| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-27 13:01:16
Temat: Dobry, sprawdzony przepis na kapustę z grochem?Hejuś
Ma ktoś? Zeby groch był jędrny i grochowy, kapusta delikatna, wszystko o
swoim smaku, nie papka kapuściano-puree-grochowa!
--
JackOss - bez synaturki!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-27 13:48:35
Temat: Re: Dobry, sprawdzony przepis na kapustę z grochem?Jacek Ostaszewski napisał(a):
> Hejuś
>
> Ma ktoś? Zeby groch był jędrny i grochowy, kapusta delikatna, wszystko o
> swoim smaku, nie papka kapuściano-puree-grochowa!
>
>
>
>
ja zamiast grochu uzywam ciecierzycy/cieciorki takiej z puszki wystarczy
podgrzac i zmieszac z gotowana kapusta...
nie jest taka rozlazla mozna zauwazyc cale ziarna...
i odchodzi klopot z przypaleniem podczas gotowania...
polecam...
Marsjasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-27 14:58:29
Temat: Re: Dobry, sprawdzony przepis na kapustę z grochem?Jacek Ostaszewski <j...@o...pl> napisał(a):
> Ma ktoś? Zeby groch był jędrny i grochowy, kapusta delikatna, wszystko o
> swoim smaku, nie papka kapuściano-puree-grochowa!
Właśnie w tym roku uważnie pilnowałam, żeby groch odcedzić na chwilę przed
tym, zanim się dogotuje /tak, żeby "doszedł" w kapuście/, a tu moja córka
wyskoczyła z żalami, że groch nie rozgotowany... Bo tak woli...
A propos - chodzi ci o groch z kapustą kiszoną, czy słodką? Zawsze myślałam,
że robi się go wyłącznie z kiszoną, a tu kiedyś będąc w Łodzi zamówiłam
sobie w barze takie cóś - i było z kapustą słodką. Zdębiałam - tym bardziej,
że dobre nie było wcale...
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-27 15:05:05
Temat: Re: Dobry, sprawdzony przepis na kapustę z grochem?czeremcha napisał(a):
> Jacek Ostaszewski <j...@o...pl> napisał(a):
>
>> Ma ktoś? Zeby groch był jędrny i grochowy, kapusta delikatna, wszystko o
>> swoim smaku, nie papka kapuściano-puree-grochowa!
>
> Właśnie w tym roku uważnie pilnowałam, żeby groch odcedzić na chwilę przed
> tym, zanim się dogotuje /tak, żeby "doszedł" w kapuście/, a tu moja córka
> wyskoczyła z żalami, że groch nie rozgotowany... Bo tak woli...
>
> A propos - chodzi ci o groch z kapustą kiszoną, czy słodką? Zawsze myślałam,
> że robi się go wyłącznie z kiszoną, a tu kiedyś będąc w Łodzi zamówiłam
> sobie w barze takie cóś - i było z kapustą słodką. Zdębiałam - tym bardziej,
> że dobre nie było wcale...
>
> Ania
>
jasne ze z kiszona (przynajmniej jako tradycyjny dodatek do golonki czy
potrawa wigillijna)...
inaczej by smakowalo mdle...
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-12-27 15:11:14
Temat: Re: Dobry, sprawdzony przepis na kapustę z grochem?
"czeremcha " <c...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
news:emu1ml$85l$1@inews.gazeta.pl...
Witaj Aniu!
Trzeba dobierać groch, fasolę, bób czy inne strączkowe, które nie
rozpadują się po ugotowaniu. Ponieważ jada się to z kapustą kiszoną (jadłem
ze słodką, ale przyzwyczajenie odrzuciło) strączkowe nie mogą być nie
dogotowane, gdyż skaczanieją...
Inna sprawa - część rozetrzeć i wymieszać dokładnie ( zasmażkę (najlepiej z
boczkiem wędzonym i tak się dodaje) z kapustą, resztę ziaren dodać w całości
i dopiero wtedy wyjdzie to co tak bardzo smakuje.
Pozdrawiam!
Panslavista
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-12-27 15:18:22
Temat: Re: Dobry, sprawdzony przepis na kapustę z grochem?Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
> Trzeba dobierać groch, fasolę, bób czy inne strączkowe, które nie
> rozpadują się po ugotowaniu.
Baa... W sklepie? Bo innej opcji nie mam :-)
> Ponieważ jada się to z kapustą kiszoną (jadłem
> ze słodką, ale przyzwyczajenie odrzuciło) strączkowe nie mogą być nie
> dogotowane, gdyż skaczanieją...
Wyszedł groch fajny, tyle, że cały... A teraz się już za chiny nie dogotuje.
> Inna sprawa - część rozetrzeć i wymieszać dokładnie ( zasmażkę (najlepiej
z
> boczkiem wędzonym i tak się dodaje) z kapustą, resztę ziaren dodać w
całości
> i dopiero wtedy wyjdzie to co tak bardzo smakuje.
I to jest dobry pomysł!
A tak w ogóle - to witaj, Panslavisto!
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-12-27 15:34:16
Temat: Re: Dobry, sprawdzony przepis na kapustę z grochem?
"czeremcha " <c...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
news:emu2ru$ckr$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
>
>> Trzeba dobierać groch, fasolę, bób czy inne strączkowe, które nie
>> rozpadują się po ugotowaniu.
>
> Baa... W sklepie? Bo innej opcji nie mam :-)
>
>> Ponieważ jada się to z kapustą kiszoną (jadłem
>> ze słodką, ale przyzwyczajenie odrzuciło) strączkowe nie mogą być nie
>> dogotowane, gdyż skaczanieją...
>
> Wyszedł groch fajny, tyle, że cały... A teraz się już za chiny nie
> dogotuje.
>
>> Inna sprawa - część rozetrzeć i wymieszać dokładnie ( zasmażkę (najlepiej
> z
>> boczkiem wędzonym i tak się dodaje) z kapustą, resztę ziaren dodać w
> całości
>> i dopiero wtedy wyjdzie to co tak bardzo smakuje.
>
> I to jest dobry pomysł!
>
> A tak w ogóle - to witaj, Panslavisto!
>
> Ania
Witaj Czeremszyno!!! :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-12-27 15:40:56
Temat: Re: Dobry, sprawdzony przepis na kapustę z grochem?
"zbisa" <z...@z...ita.pwr.wroc.pl> wrote in message
news:emu3rt$f8v$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
Masz rację, wcześniej zapomniałem dodać, że najlepszy jest groch łuskowy
w całym ziarnie - taki po ogotowaniu ma skórkę, która czasem schodzi -
babcia zawsze nam dzieciakom gotowała (o wiele więcej tego grochu, aby
ocalić plany kuchenne) - dawała do miseczek, trochę masła na gorący groch i
lekko soliła - to było fantastyczne jedzenie - palcami...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-12-27 15:43:47
Temat: Re: Dobry, sprawdzony przepis na kapustę z grochem?
Użytkownik "Jacek Ostaszewski" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:emtqqq$n7m$1@news.dialog.net.pl...
> Ma ktoś? Zeby groch był jędrny i grochowy, kapusta delikatna, wszystko o
> swoim smaku, nie papka kapuściano-puree-grochowa!
groch (w łupinach) namocz przez noc, zagotuj i zmiejsz gaz, próbuj czy
jest taki prawie_prawie - jesli tak to wyłącz gaz i odstaw go na bok -
niech dochodzi.
obierz cebule (ja daje duzo), pokrój w kostkę i na rozgrzany olej (ja
uzywam oliwy z oliwek), jak sie zeszkli to zacznij dodawac kapuste
kwaszona (kroje ja na drobniejsza) i mieszaj, mieszaj - niech z cebula
lekko podsmaży sie. Potem dolewam wody z grochu (sam smak :-), bo pewnie
juz doszedł i dorzucam troszke tego ugotowanego grochu (nie za dużo).
Przyprawiam kapustę (wedle własnego gustu, ostatnio dodałem nawet ciemnego
sosu sojowego), sporo pieprzu i dusze pod przykryciem. Jak za mało płynu
to dolej goracej wody. Kapusta powinna miec wyraźny, pikantny smak, bo
groch go złagodzi. Jak kapusta jest miękka (nie rozgotowana) i płyn z niej
prawie wyparował (czasami po dobrej godzinie duszenia) to dodaje duuużo
wcześniej przygotowanego grochu. Mieszaj duża drewnianą łyżką, aby grochu
nie porozwalać. Jeszcze mały kwadrans na ogniu i niech stygnie. Potem do
lodówki niech się przegryzie. Jak okoliczności pozwalaja to nastepnego
dnia podgrzewam całość na małym ogniu (koniecznie podkładka pod garnek)
przez jakies pół godziny. Zawsze udaje sie jak robie w ten sposób - a
obdzielam trzy rodziny :-)
--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)
uwielbiam korki na Wyszyńskiego...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-12-27 20:02:00
Temat: Re: Dobry, sprawdzony przepis na kapustę z grochem?czeremcha wrote:
> A propos - chodzi ci o groch z kapustą kiszoną, czy słodką? Zawsze
> myślałam, że robi się go wyłącznie z kiszoną, a tu kiedyś będąc w
> Łodzi zamówiłam sobie w barze takie cóś - i było z kapustą słodką.
Na Mazowszu, skąd pochodzę gotuje się wigilijną kapustę z grochem z kapusty
z główki (słodkiej).
pzdr.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |