Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Farsz

Grupy

Szukaj w grupach

 

Farsz

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 130


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2012-02-27 09:11:03

Temat: Farsz
Od: Lebowski <lebowski@*****.net> szukaj wiadomości tego autora

Moja babcia robila kiedys pierogi i pyzy z takim soczystym farszem
miesnym. Farsz byl taki dosc jedrny, cos jak pulpet i nie jestem pewien,
ale nasaczony byl chyba jakims bulionem lub czyms o podobnym smaku.
Nadzienie mozna bylo normalnie ugryxc i bylo bardzo soczyste.
Cos podobnego jadlem nedawno na Litwie, z farszem chyba z baraniny,
jakos dziwnie sie one nazywaly, ale nie potrafilem sie dogadac z nimi,
jak sie robi taki farsz.
Czy ktos dysponuje moze przepisem na niego?
Nie musi to byc oczywiscie baranina, ale zeby farsz byl jedrny i
soczysty, a nie taka papka z tektury, ktora jest w kupnych pierogach czy
pyzach.
Tego gowna po prostu juz nie dam rady jesc.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2012-02-27 09:21:32

Temat: Re: Farsz
Od: Maseł <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-27 10:11, Lebowski pisze:
> Moja babcia robila kiedys pierogi i pyzy z takim soczystym farszem
> miesnym. Farsz byl taki dosc jedrny, cos jak pulpet i nie jestem pewien,
> ale nasaczony byl chyba jakims bulionem lub czyms o podobnym smaku.
> Nadzienie mozna bylo normalnie ugryxc i bylo bardzo soczyste.
> Cos podobnego jadlem nedawno na Litwie, z farszem chyba z baraniny,
> jakos dziwnie sie one nazywaly,

Kołduny ?

Pozdro

Maseł

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-02-27 09:22:23

Temat: Re: Farsz
Od: Hanka <c...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 27 Lut, 10:11, Lebowski <lebowski@*****.net> wrote:
> Cos podobnego jadlem nedawno na Litwie, z farszem chyba z baraniny,
> jakos dziwnie sie one nazywaly

http://www.wielkiezarcie.com/recipe833.html

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-02-27 09:29:29

Temat: Re: Farsz
Od: Lebowski <lebowski@*****.net> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-27 10:22, Hanka pisze:
> On 27 Lut, 10:11, Lebowski<lebowski@*****.net> wrote:
>> Cos podobnego jadlem nedawno na Litwie, z farszem chyba z baraniny,
>> jakos dziwnie sie one nazywaly
>
> http://www.wielkiezarcie.com/recipe833.html

Loj? Co to jest loj? To sie kupuje w jakims sklepie?
I co to oznacza zeszklic na oliwie lub stolnica?
Czy moglby to ktos przetlumaczyc na nasze?
Albo moze jest gdzies jakis slownik do tego?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2012-02-27 09:40:38

Temat: Re: Farsz
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 27 Lut, 10:29, Lebowski <lebowski@*****.net> wrote:

> Loj? Co to jest loj? T

http://pl.foodlexicon.org/r0000350.php

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2012-02-27 09:41:33

Temat: Re: Farsz
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-27 10:22, Hanka pisze:
>> Cos podobnego jadlem nedawno na Litwie, z farszem chyba z baraniny,
>> jakos dziwnie sie one nazywaly
>
> http://www.wielkiezarcie.com/recipe833.html

Nie wiem dokładnie, na jakie pytanie odpowiadasz, ale sądzę z cytatu, że
tu raczej chodzi o kibiny - karaimskie pierogi z farszem przeważnie
baranim, bo chyba kołduny są ogólnie znane? Kołduny bywają z rozmaitym
farszem, a właśnie kibiny są z baraniną (lub wołowiną), bo karaimi
wywodzą się z judaizmu i wieprzowiny nie jedzą. Duże skupisko Karaimów
jest właśnie na Litwie, w Trokach.

A może chodzi pytaczowi o tatarskie o czebureki ("dziwna nazwa"), ale
one są smażone, farsze mogą być rozmaite, no z nie z Litwy, a z Krymu rodem.
Pewnie Bożenka fachowo opowie o odmianach litewskich pierogów :)
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2012-02-27 09:44:23

Temat: Re: Farsz
Od: Lebowski <lebowski@*****.net> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-27 10:29, Lebowski zapytuje:
> W dniu 2012-02-27 10:22, Hanka pisze:
>> On 27 Lut, 10:11, Lebowski<lebowski@*****.net> wrote:
>>> Cos podobnego jadlem nedawno na Litwie, z farszem chyba z baraniny,
>>> jakos dziwnie sie one nazywaly
>>
>> http://www.wielkiezarcie.com/recipe833.html
>
> Loj? Co to jest loj? To sie kupuje w jakims sklepie?
> I co to oznacza zeszklic na oliwie lub stolnica?
> Czy moglby to ktos przetlumaczyc na nasze?
> Albo moze jest gdzies jakis slownik do tego?

Ok, juz wiem co to stolnica. Troche bez sensu jest te urzadzenie, jakby
ktos stolu nie mial w domu i na klepisku musial walowac.
No ale mniejsza z tym.
Do tego loju potrzebowalbym jakis zamiennik. Nigdy tego nie widzialem w
zadnym sklepie i watpie, zebym znalazl.
I potrzebowalbym jakie wartosci fizyczne do tego 'zeszkliwienia'.
Domyslam sie, ze chodzi o jakis rodzaj smazenia.
Najlepiej jakby mogl ktos zamienic to wyrazenie na temperature x czas x
ew. ilosc przemieszania, to wtedy mialbym jakas orientacje.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2012-02-27 09:57:37

Temat: Re: Farsz
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-27 10:21, Maseł pisze:

>> Moja babcia robila kiedys pierogi i pyzy z takim soczystym farszem
>> miesnym. Farsz byl taki dosc jedrny, cos jak pulpet i nie jestem pewien,
>> ale nasaczony byl chyba jakims bulionem lub czyms o podobnym smaku.

No to faktycznie wygląda na kołduny, a te "pyzy" to może cepeliny.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2012-02-27 10:01:21

Temat: Re: Farsz
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

W tradycji od Bugu na wschód pierogi czyli pielmieni - jeśli są z
mięsem, robi się z mięsem surowym. To niekoniecznie muszą być kołduny.

Mięso gotowane i mięso surowe w farszu dają zupełnie różne smaki i
doznania.

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2012-02-27 10:12:05

Temat: Re: Farsz
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-27 11:01, czeremcha pisze:
> W tradycji od Bugu na wschód pierogi czyli pielmieni - jeśli są z
> mięsem, robi się z mięsem surowym. To niekoniecznie muszą być kołduny.
>
> Mięso gotowane i mięso surowe w farszu dają zupełnie różne smaki i
> doznania.

Tak, to oczywiste. Chodziło chyba o pomoc w sprecyzowaniu rodzaju tych
litewskich pierogów z baraniną?
Nie widzę pytania źródłowego, więc może i o pierogi dowolne, byle były z
baraniną i z Litwy.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 10 ... 13


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jedzonko dla najmłodszych
Suszone grzyby - objętość
Ku rozwadze, porada Ikselki jakby co - bo to przeciez guru kuchni.
AD:Embird Tutorials
carpaccio wołowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »