Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Dolphin spagetti

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Dolphin spagetti

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-06-02 15:38:17

Temat: Re: Dolphin spagetti
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


-----Original Message-----
From: Michal Brys <m...@u...com>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 2 czerwca 2000 11:15
Subject: Re: Dolphin spagetti


>I jeszcze mi sie przypomnialo jak pewna mieszkajaca w Polsce Włoszka ze
>zgroza opowiadala jaka to wielka zbrodnia jest przelewanie makaronu zimna
>woda.... ;-) Spotkalem sie rowniez z opinia, ze po odcedzeniu ( za pomoca
>minimalnie uchylonej przykrywki) sos wlewa sie do garnka i tam przed
>podaniem miesza. Chodzi najprawdopodobniej o lepsze oklejenie sosem. Tak
>podobno robia Włosi w zaciszu domowym.
>Michał

Potwierdzam w całej rozciaglosci na podstawie osobistych obserwacji tej
"zbrodniczej" rasy wloskiej, ktora jednak jak malo kto zna sie na gotowaniu.
Prawdziwym swietokradztwem zas jest przelewanie makaronu zimną wodą.
Przezytek ten pochodzi z czasow gdy w Polsce makarony robiono ze zmiotek we
mlynie a nie z dobrej semoliny, w zwazku z czym makaron szybko sie
rozgotowywal i jedynym sposobem, aby powstrzymac ten proces bylo
zahartowanie we zimnej wodzie.
Herbatka

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-06-03 18:31:48

Temat: Re: Dolphin spagetti
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Herbatka <b...@d...com.pl> wrote:


> Prawdziwym swietokradztwem zas jest przelewanie makaronu zimną wodą.
> Przezytek ten pochodzi z czasow gdy w Polsce makarony robiono ze zmiotek we
> mlynie a nie z dobrej semoliny, w zwazku z czym makaron szybko sie
> rozgotowywal i jedynym sposobem, aby powstrzymac ten proces bylo
> zahartowanie we zimnej wodzie.


Nie zapominaj, ze makaron w Polsce jada sie zwykle inaczej, niz we
Wloszech. Sluzy on jako dodatek do zup, ewentualnie jako dodatek do
potraw z sosem, a nie jako podstawa dania. Gotuje sie go tez zwykle na
miekko, a nie al dente. Po prostu makaron w kuchni polskiej zastepuje
domowe kluski.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

RE: dzialka
Re: dzialka
dzialka
Znowu Montignac
Zolty ser i cebula

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »