« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-08 15:02:48
Temat: Ekspres ciśnieniowyWitam,
od dłuższego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem ciśnieniowego ekspresu do
kawy (DeLonghi). Cappucino jest extra - polecam wszystkim :)))
Mam jednak problem. Podczas parzenia czarnej kawy (espresso) na powierzchni
pojawia się kożuch (coś w rodzaju b. cienkiej błonki). Nie mam pojęcia jak
temu zapobiec; wlewałem wodę z kranu, mineralną a nawet gotowaną.
BTW: Kożuch nie wpływa na walory smakowe lecz wizualne (sprawia wrażenie jakby
filiżanki były brudne)
Wszelkie porady mile widziane
Pozdruffka
Michał
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-08 16:01:35
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy
Użytkownik <m...@p...fm> napisał...
> Witam,
> od dłuższego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem ciśnieniowego ekspresu
do
> kawy (DeLonghi). Cappucino jest extra - polecam wszystkim :)))
> Mam jednak problem. Podczas parzenia czarnej kawy (espresso) na
powierzchni
> pojawia się kożuch (coś w rodzaju b. cienkiej błonki). Nie mam pojęcia
jak
> temu zapobiec; wlewałem wodę z kranu, mineralną a nawet gotowaną.
>
> BTW: Kożuch nie wpływa na walory smakowe lecz wizualne (sprawia wrażenie
jakby
> filiżanki były brudne)
>
> Wszelkie porady mile widziane
Też mam taki sam ekspres i nigdy nie miałam podobnego efektu...
Może złej kawy używasz...
Polecam kawę Lavazza.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-08 21:37:34
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowyUżytkownik <m...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:7...@n...onet.pl...
[...]
> Wszelkie porady mile widziane
Prawdopodobnie masz za słaby element grzejny, daje 95 zamiast 98 st.C.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-08 22:48:51
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy> Mam jednak problem. Podczas parzenia czarnej kawy (espresso) na
powierzchni
> pojawia się kożuch (coś w rodzaju b. cienkiej błonki). Nie mam pojęcia
jak
> temu zapobiec; wlewałem wodę z kranu, mineralną a nawet gotowaną.
moze to jednak woda, proponuje sprawdzic z jakas miekka woda, takie "blonki"
byc moze pochodza od jakiegos metalu, ktory moze byc w tej gotowej
kawie.(niekoniecznie musi pochodzic z wody) Swita mi cos w glowie ale nie
jestem pewien czy to o to moze chodzic.
moze ktos cos wie na ten temat
pablo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-09 09:02:55
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy
> Też mam taki sam ekspres i nigdy nie miałam podobnego efektu...
> Może złej kawy używasz...
> Polecam kawę Lavazza.
>
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
>
Nie sądzę aby była to kwestia kawy. Używam właśnie kawy Lavazza a wcześniej
próbowałem z Jacobsem i kawami przywożonymi z Turcji (nie pamiętam nazw).
Pozdruffka
M.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-09 09:15:07
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy> > Wszelkie porady mile widziane
> Prawdopodobnie masz za słaby element grzejny, daje 95 zamiast 98 st.C.
> pozdr. Jerzy
>
>
Chyba mnie źle zrozumiałeś. Chodzi o ekspres ciśnieniowy (8 BAR), w którym
temperatura wrzenia wody wynosi ok. 150 st.C.
Ty prawdopodobnie myślisz o zwykłym ekspresie do kawy.
Pozdro
M.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-09 09:49:11
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowym...@p...fm wrote in message
<7...@n...onet.pl>...
>Mam jednak problem. Podczas parzenia czarnej kawy (espresso) na powierzchni
>pojawia się kożuch (coś w rodzaju b. cienkiej błonki). Nie mam pojęcia jak
>temu zapobiec; wlewałem wodę z kranu, mineralną a nawet gotowaną.
To może spróbuj zrobić kawę z przefiltrowanej wody. Takie kożuchy to zwykle
efekt złej wody. Maiłem to samo, kupiłem filtr Brita (taki dzbanek z
filtrem) i teraz nie mam takich efektów. Kawa jest smaczniejsza, a herbata
czyściutka i przezroczysta - choć nieraz bardzo mocna to nigdy nie
smołowata i bez nalotów.
Mich@ł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-09 10:44:12
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy"Mich@l Sadowski" wrote:
> To może spróbuj zrobić kawę z przefiltrowanej wody. Takie kożuchy to zwykle
> efekt złej wody.
mike_cz pisał, ze próbował z różnnymi gatunkami wody
Ja mam to samo, w domu, ze zwykła herbatą (ekspresowa) i wrzątkiem
Sporo zależy od rodzaju wody
Ale równie dużo zależy od gatunku herbaty
Czasami _prawie_ nie ma "kożucha", a czasami wstyd podać gościom :(
Podejrzewam, że w procesie pakowania, do herbaty (lub do torebek)
dostają się mikroskopijne ilości tłuszczu (z maszyn pakujących na
przykład) - ale głowy nie dam: być może jest to coś zupełnie innego
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-09 14:12:46
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy
sadyl wrote in message <3...@p...onet.pl>...
>"Mich@l Sadowski" wrote:
>
>> To może spróbuj zrobić kawę z przefiltrowanej wody. Takie kożuchy to
zwykle
>> efekt złej wody.
>
>mike_cz pisał, ze próbował z różnnymi gatunkami wody
Tak, pisał o wodzie z kranu, przegotowanej (to wciąż ta sama woda co z
kranu) i o mineralnej (w tej to dopiero jest za dużo mikroelementów dających
osady).
Naprawdę jest ogromna różnica między wodą z kranu (nawet dobrą) i filtrowaną
na filtrach z węgla aktywnego.
Mich@ł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |