| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-10 16:34:54
Temat: Re: Folia aluminiowa-----Original Message-----
From: Magdalena Gierlotka <M...@c...pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 10 października 2000 08:27
Subject: Re: Folia aluminiowa
(ciach)
>Tak naprawde to mysle, ze w granicach bledu jest to zupelnie bez znaczenia
>ktora strona owiniesz miecho, lub cos innego, przed wsadzeniem do pieca:))
>Pzdrawiam
>Magda
>
Byc moze w przypadku miesa tak jest, ale sprawdzilam eksperymentalnie, ze
wazne jest ktora strona do wewnatrz owija sie ziemniaki pieczone w
piekarniku. Zdecydowanie szybciej pieka sie jesli owinie sie je blyszczaca
strona folii do wewnatrz.
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-11 06:12:22
Temat: Re: Folia aluminiowa> Byc moze w przypadku miesa tak jest, ale sprawdzilam eksperymentalnie, ze
> wazne jest ktora strona do wewnatrz owija sie ziemniaki pieczone w
> piekarniku. Zdecydowanie szybciej pieka sie jesli owinie sie je blyszczaca
> strona folii do wewnatrz.
> Herbatka
Hmmm :))) Ja jestem tylko fizykiem teoretykiem... mowisz, ze ziemniaczki, sa
na to czule? Jak tylko uda mi sie kupic jakies sensowne (ostatnio w sklepie
to chyba pastewne sprzedaja), to z ciekawosci zrobie eksperyment:))
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-11 08:04:31
Temat: Re: Folia aluminiowa
Magdalena Gierlotka wrote:Hmmm :))) Ja jestem tylko fizykiem teoretykiem...
mowisz, ze ziemniaczki, sa
> na to czule? Jak tylko uda mi sie kupic jakies sensowne (ostatnio w sklepie
> to chyba pastewne sprzedaja), to z ciekawosci zrobie eksperyment:))
> Pozdrawiam
> Magda
Magda, nie zebym sie czepial (tez jestem teoretykiem).
Folia owszem dobrze przewodzi cieplo (ale ma to tylko znaczenie przy ogrzewaniu
konwekcyjnym /przez kontakt z cieplota powietrza, grzalki, palnika/)
Natomiast trona folii ma zasadnicze znaczenie przy ogrzewaniu przez
promieniowanie
(np podczerwone czy mikrofale /dlatego nie wkladamy metalowych naczyn do
mikrofalowki/).
Jestem pewien ze jezeli zrobic by z alufolii rekaw (takie jak sa zwykle do
pieczenia) - raz blyszczacym na zewnatrz a raz do wewnatrz i pozniej wlozys do
piekarnika
to roznica dala by sie wyczuc.
Tomek
Ps. Magda S-R (mowi Ci to cos)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-11 11:27:06
Temat: Re: Folia aluminiowa> Magda, nie zebym sie czepial (tez jestem teoretykiem).
Wiem wiem:))
> Folia owszem dobrze przewodzi cieplo (ale ma to tylko znaczenie przy
ogrzewaniu
> konwekcyjnym /przez kontakt z cieplota powietrza, grzalki, palnika/)
No wlasnie, przeciez tak jest w piekarniku: gorace powietrze-folia-miecho
> Natomiast trona folii ma zasadnicze znaczenie przy ogrzewaniu przez
> promieniowanie
> (np podczerwone czy mikrofale /dlatego nie wkladamy metalowych naczyn do
> mikrofalowki/).
Oczywiscie:)
> Jestem pewien ze jezeli zrobic by z alufolii rekaw (takie jak sa zwykle do
> pieczenia) - raz blyszczacym na zewnatrz a raz do wewnatrz i pozniej
wlozys do
> piekarnika
> to roznica dala by sie wyczuc.
Z rekawem sie zgadzam - tam wchodzi jeszcze powietrze pomiedzy miecho i
folie, wiec moze byc roznie, ale... poprostu WYDAWALO mi sie, ze w
temperaturze 200 stopni, przy owinieciu miecha, bedzie to raczej bez
znaczenia. Ale chyba zrobie ten eksperyment:))
> Ps. Magda S-R (mowi Ci to cos)
No, jak mozesz pytac??? Tomek tez mi cos mowi:)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |