| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2008-01-04 20:10:59
Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?> Formy rdzewieją, gdy się ich nieumiejętnie używa: po pierwsze - należy
> wyjąć ciasto z formy po dostatecznym wystudzeniu, a nie traktować formy
> jako opakowania do przechowywania, po drugie trzeba tak napełniać formy,
> aby owoce nie dotykały blachy - służy temu podwyższony rancik z ciasta
> wokół owoców/sera itp. innego nadzienia, po trzecie natychmiast po wyjęciu
> ciasta formę należy namoczyć (chwilę, nie przetrzymywać w wodzie) i umyć
> miękkim zmywakiem i szczoteczką w załamaniach, następnie wypłukać, wytrzeć
> i wysuszyć - ja suszę na ciepłej płycie kuchni, można na kaloryferze lub w
Hmmm, dzięki za obszerną radę. wszystko byłoby dobrze tylko że robię
tak od zawsze i nic z tego. Po prostu to draństwo nie chce sie
"wypiec" i rdzewieje wciąż od nowa.A dobiła mnie właśnie historia po
upieczeniu mięsa i dlatego napisałam.
Spróbuję wypalić może olejem jak patelnię . Zobaczymy albo ja olbo
ona.
Katarzyna Rzeszowianka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2008-01-04 20:16:37
Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?>Może to nie wina formy, tylko "baletnicy"<
Może i tak choć "baletnica" ma 22 -letni staż w kuchni u Mamusi. Może
to złośliwość rzeczy martwych na wreszcie swoim gospodarstwie ;) ?
Katarzyna Rzeszowianka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2008-01-04 23:30:42
Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?Użytkownik <k...@w...pl> napisał:
> > Może to nie wina formy, tylko "baletnicy"<
> Może i tak choć "baletnica" ma 22 -letni staż w kuchni u Mamusi.
> Może to złośliwość rzeczy martwych na wreszcie swoim gospodarstwie
> ;) ?
Przepiśczyni ma zdolność jasnowidzenia, ale zdarza jej się nie trafić
wzrokiem we właściwe continuum :>
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2008-01-05 00:16:50
Temat: Rdzewieje bo> Witam
>
> Najpierw życzę wszystkim samych sukcesów kulinarnych i nie tylko. w
> 2008 roku.
>
> A teraz do rzeczy. Zakupiłam blachę (producent z Białegostoku) taką
> zwyczajną do ciasta błyszczącą, o takim jakby wzorku- wybijane
> kwadraciki. Na pewno wiecie o co chodzi bo sa po sklepach. Sęk w tym
> że to całe błyszczące zlazło jest goła blacha jak na starej rynnie,
> mam to badziestwo ponad 2 lata nie "wypiekło sie " to to, , nie zrobił
> sie zaden nagar jak na formach mojej mamy. poza tym pieczone w tym
> mięso czuć metalem a wszelkie ciasto z owocami robi się zielone, nawet
> przez papier czy folię aluminiowa, a poza tym rdzewieje
> niemiłosiernie.
> Jest na to jakis sposób typu " wypalenie" jak przy patelniach? Czy
> wyrzucić badziestwo od razu. No ale jak wyrzucę to co kupić. Zaznaczam
> że formy silikonowe i pokryte wszelkimi teflonowatymi powłokami nie
> wchodzą w grę, nie lubie tego i juz. A może macie jakieś sprawdzone
> formy, producentów?
> Katarzyna -Rzeszowianka
W fabryce źle położyli powłokę z cyny. Forma nadaje się do wyrzucenia albo do
trzymania w niej gwoździ.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2008-01-05 07:50:44
Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
"Aicha" <b...@t...pl> wrote in message
news:flmfle$mj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik <k...@w...pl> napisał:
>
>> > Może to nie wina formy, tylko "baletnicy"<
>> Może i tak choć "baletnica" ma 22 -letni staż w kuchni u Mamusi.
>> Może to złośliwość rzeczy martwych na wreszcie swoim gospodarstwie
>> ;) ?
>
> Przepiśczyni ma zdolność jasnowidzenia, ale zdarza jej się nie trafić
> wzrokiem we właściwe continuum :>
Witaj!
He..he, zastanawiam się czy Twoja uwaga nie dotyczy wszystkich rozmówczyń.
Po moich siostrach a i córkach wiem, że matka sobie a one sobie...
A później wiedzą tylko skad się biorą dzieci, ale dlaczego foremki rdzewieją
i jak temu zapobiegać to już nie.
Tedy mam jedną radę - skorzystac z moich linków i nabyc blachy i formy z
aluminium lub stali INOX... Stare wyrzucić na złom bez żalu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2008-01-05 09:26:37
Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
<k...@w...pl> wrote in message
news:993e512f-0be1-49c9-884e-fdb48f6bc406@d4g2000prg
.googlegroups.com...
> Formy rdzewieją, gdy się ich nieumiejętnie używa: po pierwsze - należy
> wyjąć ciasto z formy po dostatecznym wystudzeniu, a nie traktować formy
> jako opakowania do przechowywania, po drugie trzeba tak napełniać formy,
> aby owoce nie dotykały blachy - służy temu podwyższony rancik z ciasta
> wokół owoców/sera itp. innego nadzienia, po trzecie natychmiast po wyjęciu
> ciasta formę należy namoczyć (chwilę, nie przetrzymywać w wodzie) i umyć
> miękkim zmywakiem i szczoteczką w załamaniach, następnie wypłukać, wytrzeć
> i wysuszyć - ja suszę na ciepłej płycie kuchni, można na kaloryferze lub w
Hmmm, dzięki za obszerną radę. wszystko byłoby dobrze tylko że robię
tak od zawsze i nic z tego. Po prostu to draństwo nie chce sie
"wypiec" i rdzewieje wciąż od nowa.A dobiła mnie właśnie historia po
upieczeniu mięsa i dlatego napisałam.
Spróbuję wypalić może olejem jak patelnię . Zobaczymy albo ja olbo
ona.
Katarzyna Rzeszowianka
Roztwór sody - usunie rdzę i nagar - później wypłukać, wysuszyć i natrzeć
olejem. Jeżeli są duże wżery - wymienić na nowe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2008-01-05 17:51:06
Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?W takim samym kształcie i też z takism samym wzorkiem są formy z blachy
czarnej (to nie jest określenie techniczne). TE pomalowane czymś na czarno
są droższe ale dużo lepsze. Jeśli nie są porysowane sprawują się całkiem
dobrze.
--
"Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego
wygląd lichy i durnowaty tak,
by swoim pojmowaniem istoty sprawy
nie peszył przełożonego".
Ukaz cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2008-01-06 00:55:10
Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?Dnia Sat, 5 Jan 2008 18:51:06 +0100, Szymuś napisał(a):
> W takim samym kształcie i też z takism samym wzorkiem są formy z blachy
> czarnej (to nie jest określenie techniczne). TE pomalowane czymś na czarno
> są droższe ale dużo lepsze. Jeśli nie są porysowane sprawują się całkiem
> dobrze.
Niestety, bardzo łatwo się rysują :-(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2008-01-06 01:41:51
Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?k...@w...pl napisał(a):
>Zaznaczam ze formy silikonowe i pokryte wszelkimi teflonowatymi powlokami
nie wchodza w gre, nie lubie tego i juz. <
a co masz przeciwko formom silikonowym? Moim zdaniem sa najlepsze ze
wszystkich dostepnych na rynku.
katarzyna
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2008-01-06 16:05:42
Temat: Re: Dlaczego forma rdzewieje?
> Niestety, bardzo łatwo się rysują :-(
Dlatego kiedy teśiowa raz ode mnie pożyczyła to jej powiedziałem, że może
sobie zatrzymać skoro. Kiedy mi oddawała to nie dodałem, że porysowanej nie
chcę bo ją zaraz wyrzucę :)
--
"Podwładny winien mieć przed obliczem przełożonego
wygląd lichy i durnowaty tak,
by swoim pojmowaniem istoty sprawy
nie peszył przełożonego".
Ukaz cara Rosji, Piotra I z 2 grudnia 1708r.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |