Data: 2002-07-23 03:18:50
Temat: Re: Dieta wegańska, czy to jest racjonalne?
Od: Artur Drzewiecki <d...@n...poczta.cierpie.onet.spamu.pl.qvx>
Pokaż wszystkie nagłówki
Po prostu ocet fermentacyjny produkuje się poddając wino (z tych
najtańszych) fermentacji dokonywanej przez Acetobacter (ew. Glucobacter)
- miesza się je z wiórkami dębowymi z kulturami bakterii.
Ponieważ jednak wino (nie mylić z "winem":-)) jest drogie, to dodaje się
zgniłych owoców (zależnie od sezonu - odpady ze zbiorów; gdy owoce
przeważają, to mamy ocet owocowy:-)).
Następnie odciąga się brzeczkę fermentacyjną i przepuszcza przez filtry.
Gdyby oddestylować ocet i zmieszać go w odpowiednim stężeniu z wodą nie
byłoby problemów, ale wielu konsumentów preferuje produkt 'naturalny',
więc oprócz kwasu octowego spożywają różne inne metabolity.
--
Zjadający "przyjaciół" politycznie niepoprawny Artur Drzewiecki.
Zwolennik przyznania Ekspertowi Antynobla.
Usuń "nie.", "cierpie.", "spamu." i ".qvx" z mego adresu w nagłówku.
|