Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Artur Z" <a...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: farsz z Maklowicza
Date: Mon, 25 Mar 2002 10:15:03 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <a7mpss$30$1@news.tpi.pl>
References: <Skjn8.147878$4h6.1622148@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: host162-67.datastar.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1017047773 96 62.89.67.162 (25 Mar 2002 09:16:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 25 Mar 2002 09:16:13 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:101651
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Sasanka" <s...@t...pl> napisał w wiadomości
news:Skjn8.147878$4h6.1622148@news.chello.at...
> witajcie,
> moze ktos zapisal dzisiaj skladniki farszu ze szpinakiem jaki podawal
> Maklowicz dzisiaj do tego czegos z jajkiem? Wydal mi sie fajny ale nie mam
> pojecia co tam bylo ...
>
Nie zapisałem tych proporcji,ale składniki były dość proste: cebula
szpinak,masło(uduszone),serek ricotta(dodajemy do szpinaku
wystudzonego),jajka(wybite surowe do farszu w gniazdkach wygrzebanych w
szpinaku)i ciasto jak na pizzę (mąka,oliwa,woda,drożdże) .Co do serku
ricotta ,Makłowicz powiedział,że można go zastąpić zmielonym polskim serem
białym,ale to zdecydowanie zmienia smak-nie jest on po prostu odpowiednikiem
włoskiej ricotty.
Odnoszę wrażenie,że ten farsz robi międzynarodową karierę.
Spotkałem już go w kaneloni.lazanii (nie będę łamał paznokci na tych
dziwnych wyrazach ;-))
pierogach,a teraz w zapiekance wielkanocnej ?!.
Nie mniej smakowo jest faktycznie bez zarzutu.
|