Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia farsz z Maklowicza

Grupy

Szukaj w grupach

 

farsz z Maklowicza

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-24 12:08:18

Temat: farsz z Maklowicza
Od: "Sasanka" <s...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

witajcie,
moze ktos zapisal dzisiaj skladniki farszu ze szpinakiem jaki podawal
Maklowicz dzisiaj do tego czegos z jajkiem? Wydal mi sie fajny ale nie mam
pojecia co tam bylo ...

Pozdraiwam po przerwie w sumie
Sasanka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-25 09:15:03

Temat: Re: farsz z Maklowicza
Od: "Artur Z" <a...@p...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sasanka" <s...@t...pl> napisał w wiadomości
news:Skjn8.147878$4h6.1622148@news.chello.at...
> witajcie,
> moze ktos zapisal dzisiaj skladniki farszu ze szpinakiem jaki podawal
> Maklowicz dzisiaj do tego czegos z jajkiem? Wydal mi sie fajny ale nie mam
> pojecia co tam bylo ...
>

Nie zapisałem tych proporcji,ale składniki były dość proste: cebula
szpinak,masło(uduszone),serek ricotta(dodajemy do szpinaku
wystudzonego),jajka(wybite surowe do farszu w gniazdkach wygrzebanych w
szpinaku)i ciasto jak na pizzę (mąka,oliwa,woda,drożdże) .Co do serku
ricotta ,Makłowicz powiedział,że można go zastąpić zmielonym polskim serem
białym,ale to zdecydowanie zmienia smak-nie jest on po prostu odpowiednikiem
włoskiej ricotty.
Odnoszę wrażenie,że ten farsz robi międzynarodową karierę.
Spotkałem już go w kaneloni.lazanii (nie będę łamał paznokci na tych
dziwnych wyrazach ;-))
pierogach,a teraz w zapiekance wielkanocnej ?!.
Nie mniej smakowo jest faktycznie bez zarzutu.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-25 10:35:41

Temat: Re: farsz z Maklowicza
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Artur Z" <a...@p...com> wrote:
>Nie zapisałem tych proporcji,ale składniki były dość proste: (ciach)

Farsz : szpinak swiezy 1 kilogram, ser biały 300g, 2 zoltka,
galka, stary ser owczy wedlug uznania, natka pieruszki...

Ciasto : maka pszenna 300g, olej 6 lyzek, ile wlezie letniej
wody, sol - sprezyste i w folii 30 minut w lodowce...

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-25 18:08:13

Temat: Re: farsz z Maklowicza
Od: "Sasanka" <s...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sasanka" <s...@t...pl> napisał w wiadomości
news:Skjn8.147878$4h6.1622148@news.chello.at...
> witajcie,
> moze ktos zapisal dzisiaj skladniki farszu ze szpinakiem jaki podawal
> Maklowicz dzisiaj do tego czegos z jajkiem? Wydal mi sie fajny ale nie mam
> pojecia co tam bylo ...
>
> Pozdraiwam po przerwie w sumie
> Sasanka
>
dzięki serdeczne,
mi sie tez spodobal i kusi mnie cos z nim zrobic, bo wygladalo fajowo.
Tylko jak namowic meza, co nie znosi szpinaku zeby to potem zjadl :) ?

Pozdrawiam
Sasanka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-25 18:32:46

Temat: Re: farsz z Maklowicza
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Sasanka" <s...@t...pl> napisał w wiadomości
news:hIJn8.1972$Pn2.45397@news.chello.at...
> mi sie tez spodobal i kusi mnie cos z nim zrobic, bo wygladalo fajowo.
> Tylko jak namowic meza, co nie znosi szpinaku zeby to potem zjadl :) ?

Jak mama uczyła w przedszkolu, to dzieciom nie lubiącym szpinaku (czyli
+- wszystkim) mówiła, że to trawa i będziemy teraz jeść jak krówki i
mówić "muuu". Może na męża też zadziała. W końcu mężczyźni to wieczne
dzieci. ;-)

--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
UIN:27412398 "Hotel New Hampshire"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-25 21:17:48

Temat: Re: farsz z Maklowicza
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jak mama uczyła w przedszkolu, to dzieciom nie lubiącym [...]
> www.brywczynski.tk >

Widziałeś rozdanie Victorów? I tego zza Wielkiej Wody?
--
Pozdr. Jerzy
PS
Chyba, że to ja już dostaję kręćka od nowomowy i zmian zasad.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-25 21:44:51

Temat: Re: farsz z Maklowicza
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:a7o3ql$k1m$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Widziałeś rozdanie Victorów? I tego zza Wielkiej Wody?

? Alleossochozi...?

--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-26 00:42:53

Temat: Dlaczego nie lubimy szpinaku?!
Od: Piotr Jerzy Piotrowski <8...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Sasanka" <s...@t...pl> w "Farszu Maklowicza" napisala:

> Tylko jak namowic meza, co nie znosi szpinaku zeby to potem zjadl :) ?

Utarlo sie, ze szpinak musi byc z jajkiem. Pamietam okres stolowki, gdzie
wlasnie cos takiego nie bardzo mi smakowalo: szpinak z jajkiem plus
gotowane ziemniaki. Dla mnie taka mieszanka byla mdla.

Szpinak, w odroznieniu od wyzej wymienionej tradycji, jadam w duzych
ilosciach jako dane glowne: bez jajka i ziemniakow, za to z chlebem, dobrze
posolony, wymieszany z kwasna smietana.

Moze ktos podzieli sie innymi przepisami na szpinak jako glowny element
dania?

PS:wiosna!
Mloda pokrzywa zaczyna pojawiac, ja tez mozna przyrzadzac jak szpinak, na
moj gust jest bardziej "wytrawna" od szpinaku.

--
Piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-26 01:46:18

Temat: Re: Dlaczego nie lubimy szpinaku?!
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Piotr Jerzy Piotrowski wrote:
> PS:wiosna!
> Mloda pokrzywa zaczyna pojawiac, ja tez mozna przyrzadzac jak szpinak, na
> moj gust jest bardziej "wytrawna" od szpinaku.

Mloda pokrzywa jest dobra z maslem, albo z oliwa z czosnkiem. Mloda
lebioda tez jest bardzo dobra z maslem, podsmazona na patelni.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-26 09:54:16

Temat: Re: Dlaczego nie lubimy szpinaku?! [P]
Od: "Monika Pietrzyba" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Po pierwsze - witam wszystkich po dosc dlugiej przerwie, udalo mi sie
przebic przez ponad 6500 postow, jestem w tej chwili w miare na biezaco ;-)
Jesli jako 'glowny element dania' mozna zaliczyc farsz do rolad miesnych -
to polecam goraco przepis z marcowej gazetki 'Sol i Pieprz'

*Filety z kurczaka nadziewane feta*
100g szpinaku
1 cebula
1 zabek czosnku
1 lyzka masla
sol, pieprz
galka muszkatolowa
4 filety z kurczaka (po ok.150g)
75g sera feta
50g maki
1 rozklocone jajko
50g bulki tartej
3 lyzki oleju
*szpinak oczyscic, umyc i osaczyc; cebule i czosnek obrac, posiekac i
poddusic na masle; dodac szpinak i rozgotowac; dusic ok.10 minut, az plyn
odparuje; doprawic sola, pieprzem i galka, ostudzic
*filety umyc, osuszyc i w kazdym naciac kieszonke; ser pokroic w kostke,
wymieszac ze szpinakiem; filety napelnic farszem, spiac wykalaczkami
*piekranik rozgrzac do 200; mieso obtoczyc w mace, jajku i bulce; obsmazac
na oleju okolo 5 minut; wlozyc do rondla, piec w piekarniku ok.12 minut.
*moje modyfikacje - szpinak byl mrozony, proporcje tez nie calkiem takie
same (kazdy ma inne upodobania), w miesku nie nacinalam kieszonek tylko po
prostu je rozklepalam i zawijalam potem jak roladki, piekarnika rozgrzewac
mi sie nie chcialo, wiec skonczylo sie tylko na patelni, z tym ze oczywiscie
troche dluzej
*efekt - moja mama ktora nienawidzi szpinaku stwierdzila ze jej smakuje i
zajadala az sie jej uszy trzesly ;-)
*resztka farszu ktora sie zostala (dzieki nietypowym proporcjom) zostala
uzyta na drugi dzien jako farsz do nalesnikow, podanych dodatkowo z dipem
czosnkowym (serek toska+zmiazdzony czosnek+pieprz+co tak komu w duszy gra) -
nalesniki tez zostaly przez moja mame pochloniete ;-)

szpinakowo pozdrawiam
Monika P.
m...@b...pl
m...@p...pl


*dygresja - chyba dlatego ze mama mnie nie zmuszala do jedzenia szpinaku w
dziecinstwie, teraz za nim przepadam ;-)

"Piotr Jerzy Piotrowski" <8...@p...onet.pl> wrote in message
news:Xns91DD7B2E8406PJP@213.180.128.20...

(ciach)

> Moze ktos podzieli sie innymi przepisami na szpinak jako glowny element
> dania?
>
> --
> Piotr


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

brokuły
gofry
zajaczek
amarantus?
Ratunku! Kurczaki!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »