Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dlaczego forma rdzewieje?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dlaczego forma rdzewieje?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 28


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2008-01-04 20:10:59

Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Od: k...@w...pl szukaj wiadomości tego autora

> Formy rdzewieją, gdy się ich nieumiejętnie używa: po pierwsze - należy
> wyjąć ciasto z formy po dostatecznym wystudzeniu, a nie traktować formy
> jako opakowania do przechowywania, po drugie trzeba tak napełniać formy,
> aby owoce nie dotykały blachy - służy temu podwyższony rancik z ciasta
> wokół owoców/sera itp. innego nadzienia, po trzecie natychmiast po wyjęciu
> ciasta formę należy namoczyć (chwilę, nie przetrzymywać w wodzie) i umyć
> miękkim zmywakiem i szczoteczką w załamaniach, następnie wypłukać, wytrzeć
> i wysuszyć - ja suszę na ciepłej płycie kuchni, można na kaloryferze lub w

Hmmm, dzięki za obszerną radę. wszystko byłoby dobrze tylko że robię
tak od zawsze i nic z tego. Po prostu to draństwo nie chce sie
"wypiec" i rdzewieje wciąż od nowa.A dobiła mnie właśnie historia po
upieczeniu mięsa i dlatego napisałam.
Spróbuję wypalić może olejem jak patelnię . Zobaczymy albo ja olbo
ona.

Katarzyna Rzeszowianka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2008-01-04 20:16:37

Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Od: k...@w...pl szukaj wiadomości tego autora

>Może to nie wina formy, tylko "baletnicy"<

Może i tak choć "baletnica" ma 22 -letni staż w kuchni u Mamusi. Może
to złośliwość rzeczy martwych na wreszcie swoim gospodarstwie ;) ?

Katarzyna Rzeszowianka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2008-01-04 23:30:42

Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Od: "Aicha" <b...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <k...@w...pl> napisał:

> > Może to nie wina formy, tylko "baletnicy"<
> Może i tak choć "baletnica" ma 22 -letni staż w kuchni u Mamusi.
> Może to złośliwość rzeczy martwych na wreszcie swoim gospodarstwie
> ;) ?

Przepiśczyni ma zdolność jasnowidzenia, ale zdarza jej się nie trafić
wzrokiem we właściwe continuum :>

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2008-01-05 00:16:50

Temat: Rdzewieje bo
Od: "Tomek" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam
>
> Najpierw życzę wszystkim samych sukcesów kulinarnych i nie tylko. w
> 2008 roku.
>
> A teraz do rzeczy. Zakupiłam blachę (producent z Białegostoku) taką
> zwyczajną do ciasta błyszczącą, o takim jakby wzorku- wybijane
> kwadraciki. Na pewno wiecie o co chodzi bo sa po sklepach. Sęk w tym
> że to całe błyszczące zlazło jest goła blacha jak na starej rynnie,
> mam to badziestwo ponad 2 lata nie "wypiekło sie " to to, , nie zrobił
> sie zaden nagar jak na formach mojej mamy. poza tym pieczone w tym
> mięso czuć metalem a wszelkie ciasto z owocami robi się zielone, nawet
> przez papier czy folię aluminiowa, a poza tym rdzewieje
> niemiłosiernie.
> Jest na to jakis sposób typu " wypalenie" jak przy patelniach? Czy
> wyrzucić badziestwo od razu. No ale jak wyrzucę to co kupić. Zaznaczam
> że formy silikonowe i pokryte wszelkimi teflonowatymi powłokami nie
> wchodzą w grę, nie lubie tego i juz. A może macie jakieś sprawdzone
> formy, producentów?
> Katarzyna -Rzeszowianka
W fabryce źle położyli powłokę z cyny. Forma nadaje się do wyrzucenia albo do
trzymania w niej gwoździ.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2008-01-05 07:50:44

Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Aicha" <b...@t...pl> wrote in message
news:flmfle$mj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik <k...@w...pl> napisał:
>
>> > Może to nie wina formy, tylko "baletnicy"<
>> Może i tak choć "baletnica" ma 22 -letni staż w kuchni u Mamusi.
>> Może to złośliwość rzeczy martwych na wreszcie swoim gospodarstwie
>> ;) ?
>
> Przepiśczyni ma zdolność jasnowidzenia, ale zdarza jej się nie trafić
> wzrokiem we właściwe continuum :>

Witaj!

He..he, zastanawiam się czy Twoja uwaga nie dotyczy wszystkich rozmówczyń.
Po moich siostrach a i córkach wiem, że matka sobie a one sobie...
A później wiedzą tylko skad się biorą dzieci, ale dlaczego foremki rdzewieją
i jak temu zapobiegać to już nie.

Tedy mam jedną radę - skorzystac z moich linków i nabyc blachy i formy z
aluminium lub stali INOX... Stare wyrzucić na złom bez żalu.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2008-01-05 09:26:37

Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


<k...@w...pl> wrote in message
news:993e512f-0be1-49c9-884e-fdb48f6bc406@d4g2000prg
.googlegroups.com...
> Formy rdzewieją, gdy się ich nieumiejętnie używa: po pierwsze - należy
> wyjąć ciasto z formy po dostatecznym wystudzeniu, a nie traktować formy
> jako opakowania do przechowywania, po drugie trzeba tak napełniać formy,
> aby owoce nie dotykały blachy - służy temu podwyższony rancik z ciasta
> wokół owoców/sera itp. innego nadzienia, po trzecie natychmiast po wyjęciu
> ciasta formę należy namoczyć (chwilę, nie przetrzymywać w wodzie) i umyć
> miękkim zmywakiem i szczoteczką w załamaniach, następnie wypłukać, wytrzeć
> i wysuszyć - ja suszę na ciepłej płycie kuchni, można na kaloryferze lub w

Hmmm, dzięki za obszerną radę. wszystko byłoby dobrze tylko że robię
tak od zawsze i nic z tego. Po prostu to draństwo nie chce sie
"wypiec" i rdzewieje wciąż od nowa.A dobiła mnie właśnie historia po
upieczeniu mięsa i dlatego napisałam.
Spróbuję wypalić może olejem jak patelnię . Zobaczymy albo ja olbo
ona.

Katarzyna Rzeszowianka

Roztwór sody - usunie rdzę i nagar - później wypłukać, wysuszyć i natrzeć
olejem. Jeżeli są duże wżery - wymienić na nowe.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2008-01-05 17:51:06

Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Od: Szymuś <pwdi_@_friko3.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

W takim samym kształcie i też z takism samym wzorkiem są formy z blachy
czarnej (to nie jest określenie techniczne). TE pomalowane czymś na czarno
są droższe ale dużo lepsze. Jeśli nie są porysowane sprawują się całkiem
dobrze.

--
"Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego
wygląd lichy i durnowaty tak,
by swoim pojmowaniem istoty sprawy
nie peszył przełożonego".

Ukaz cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2008-01-06 00:55:10

Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 5 Jan 2008 18:51:06 +0100, Szymuś napisał(a):

> W takim samym kształcie i też z takism samym wzorkiem są formy z blachy
> czarnej (to nie jest określenie techniczne). TE pomalowane czymś na czarno
> są droższe ale dużo lepsze. Jeśli nie są porysowane sprawują się całkiem
> dobrze.

Niestety, bardzo łatwo się rysują :-(

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2008-01-06 01:41:51

Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Od: "katarzyna ms" <k...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

k...@w...pl napisał(a):

>Zaznaczam ze formy silikonowe i pokryte wszelkimi teflonowatymi powlokami
nie wchodza w gre, nie lubie tego i juz. <

a co masz przeciwko formom silikonowym? Moim zdaniem sa najlepsze ze
wszystkich dostepnych na rynku.

katarzyna

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2008-01-06 16:05:42

Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
Od: Szymuś <pwdi_@_friko3.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Niestety, bardzo łatwo się rysują :-(
Dlatego kiedy teśiowa raz ode mnie pożyczyła to jej powiedziałem, że może
sobie zatrzymać skoro. Kiedy mi oddawała to nie dodałem, że porysowanej nie
chcę bo ją zaraz wyrzucę :)


--
"Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego
wygląd lichy i durnowaty tak,
by swoim pojmowaniem istoty sprawy
nie peszył przełożonego".

Ukaz cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Boczek rolowany
Prosba o porade (chleb w automacie)
BADANIE DNA...
ciecierzyca i falafel
Gotowanie jajek na miekko w kuchence mikrofalowej (zakonczono pomyslne testy)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »