Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaka salatke z tego zrobic?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaka salatke z tego zrobic?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2008-08-24 11:45:08

Temat: Fasola flageolet (bylo... Re: Jaka salatke z tego zrobic?)
Od: "Władysław Łoś" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <146s38o3qzbii$.1cf88k628ront$.dlg@40tude.net>,
Ikselka <i...@g...pl> wrote:

> Dnia Sun, 24 Aug 2008 07:29:56 +0200, Władysław Łoś napisał(a):
>
> > In article <jb17yiwqs0ru.18xriffr3do7o$.dlg@40tude.net>,
> > Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> >
> >> Jest to odmiana fasoli szparagowej
> >
> > O ile wiem, fasola flageolet nie ma wiele wspólnego z fasolką
> > szparagową. Została wyhodowana z fasoli białej przypadkowo w 1872 r. w
> > Bretanii przez ogrodnika Chevriera.
>
> Szewska poprawka? Otóż flageolet to typ fasoli,

Prawda.

> a ogólnie jest to fasola
> karłowa.

Ogólnie, to tzw. w żargonie ogrodniczym fasola "karłowa" to każda fasola
niskorosnąca, jakie się obecnie powszechnie uprawia, w przeciwieństwie
do dawniej uprawianych fasoli pnących. "Karłowość" nie jest związana z
żadną klasyfikacją biologiczną, ani gastronomiczną. Może być np. karłowy
"piękny jaś".
Flageolet był uprawiny na długo przed pojawieniem się fasoli "karłowych".


> Jeśli zerwiesz zwykłą fasolę białą w stadium zielonego nasiona, to
> też masz flageolet -

Akurat. To w końcu jak jest --czy jak pisałaś "odmiana fasolki
szparagowej", czy też może to być dowolna fasola "w stadium zielonego
nasiona"?

> żadne hodowle tu nie mają znaczenia. Klasycznie jednak
> jest to fasola karłowa.

Nie bredź. Flageolet (we Francji zwana także chevrier, od nazwiska
ogrodnika który ją wyhodował pierwszy) to odmiana zwykłej fasoli o
nasionach o lekko wydłużonym, nerkowatym, kształcie, świeżym i
delikatnym smaku i zapachu, szczególnie nadająca się jako jarzyna do
mięs. Nie jest istotne, czy rośnie na niskim krzaku, czy się pnie.

EOT

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2008-08-24 13:39:33

Temat: Re: Fasola flageolet (bylo... Re: Jaka salatke z tego zrobic?)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 24 Aug 2008 13:45:08 +0200, Władysław Łoś napisał(a):

> In article <146s38o3qzbii$.1cf88k628ront$.dlg@40tude.net>,
> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>> Dnia Sun, 24 Aug 2008 07:29:56 +0200, Władysław Łoś napisał(a):
>>
>>> In article <jb17yiwqs0ru.18xriffr3do7o$.dlg@40tude.net>,
>>> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>>
>>>> Jest to odmiana fasoli szparagowej
>>>
>>> O ile wiem, fasola flageolet nie ma wiele wspólnego z fasolką
>>> szparagową. Została wyhodowana z fasoli białej przypadkowo w 1872 r. w
>>> Bretanii przez ogrodnika Chevriera.
>>
>> Szewska poprawka? Otóż flageolet to typ fasoli,
>
> Prawda.
>
>> a ogólnie jest to fasola
>> karłowa.
>
> Ogólnie, to tzw. w żargonie ogrodniczym fasola "karłowa" to każda fasola
> niskorosnąca, jakie się obecnie powszechnie uprawia, w przeciwieństwie
> do dawniej uprawianych fasoli pnących. "Karłowość" nie jest związana z
> żadną klasyfikacją biologiczną, ani gastronomiczną. Może być np. karłowy
> "piękny jaś".
> Flageolet był uprawiny na długo przed pojawieniem się fasoli "karłowych".
>
>
>> Jeśli zerwiesz zwykłą fasolę białą w stadium zielonego nasiona, to
>> też masz flageolet -
>
> Akurat. To w końcu jak jest --czy jak pisałaś "odmiana fasolki
> szparagowej", czy też może to być dowolna fasola "w stadium zielonego
> nasiona"?
>
>> żadne hodowle tu nie mają znaczenia. Klasycznie jednak
>> jest to fasola karłowa.
>
> Nie bredź.

Spadaj, Łosiu. Idź poprawiać następnych, skoro się w tym spełniasz.
"Cza" było od razu na początku się tu wyprodukować o flażoletce, aleś nie
był skory, ruszyła Cię dopiero okazja do poprawiania.
Zwisasz mi.


--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2008-08-24 13:54:56

Temat: Re: Fasola flageolet (bylo... Re: Jaka salatke z tego zrobic?)
Od: Krystyna Chiger <k...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Władysław Łoś napisał:
(...)
> Ogólnie, to tzw. w żargonie ogrodniczym fasola "karłowa" to każda fasola
> nisko rosnąca, jakie się obecnie powszechnie uprawia, w przeciwieństwie
> do dawniej uprawianych fasoli pnących. "Karłowość" nie jest związana z
> żadną klasyfikacją biologiczną, ani gastronomiczną. Może być np. karłowy
> "piękny jaś".
> Flageolet był uprawiany na długo przed pojawieniem się fasoli "karłowych".

Słusznie. Teraz już prawie wszystkie fasole mają odmiany karłowe i nie
wpływa to w niczym na "produkt finalny". Odmiana tyczna/karłowa jest
dla wygody ogrodnika, który np. nie chce zasłaniać sobie widoku
tyczkami, albo odwrotnie - ma mało miejsca, a chce mieć jak największy
zbiór.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2008-08-24 14:30:05

Temat: Re: Fasola flageolet (bylo... Re: Jaka salatke z tego zrobic?)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 24 Aug 2008 15:54:56 +0200, Krystyna Chiger napisał(a):

> Użytkownik Władysław Łoś napisał:
> (...)
>> Ogólnie, to tzw. w żargonie ogrodniczym fasola "karłowa" to każda fasola
>> nisko rosnąca, jakie się obecnie powszechnie uprawia, w przeciwieństwie
>> do dawniej uprawianych fasoli pnących. "Karłowość" nie jest związana z
>> żadną klasyfikacją biologiczną, ani gastronomiczną. Może być np. karłowy
>> "piękny jaś".
>> Flageolet był uprawiany na długo przed pojawieniem się fasoli "karłowych".
>
> Słusznie. Teraz już prawie wszystkie fasole mają odmiany karłowe i nie
> wpływa to w niczym na "produkt finalny". Odmiana tyczna/karłowa jest
> dla wygody ogrodnika, który np. nie chce zasłaniać sobie widoku
> tyczkami, albo odwrotnie - ma mało miejsca, a chce mieć jak największy
> zbiór.

I to wszystko ma na pewno kluczowe znaczenie dla sałatki.

Że też wam się, ludzie, chce...
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Da się odratować przypalone powidła?
papryka i ...?
pomocy
GARNEK
papryka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »