Data: 2004-04-18 11:56:44
Temat: Re: Drożdżówka z rabarbarem - jak to zrobić?
Od: "I.P." <i...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Yaro" <p...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c5tp4t$rtu$1@news.onet.pl...
> Wielkie dzieki. Nie jestem tylko pewien ile tych drozdzy dac bo one sa w
> róznych opakowaniach (suche) np.6g albo 10g.
Na moim opakowaniu pisze, ze wystarcza na 500g maki i odpowiada 25 g
swiezym(zawsze daje 2 paczki a ciasto nie pachnie drozdzami, zapomniala
dodac, ze daje do ciasta rowniez paczke cukru wan.)
Nie chcial bym przesadzic z> drozdzami bo na pewno bedzie to mialo wplyw na
zapach ciasta. Za duzo> drozdzy = zbyt intensywny drozdzowy zapach.
Zgadza sie, ale moze te suche tak nie pachna, a przy jednej paczce moze nie
wyrosnac, wyprobuj, a na przyszlosc bedziesz wiedzial.
I jeszcze jedna sprawa... Ile>tego ciasta nalozyc na blaszke bo pewnie jak
za duzo to wyleci na boki kiedy
> zacznie rosnac. Nie wiem wlasnie ile razy mniej wiecej sie powieksza po
> wyrosnieciu. Sorki ze pytam o takie glupoty ale z moja skromna praktyka
wole
> byc skrupulatny :)
Nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi ;-)
> Jeszcze raz pozdrawiam i zycze milej niedzieli
> Yaro
To jest taka normalna blaszka jaka wchodzi do piekarnika, ale moja ma wyzsze
brzegi, przydatna wlasnie na drozdzowe + owoce, mak lub ser.
pozdrawiam
Ilona
|