Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Do Ewy siostry Ani!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Do Ewy siostry Ani!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-08 10:58:48

Temat: Do Ewy siostry Ani!
Od: Grzegorz Adamski <g...@c...jussieu.fr> szukaj wiadomości tego autora

Salut!

Przepraszam ze nie odpisalem na Twoj list. Wstyd sie przyznac, ale
przeoczylem. Spiesze wiec ten blad naprawic i donosze, ze:
1. courgette to nasza poczciwa cukinia (takie cos podobne do ogorka ;-D )
2. jak sie nazywa kabaczek po tutejszemu postaram sie sprawdzic
3. nie jestem ze Szczecina (ale zaczynam zalowac, hihi).

W razie dalsszych pytan chetnie odpowiem.
I tez prosze ten przepis na "gratin sous bechamelle"
A teraz na lancz, Smacznego! czyli Bon Apetit!


Grzegorz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-08 11:46:55

Temat: Re: Do Ewy siostry Ani!
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Grzegorz Adamski <g...@c...jussieu.fr> a écrit dans le message :
P...@m...ccr.j
ussieu.fr...
> Salut!
>
> Przepraszam ze nie odpisalem na Twoj list. Wstyd sie przyznac, ale
> przeoczylem. Spiesze wiec ten blad naprawic i donosze, ze:
> 1. courgette to nasza poczciwa cukinia (takie cos podobne do ogorka ;-D )
> 2. jak sie nazywa kabaczek po tutejszemu postaram sie sprawdzic
> 3. nie jestem ze Szczecina (ale zaczynam zalowac, hihi).
>
> W razie dalsszych pytan chetnie odpowiem.
> I tez prosze ten przepis na "gratin sous bechamelle"
> A teraz na lancz, Smacznego! czyli Bon Apetit!
>
Czesc
Przepis juz (ponizej; w poprzednim watku) wklepany. Na temat roznicy miedzy
kabaczkiem a cukinia :
http://www.restaurants.pl/ciekaw/pati_cuk_kaba.htm
( o nas mowa !)

jezeli dobrze rozumiem, to kabaczek jest wiekszy a cukinia mniejsza,
kabaczki sie termicznie obrabia a cukinie jada na surowo...
tutejsz paryskie "courgette" dochodza do 40 cm, wiec chyba jednak sa to
kabaczki (gotuje sie je). Ale jak w takim razie wyglada cukinia ?!
W ramach powitania Paryzanina : dodam, ze mamy tu kilku na Grupie paru
znakomituch lingwistow. Sam zobaczysz, ze do wieczora "afera kabaczka /
cukinii" zostanie rozwiazana !

Ewcia
--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-08 13:08:20

Temat: Odp: Do Ewy siostry Ani!
Od: "Ela" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> jezeli dobrze rozumiem, to kabaczek jest wiekszy a cukinia mniejsza,
> kabaczki sie termicznie obrabia a cukinie jada na surowo...
> tutejsz paryskie "courgette" dochodza do 40 cm, wiec chyba jednak sa to
> kabaczki (gotuje sie je). Ale jak w takim razie wyglada cukinia ?!
> W ramach powitania Paryzanina : dodam, ze mamy tu kilku na Grupie paru
> znakomituch lingwistow. Sam zobaczysz, ze do wieczora "afera kabaczka /
> cukinii" zostanie rozwiazana !
>
> Ewcia

W moim malym ogródku, cukinia jest zielona a kabaczek bialawo-zólty.
Przewaznie kabaczki wyrastaja mi wieksze niz cukinie. Ale cukinie "giganty"
tez mialam (jak sie zagapilam)

Ela


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-08 15:28:44

Temat: Re: Odp: Do Ewy siostry Ani!
Od: Grzegorz Adamski <g...@c...jussieu.fr> szukaj wiadomości tego autora

> W moim malym ogródku, cukinia jest zielona a kabaczek bialawo-zólty.
> Przewaznie kabaczki wyrastaja mi wieksze niz cukinie. Ale cukinie "giganty"
> tez mialam (jak sie zagapilam)
>
> Ela

Musze powiedziec ze kolezanka Ela dysponuje imponujaca wiadza; Bravo!,
bravo!

Za slownikami:

Kabaczek - marrow (Brit), squash (US) - to drugie okresla raczej rodzinke
(dyniowate), jakze smaczna,

Cukinia - courgette (Brit), zucchini (US) - czyzby przypadkowa zbieznosc?
;-)

ze staropolskim smacznego!
Grzegorz




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-08 17:02:42

Temat: Re: Do Ewy siostry Ani!
Od: "Margolka Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Ewa (siostra Ani) N. napisał(a) w wiadomości:
<9sdqpa$8ig$1@neon.noos.net>...

>jezeli dobrze rozumiem, to kabaczek jest wiekszy a cukinia mniejsza,
>kabaczki sie termicznie obrabia a cukinie jada na surowo...
>tutejsz paryskie "courgette" dochodza do 40 cm, wiec chyba jednak sa to
>kabaczki (gotuje sie je). Ale jak w takim razie wyglada cukinia ?!
>W ramach powitania Paryzanina : dodam, ze mamy tu kilku na Grupie paru
>znakomituch lingwistow. Sam zobaczysz, ze do wieczora "afera kabaczka /
>cukinii" zostanie rozwiazana !


jesli moge sie wtracic, z mojego ogrodniczego rozeznania wynika, ze cukinia
jest zielona, a kabaczek zolty lub bialy po wierchu i to jest roznica
zasadnicza. Cukinie z pewnoscia MOZNA obrabiac termicznie, a jak patrze na
ten przepis pod beszamelem, to mysle, ze nawet TRZEBA.

Ale jak to u diabla bedzie po francusku...????

Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-08 17:09:42

Temat: Re: Do Ewy siostry Ani!
Od: "Margolka Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Ela napisał(a) w wiadomości: <9sdt0i$jqg$1@news.onet.pl>...
>> tutejsz paryskie "courgette" dochodza do 40 cm, wiec chyba jednak sa to
>> kabaczki (gotuje sie je). Ale jak w takim razie wyglada cukinia ?!
>> W ramach powitania Paryzanina : dodam, ze mamy tu kilku na Grupie paru
>> znakomituch lingwistow. Sam zobaczysz, ze do wieczora "afera kabaczka /
>> cukinii" zostanie rozwiazana !


Moj poczciwy stary slownik podaje, ze kabaczek to "courge", a cukinia
"courgette".

Sama nie wiem, wierzyc, czy nie?

Ewa, idz na targ, spytaj chlopa, czy slyszal o courge'ach ;-)))


Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 09:43:49

Temat: Odp: Odp: Do Ewy siostry Ani!
Od: "Ela" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa:
paryskie "courgette" dochodza do 40 cm, wiec chyba jednak sa to
> kabaczki (gotuje sie je). Ale jak w takim razie wyglada cukinia ?!

Ela:
> W moim malym ogródku, cukinia jest zielona a kabaczek bialawo-zólty.

Grzegorz:
>Musze powiedziec ze kolezanka Ela dysponuje imponujaca wiadza; Bravo!,
>bravo!

Powinieneś uwazniej czytać.:o)

Ela




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

trudne początki - sosik grzybowy - jak to zrobić?
kiszenie baklazanow - jak?
Kluchy ziemniaczane tarte z mięskiem cd
Pierożki!!!
moja dzialalnosc ciastkarska

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »