« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-18 10:42:00
Temat: Drożdżówka z rabarbarem - jak to zrobić?Ostatnio zacząłem trochę wypiekać i nawet mi się to spodobało szczególnie, że
zazwyczaj całkiem nieźle wychodzi. Przypomniałem sobie, że moja babcia robiła
kiedyś świetną drożdżówkę z rabarbarem. Niestety nie mogę jej już zapytać jak.
Nigdy jeszcze nie piekłem drożdżówki, więc nie wiem jak się do tego zabrać (a
tym bardziej z rabarbarem). Obawiam się, że w czasie pieczenia rabarbar puści
sporo soku i może to nie za dobrze wpłynąć na ciasto. Czy wie ktoś może jak
zrobić tą drożdżówkę i chciałby się podzielić przepisem?
Pozdrawiam. Yaro
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-18 11:18:31
Temat: Re: Drożdżówka z rabarbarem - jak to zrobić?
"Yaro" <p...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:458d.000006d0.40825b77@newsgate.onet.pl...
> Ostatnio zacząłem trochę wypiekać i nawet mi się to spodobało szczególnie,
że
> zazwyczaj całkiem nieźle wychodzi. Przypomniałem sobie, że moja babcia
robiła
> kiedyś świetną drożdżówkę z rabarbarem. Niestety nie mogę jej już zapytać
jak.
> Nigdy jeszcze nie piekłem drożdżówki, więc nie wiem jak się do tego zabrać
(a
> tym bardziej z rabarbarem). Obawiam się, że w czasie pieczenia rabarbar
puści
> sporo soku i może to nie za dobrze wpłynąć na ciasto. Czy wie ktoś może
jak
> zrobić tą drożdżówkę i chciałby się podzielić przepisem?
> Pozdrawiam. Yaro
Podaje przepis na ciasto drozdzowe ze sliwkami, ale wykorzystuje je w
zaleznosci od sezonu, a wiec rowniez z rabarbarem.Aby za duzo soku nie
przedostalo sie podczas pieczenia do ciasta, przed nalozeniem rabarbaru
posypuje je lekko drobno zmielona tarta bulka.
500 g maki
kostka drozdzy(daje 2 paczki suchych)
100 g cukru
1/4 l letniego mleka
80g masla
szczypta soli
2 jajka
1,5 kg rabarbaru
posypka
250 g maki
150 g cukru
150 g masla
Najpierw rozpuszczam maslo, dodaje mleko i sprawdzam palcami czy nie za
gorace, lub za zimne, wazne bo albo sparzysz drozdze i nie wyrosna, a wiec
ma byc cieple)
Wyrabiam ciasto w robocie, a wiec przesiana make + drozdze + cukier+ szcz.
soli z mlekiem , wsypuje do robota, do tego jajka+rozpuszczone maslo z
mlekiem i to wyrabiam.
Nastepnie odstawiam w cieple miejsce i gdy ciasto podwoi swoja objetosc ,
kade na posmarowana blacge, na to troche tej tartej bulki, na to rabarbar ,
a na gore posypke.
Pieke ok. 30-40 min w 170° z termoobiegiem, przy innym programie musisz piec
przy wiekszej temp.ok.180°C
To, ze rabarbar dobrze obierasz i tniesz w kawalki to jasne :-)
Zycze udanego wypieku i smacznego
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-18 11:35:03
Temat: Re: Drożdżówka z rabarbarem - jak to zrobić?Wielkie dzieki. Nie jestem tylko pewien ile tych drozdzy dac bo one sa w
róznych opakowaniach (suche) np.6g albo 10g. Nie chcial bym przesadzic z
drozdzami bo na pewno bedzie to mialo wplyw na zapach ciasta. Za duzo
drozdzy = zbyt intensywny drozdzowy zapach. I jeszcze jedna sprawa... Ile
tego ciasta nalozyc na blaszke bo pewnie jak za duzo to wyleci na boki kiedy
zacznie rosnac. Nie wiem wlasnie ile razy mniej wiecej sie powieksza po
wyrosnieciu. Sorki ze pytam o takie glupoty ale z moja skromna praktyka wole
byc skrupulatny :)
Jeszcze raz pozdrawiam i zycze milej niedzieli
Yaro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-18 11:56:44
Temat: Re: Drożdżówka z rabarbarem - jak to zrobić?
"Yaro" <p...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c5tp4t$rtu$1@news.onet.pl...
> Wielkie dzieki. Nie jestem tylko pewien ile tych drozdzy dac bo one sa w
> róznych opakowaniach (suche) np.6g albo 10g.
Na moim opakowaniu pisze, ze wystarcza na 500g maki i odpowiada 25 g
swiezym(zawsze daje 2 paczki a ciasto nie pachnie drozdzami, zapomniala
dodac, ze daje do ciasta rowniez paczke cukru wan.)
Nie chcial bym przesadzic z> drozdzami bo na pewno bedzie to mialo wplyw na
zapach ciasta. Za duzo> drozdzy = zbyt intensywny drozdzowy zapach.
Zgadza sie, ale moze te suche tak nie pachna, a przy jednej paczce moze nie
wyrosnac, wyprobuj, a na przyszlosc bedziesz wiedzial.
I jeszcze jedna sprawa... Ile>tego ciasta nalozyc na blaszke bo pewnie jak
za duzo to wyleci na boki kiedy
> zacznie rosnac. Nie wiem wlasnie ile razy mniej wiecej sie powieksza po
> wyrosnieciu. Sorki ze pytam o takie glupoty ale z moja skromna praktyka
wole
> byc skrupulatny :)
Nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi ;-)
> Jeszcze raz pozdrawiam i zycze milej niedzieli
> Yaro
To jest taka normalna blaszka jaka wchodzi do piekarnika, ale moja ma wyzsze
brzegi, przydatna wlasnie na drozdzowe + owoce, mak lub ser.
pozdrawiam
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |