamieszczam to co mam.
Faktycznie mam niewiele.
Ale może ci to pomoże w szukaniu.
Poza tym nie szukaj jawnie napisanej Diety optymalnej.
tego hasła nikt nie używał w badaniach.
Jacek.
|