« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-20 23:35:02
Temat: ERMERYTY i MACA dalsze patenty mojej babuni....No to dalszy ciag do kalafiora...
najpierw ERMERYTY:
potrzebna jest stara bulka zwykla lub wroclawska (wek, baton niepotrzebne
skreslic). bulka moze miec 3 dni lub troche wiecej byleby nie plesniala,
moze byc po prostu wysuszona i niezjadlwa w stanie normalnym.
Taka buleczke kroimy na kromeczki i wkladamy do polmiska. Zalewamy odrobina
mleka, zeby pieczywo troche namieklo i potem jak z kalafiorem: wbijamy
jajeczko lub dwa w zaleznosci od tego ile jest bulki i na patelnie. W
odroznieniu od kalafiora- smazymy na margarynie a nie na oleju do momentu
uzyskania zlotego koloru z obydwu stron kromeczek, temperatura nie za duza
bo lubi sie spalic...
Z maca, czyli zydowskim pieczywem postepujemy tak: krusymy platki macy na
mniejsze kawalki a potem dokladnie tak samo jak z eremerytami, tylko mace
zkolei smazymy na oleju i ...znow pycha.
Wszystkie te proste specyjaly nalezy oczywiscie dosolic w czasie smazenia
Tak przygotowana mace doskonale jest popijac mlekiem o pokojowej
temperaturze
Pomimo ze sposob przygotowania jest podobny dla trzech potraw (kalafior,
ermeryty i maca) smak kazdej z nich jest totalnie inny, takze zapraszam,
warto sprobowac...
--
Jackare
(wszystko mozna usmazyc :-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-21 08:02:49
Temat: Re: ERMERYTY i MACA dalsze patenty mojej babuni....
Użytkownik "Jackare" <g...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:ahcs18$fio$1@news.tpi.pl...
> Pomimo ze sposob przygotowania jest podobny dla trzech potraw (kalafior,
> ermeryty i maca) smak kazdej z nich jest totalnie inny, takze zapraszam,
> warto sprobowac...
a daloby sie to bez tluszczu usmazyc? np na jakims teflonie i czy to by
bylo w smaku to samo?
pozdrowka
Nea - milosniczka macy i smazonych rzeczy (ale bez tluszczu)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-21 08:26:06
Temat: Re: ERMERYTY i MACA dalsze patenty mojej babuni....On Sun, 21 Jul 2002 10:02:49 +0200, "Nea" <n...@w...pl> wrote:
>
>Użytkownik "Jackare" <g...@k...net.pl> napisał w wiadomości
>news:ahcs18$fio$1@news.tpi.pl...
>> Pomimo ze sposob przygotowania jest podobny dla trzech potraw (kalafior,
>> ermeryty i maca) smak kazdej z nich jest totalnie inny, takze zapraszam,
>> warto sprobowac...
>
>a daloby sie to bez tluszczu usmazyc? np na jakims teflonie i czy to by
>bylo w smaku to samo?
>
>pozdrowka
>Nea - milosniczka macy i smazonych rzeczy (ale bez tluszczu)
>
pewnie troche potrzeba...moze troche oleju jakiegos dodaj do
madla, tak jak do ciasta nalesnikowego w ogole?
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-22 13:08:35
Temat: Re: ERMERYTY i MACA dalsze patenty mojej babuni....Dnia 2002-07-21 01:35, Użytkownik Jackare napisał:
> No to dalszy ciag do kalafiora...
> najpierw ERMERYTY:
Cos podobnego robimy czasem w domciu, ale mleko z jajkami sie miesza
(czasem szczypiorem, sos sojowy, przyprawy (w tym grilowe) w tym maczamy
chclebek (w tym i razowy suchy) i na teflonik, czasem na masle, czasem
na smalcu... Pycha... I szybko sie robi
--
Pozdrawiam
Maciej Lewczuk
Redakcja CD-Action
51-670 Wrocław, ul. Dembowskiego 57/61
tel. (071) 345-21-38 w. 108, fax (071) 345-21-42
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |