Data: 2002-03-25 09:15:03
Temat: Re: farsz z Maklowicza
Od: "Artur Z" <a...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Sasanka" <s...@t...pl> napisał w wiadomości
news:Skjn8.147878$4h6.1622148@news.chello.at...
> witajcie,
> moze ktos zapisal dzisiaj skladniki farszu ze szpinakiem jaki podawal
> Maklowicz dzisiaj do tego czegos z jajkiem? Wydal mi sie fajny ale nie mam
> pojecia co tam bylo ...
>
Nie zapisałem tych proporcji,ale składniki były dość proste: cebula
szpinak,masło(uduszone),serek ricotta(dodajemy do szpinaku
wystudzonego),jajka(wybite surowe do farszu w gniazdkach wygrzebanych w
szpinaku)i ciasto jak na pizzę (mąka,oliwa,woda,drożdże) .Co do serku
ricotta ,Makłowicz powiedział,że można go zastąpić zmielonym polskim serem
białym,ale to zdecydowanie zmienia smak-nie jest on po prostu odpowiednikiem
włoskiej ricotty.
Odnoszę wrażenie,że ten farsz robi międzynarodową karierę.
Spotkałem już go w kaneloni.lazanii (nie będę łamał paznokci na tych
dziwnych wyrazach ;-))
pierogach,a teraz w zapiekance wielkanocnej ?!.
Nie mniej smakowo jest faktycznie bez zarzutu.
|