Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-onli
ne.de!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "I.P." <i...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Drożdżówka z rabarbarem - jak to zrobić?
Date: Sun, 18 Apr 2004 13:56:44 +0200
Organization: T-Online
Lines: 31
Message-ID: <c5tqdu$2s0$01$1@news.t-online.com>
References: <4...@n...onet.pl>
<c5to69$rc9$02$1@news.t-online.com> <c5tp4t$rtu$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1082289406 01 2944 uGBuGvCOWK2Bxyl 040418 11:56:46
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: XuWMuTZvYeqeNbCx88RDE0IpsTvOGciYbKtwmXypVv29F8cXkD2JYN
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:198838
Ukryj nagłówki
"Yaro" <p...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c5tp4t$rtu$1@news.onet.pl...
> Wielkie dzieki. Nie jestem tylko pewien ile tych drozdzy dac bo one sa w
> róznych opakowaniach (suche) np.6g albo 10g.
Na moim opakowaniu pisze, ze wystarcza na 500g maki i odpowiada 25 g
swiezym(zawsze daje 2 paczki a ciasto nie pachnie drozdzami, zapomniala
dodac, ze daje do ciasta rowniez paczke cukru wan.)
Nie chcial bym przesadzic z> drozdzami bo na pewno bedzie to mialo wplyw na
zapach ciasta. Za duzo> drozdzy = zbyt intensywny drozdzowy zapach.
Zgadza sie, ale moze te suche tak nie pachna, a przy jednej paczce moze nie
wyrosnac, wyprobuj, a na przyszlosc bedziesz wiedzial.
I jeszcze jedna sprawa... Ile>tego ciasta nalozyc na blaszke bo pewnie jak
za duzo to wyleci na boki kiedy
> zacznie rosnac. Nie wiem wlasnie ile razy mniej wiecej sie powieksza po
> wyrosnieciu. Sorki ze pytam o takie glupoty ale z moja skromna praktyka
wole
> byc skrupulatny :)
Nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi ;-)
> Jeszcze raz pozdrawiam i zycze milej niedzieli
> Yaro
To jest taka normalna blaszka jaka wchodzi do piekarnika, ale moja ma wyzsze
brzegi, przydatna wlasnie na drozdzowe + owoce, mak lub ser.
pozdrawiam
Ilona
|