« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-22 08:08:15
Temat: FaworkiBardzo proszę o sprawdzony przepis na faworki.
Dziękuję
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-02-22 13:22:57
Temat: Re: Faworki> Bardzo proszę o sprawdzony przepis na faworki.
>
W wątku niżej, o pączkach, jest link do strony z przepisem.
Pzdr
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-22 20:09:48
Temat: Re: Faworkimój wypróbowany przepis:
3szkl.mąki
8żółtek
2łyżki octu
6łyżekśmietany kwaśnej
1cukier waniliowy
1łyżka cukru
wszystko zagnieść
pozdrawiam Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-22 20:22:57
Temat: Re: FaworkiJa ci mój polecam, jest wypróbowany.faworki są bardzo kruche.
0,5 kg mąki
5 żółtek
łyżka spirytusu lub octu
trochę kwaśnej śmietany
cukier puder z wanilią do posypania
3 kostki smacu do smażenia
szczypta soli
Mąkę przesiać. Do dołka w kopczyku mąki wbij żółtka dodaj szczyptę soli i
spirytus (ocet), wlej tyle śmietany aby ciasto nie było zbyt gęste, lecz
elastyczne, jak na pierogi. Dobrze wyrobione ciasto bij drewnianym wałkiem
aż pojawią się na nim pęcherzyki. Teraz możesz rozwałkować ciasto na
niewielkie, jak najcieńszeplacki. Pokrój na paski...Od razu kładz na mocno
rozgrzany tłuszcz i smaż na słomkowy kolor. Posyp suto cukrem pudrem
zmieszanym z cukrem waniliowym.
Użytkownik "Ania" <a...@w...go2.pl> napisał w wiadomości
news:dth662$t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Bardzo proszę o sprawdzony przepis na faworki.
>
> Dziękuję
>
> Ania
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-02-23 11:37:14
Temat: Re: FaworkiA zdecydowanie najlepiej wyszukać przepisu na faworki wg. M. Gessler.
Wychodzą pyszniaste i kruchuteńkie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |