« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-31 16:30:20
Temat: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??Witam
Po czym poznac ze dynia jest juz dojrzała i nadaje sie do
przetransportowania do kuchni??
Pozdrawiam
Puszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-31 17:15:45
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??
"Puszka" <p...@g...pl> wrote in message
news:ed72q4$irf$1@inews.gazeta.pl...
> Witam
>
> Po czym poznac ze dynia jest juz dojrzała i nadaje sie do
> przetransportowania do kuchni??
>
> Pozdrawiam
>
> Puszka
Bardziej wybarwiona na pomarańczowo, zauważ, że młode są żółte. Ale zjadać
można i te mlode. Np. dodatek dyni do leczo oprócz kabaczków wzbogaca
smakowo jak i kolorystycznie potrawę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-31 18:03:53
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??
Użytkownik "Puszka" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ed72q4$irf$1@inews.gazeta.pl...
> Witam
>
> Po czym poznac ze dynia jest juz dojrzała i nadaje sie do
> przetransportowania do kuchni??
>
Po dźwięku. Popukać w nią trzeba :-)
Pozdrawiam ;-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-01 00:57:44
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??
"Janusz Czapski" <j...@t...pl> wrote in message
news:ed78tm$gl0$1@node5.news.atman.pl...
>
> Użytkownik "Puszka" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:ed72q4$irf$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam
>>
>> Po czym poznac ze dynia jest juz dojrzała i nadaje sie do
>> przetransportowania do kuchni??
>>
> Po dźwięku. Popukać w nią trzeba :-)
> Pozdrawiam ;-)
> Janusz
Ja myślę, że po prognozie pogody zapowiadającej przymrozki... ;-P))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-01 06:38:07
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??On Thu, 31 Aug 2006, Panslavista wrote:
>
> Bardziej wybarwiona na pomarańczowo, zauważ, że młode są żółte. Ale zjadać
> można i te mlode. Np. dodatek dyni do leczo oprócz kabaczków wzbogaca
> smakowo jak i kolorystycznie potrawę.
Nie wprowadzaj ludzi w blad. W skladzie leczo nie ma ani dyni ani
kabaczkow.
Pozdr.
D.P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-01 07:01:18
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??
"Darek Pakosz" <d...@a...uhc.com.pl> wrote in message
news:Pine.LNX.4.61.0609010837230.348@ash.uhc.com.pl.
..
> On Thu, 31 Aug 2006, Panslavista wrote:
>
>>
>> Bardziej wybarwiona na pomarańczowo, zauważ, że młode są żółte. Ale
>> zjadać
>> można i te mlode. Np. dodatek dyni do leczo oprócz kabaczków wzbogaca
>> smakowo jak i kolorystycznie potrawę.
>
> Nie wprowadzaj ludzi w blad. W skladzie leczo nie ma ani dyni ani
> kabaczkow.
Leczo, a nie lecso... Czyli polskie modyfikacje węgierskiej potrawy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-01 07:15:38
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:ed8lsq$63t$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Darek Pakosz" <d...@a...uhc.com.pl> wrote in message
> news:Pine.LNX.4.61.0609010837230.348@ash.uhc.com.pl.
..
>> On Thu, 31 Aug 2006, Panslavista wrote:
>>
>>>
>>> Bardziej wybarwiona na pomarańczowo, zauważ, że młode są żółte. Ale
>>> zjadać
>>> można i te mlode. Np. dodatek dyni do leczo oprócz kabaczków wzbogaca
>>> smakowo jak i kolorystycznie potrawę.
>>
>> Nie wprowadzaj ludzi w blad. W skladzie leczo nie ma ani dyni ani
>> kabaczkow.
>
> Leczo, a nie lecso... Czyli polskie modyfikacje węgierskiej potrawy.
Na początku lat 70 - wtedy, gdy pierwszy raz robilem tę potrawę nazywano
"bigos z cukini" i była to nazwa jak najbardziej prawidłowa, ale później,
chyba ze względu na zawartość papryki, przechrzczono na leczo...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-09-01 09:58:48
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??Użytkownik Darek Pakosz napisał:
>
> Nie wprowadzaj ludzi w blad. W skladzie leczo nie ma ani dyni ani
> kabaczkow.
>
Potrafią nawet zrobić kotlet de volaille z dorsza :-)
Pozdrawiam, Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-09-01 10:00:02
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??On Fri, 1 Sep 2006, Panslavista wrote:
>
> "Darek Pakosz" <d...@a...uhc.com.pl> wrote in message
> news:Pine.LNX.4.61.0609010837230.348@ash.uhc.com.pl.
..
>> On Thu, 31 Aug 2006, Panslavista wrote:
>>
>>>
>>> Bardziej wybarwiona na pomarańczowo, zauważ, że młode są żółte. Ale
>>> zjadać
>>> można i te mlode. Np. dodatek dyni do leczo oprócz kabaczków wzbogaca
>>> smakowo jak i kolorystycznie potrawę.
>>
>> Nie wprowadzaj ludzi w blad. W skladzie leczo nie ma ani dyni ani
>> kabaczkow.
>
> Leczo, a nie lecso... Czyli polskie modyfikacje węgierskiej potrawy.
Leczo i lecso to ma byc to samo.
Jesli wrzucasz inne warzywa to wtedy nazywasz to ragu (pisowni nie
jestem pewien).
--
Dariusz Pakosz
UHC sp. z o. o. - Lublin, Poland
phone :+48 81 4442015
fax :+48 81 4442018
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-09-01 10:02:08
Temat: Re: Dynia - po czym poznac ze dojrzala??On Fri, 1 Sep 2006, Panslavista wrote:
>
> Na początku lat 70 - wtedy, gdy pierwszy raz robilem tę potrawę nazywano
> "bigos z cukini" i była to nazwa jak najbardziej prawidłowa, ale później,
> chyba ze względu na zawartość papryki, przechrzczono na leczo...
>
Na wsi gdzie mieszkam, niektorzy ludzie na samochod osobowy mowia
taksowka.
Jest to tak samo mylace.
--
Dariusz Pakosz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |