« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2012-02-27 21:37:54
Temat: Re: FarszW dniu 27.02.2012 21:51, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 27 Feb 2012 15:34:18 +0100, Anai napisał(a):
>
>> Nie znoszę takich typowych pierogów z mięsem (czyt. z płuckami)
>
> Dlaczego z płuckami? - szponder (dla tłustości) plus inne mięsko z rosołu
> są pyszne w pierogach.
Pytasz dlaczego nie lubię z płuckami, czy dlaczego napisałam z mięsem =
z płuckami?
jeśli o to pierwsze to chyba czeremcha już odpowiedziała - są błee
jeśli o drugie, to to jest tak jak, z pyzami i kluskami śląskimi,
plackami ziemniaczanymi i blinami itp. itd... - odkąd pamiętam pierogi z
mięsem równały się pierogom z płuckami.
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2012-02-27 21:45:42
Temat: Re: FarszW dniu 2012-02-27 22:30, czeremcha pisze:
> On 27 Lut, 22:25, Ikselka<i...@g...pl> wrote:
>
>> rogaliki, kopytka itp. Do wykrawania kólek na pierogi mam takie plastikowe
>> kółka -
> A nie, pierogi to ja z kulek wałkuję ;-) Doszłam do wprawy mojej
> babci ;-)
>
> A mąż - puszką po groszku wycinał.
Kiedyś to były szklanki z ostrym rantem, teraz o taką trudno i trzeba
sobie inaczej radzić. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2012-02-27 21:51:55
Temat: Re: FarszDnia Mon, 27 Feb 2012 13:10:58 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> On 27 Lut, 21:51, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>> Dlaczego z płuckami? - szponder (dla tłustości) plus inne mięsko z rosołu
>> są pyszne w pierogach.
>
> Ale z płuckami są inne... Moja córka kiedyś najadła się babcinych z
> płuckami myśląc, że to z siekanymi pieczarkami ;-) I smakowały! Mimo,
> że z płuckami są błe...
>
Ja też jadłam z pluckami, u cioci, i to wiele razy. I wiedziałam z czego
jest nadzienia, i mi pierogi super smakowały, boskie były.
Jednak w kwestii samodzielnego zrobienia mam "blok" na etapie żtp wstępnym
- kupowania, widoku i macania tych płucek, krojenia, gotowania, mielenia...
3-P
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2012-02-27 21:54:04
Temat: Re: FarszDnia Mon, 27 Feb 2012 13:30:12 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> On 27 Lut, 22:25, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>> rogaliki, kopytka itp. Do wykrawania kólek na pierogi mam takie plastikowe
>> kółka -
>
> A nie, pierogi to ja z kulek wałkuję ;-) Doszłam do wprawy mojej
> babci ;-)
Tia, a te kulki to Ci najpierw pewnie świstak... ;-PPP
> A mąż - puszką po groszku wycinał.
>
Też może być. Kiedyś nawet wycinałam tym wierzchem metalowym, z dziurkami,
od zniczy. Ekstra :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2012-02-27 21:55:51
Temat: Re: FarszDnia Mon, 27 Feb 2012 22:37:54 +0100, Anai napisał(a):
> W dniu 27.02.2012 21:51, Ikselka pisze:
>> Dnia Mon, 27 Feb 2012 15:34:18 +0100, Anai napisał(a):
>>
>>> Nie znoszę takich typowych pierogów z mięsem (czyt. z płuckami)
>>
>> Dlaczego z płuckami? - szponder (dla tłustości) plus inne mięsko z rosołu
>> są pyszne w pierogach.
> Pytasz dlaczego nie lubię z płuckami, czy dlaczego napisałam z mięsem =
> z płuckami?
> jeśli o to pierwsze to chyba czeremcha już odpowiedziała - są błee
> jeśli o drugie, to to jest tak jak, z pyzami i kluskami śląskimi,
> plackami ziemniaczanymi i blinami itp. itd... - odkąd pamiętam pierogi z
> mięsem równały się pierogom z płuckami.
Chodzi mi o to, ze płucka to nie mięso 3-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2012-02-27 21:58:41
Temat: Re: FarszDnia Mon, 27 Feb 2012 22:55:51 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Mon, 27 Feb 2012 22:37:54 +0100, Anai napisał(a):
>
>> W dniu 27.02.2012 21:51, Ikselka pisze:
>>> Dnia Mon, 27 Feb 2012 15:34:18 +0100, Anai napisał(a):
>>>
>>>> Nie znoszę takich typowych pierogów z mięsem (czyt. z płuckami)
>>>
>>> Dlaczego z płuckami? - szponder (dla tłustości) plus inne mięsko z rosołu
>>> są pyszne w pierogach.
>> Pytasz dlaczego nie lubię z płuckami, czy dlaczego napisałam z mięsem =
>> z płuckami?
>> jeśli o to pierwsze to chyba czeremcha już odpowiedziała - są błee
>> jeśli o drugie, to to jest tak jak, z pyzami i kluskami śląskimi,
>> plackami ziemniaczanymi i blinami itp. itd... - odkąd pamiętam pierogi z
>> mięsem równały się pierogom z płuckami.
>
> Chodzi mi o to, ze płucka to nie mięso 3-)
...tylko tkanka łączna :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2012-02-27 22:29:05
Temat: Re: FarszW dniu 2012-02-27 22:12, czeremcha pisze:
>> A w czym gotujesz rybne? Zasadzam się na maszynkę do mięsa wreszcie... :)
>
> Albo w wywarze z cebuli /średnia główka pocięta na ćwiartki plus liść
> laurowy, ziele ang., pieprz i sól/, albo z kostki rybnej.
Tej drugiej szukam od dłuższego czasu bez powodzenia. Chyba muszę
poszerzyć spektrum odwiedzanych sklepów :)
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2012-02-27 22:31:23
Temat: Re: FarszW dniu 2012-02-27 22:51, Ikselka pisze:
> Ja też jadłam z pluckami, u cioci, i to wiele razy. I wiedziałam z czego
> jest nadzienia, i mi pierogi super smakowały, boskie były.
> Jednak w kwestii samodzielnego zrobienia mam "blok" na etapie żtp wstępnym
> - kupowania, widoku i macania tych płucek, krojenia, gotowania, mielenia...
> 3-P
Już wiem, co zrobię w dziewiczym kursie przyszłej maszynki! ;PPP
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2012-02-27 23:21:03
Temat: Re: FarszDnia Mon, 27 Feb 2012 23:31:23 +0100, Aicha napisał(a):
> W dniu 2012-02-27 22:51, Ikselka pisze:
>
>> Ja też jadłam z pluckami, u cioci, i to wiele razy. I wiedziałam z czego
>> jest nadzienia, i mi pierogi super smakowały, boskie były.
>> Jednak w kwestii samodzielnego zrobienia mam "blok" na etapie żtp wstępnym
>> - kupowania, widoku i macania tych płucek, krojenia, gotowania, mielenia...
>> 3-P
>
> Już wiem, co zrobię w dziewiczym kursie przyszłej maszynki! ;PPP
Najpierw kup se wreszcie tę maszynkę 3333-)
Nie wiem, gdzie Ty tam chodzisz, ze nie mozesz znalezć.
Na Twoje ilości polecam "ósemkę" - za 33,90zł.
http://tanieagd.home.pl/MASZYNKI_DO_MIELENIA-k5-0--d
efault.html
Ale chyba bez akcesoriów.
Albo lepiej mniejszą, "piątkę" - tu z akcesoriami, za 47:
http://www.cbm.pl/index.php?products=product&prod_id
=140
>
> --
> Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
> wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
> to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
Się już tak nie reklamuj 333-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2012-02-28 00:26:20
Temat: Re: FarszW dniu 27.02.2012 22:55, Ikselka pisze:
> Chodzi mi o to, ze płucka to nie mięso 3-)
No dobra, ale u mnie w domu pierogi z mięsem to zawsze były te z
płuckami i koniec!
Tak na marginesie, pod wpływem Twoich zachwytów nabyłam dziś drogą kupna
wątróbki dorszowe - mam nadzieję, że nie zawiodą moich oczekiwań :P
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |