Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jackare" <g...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ERMERYTY i MACA dalsze patenty mojej babuni....
Date: Sun, 21 Jul 2002 01:35:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <ahcs18$fio$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa18.bytom.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1027208040 15960 217.96.197.18 (20 Jul 2002 23:34:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 20 Jul 2002 23:34:00 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:117503
Ukryj nagłówki
No to dalszy ciag do kalafiora...
najpierw ERMERYTY:
potrzebna jest stara bulka zwykla lub wroclawska (wek, baton niepotrzebne
skreslic). bulka moze miec 3 dni lub troche wiecej byleby nie plesniala,
moze byc po prostu wysuszona i niezjadlwa w stanie normalnym.
Taka buleczke kroimy na kromeczki i wkladamy do polmiska. Zalewamy odrobina
mleka, zeby pieczywo troche namieklo i potem jak z kalafiorem: wbijamy
jajeczko lub dwa w zaleznosci od tego ile jest bulki i na patelnie. W
odroznieniu od kalafiora- smazymy na margarynie a nie na oleju do momentu
uzyskania zlotego koloru z obydwu stron kromeczek, temperatura nie za duza
bo lubi sie spalic...
Z maca, czyli zydowskim pieczywem postepujemy tak: krusymy platki macy na
mniejsze kawalki a potem dokladnie tak samo jak z eremerytami, tylko mace
zkolei smazymy na oleju i ...znow pycha.
Wszystkie te proste specyjaly nalezy oczywiscie dosolic w czasie smazenia
Tak przygotowana mace doskonale jest popijac mlekiem o pokojowej
temperaturze
Pomimo ze sposob przygotowania jest podobny dla trzech potraw (kalafior,
ermeryty i maca) smak kazdej z nich jest totalnie inny, takze zapraszam,
warto sprobowac...
--
Jackare
(wszystko mozna usmazyc :-)))
|