Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Forma budyniowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Forma budyniowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 21


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-02-14 13:46:49

Temat: Re: Forma budyniowa
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Formą do babki nazywam formę do babki - robi się takie ciasto, mniej
> więcej
> jak na babkę pieczoną w piekarniku, ale zamiast piec wlewa się do takiej
> formy metalowej z pokrywką, wkłada do gara z wrzątkiem i gotuje na wolnym
> ogniu z godzinę. Taką formę można kupić w sklepach zblizonych do dawnych
> GS-owskich w małych miejscowościach.

Taką samą formę nazywa się forma do budyniu, przynajmniej tak to stoi w
mojej "Kuchni Polskiej", a potrawy z tego nazywane są "budyniem".

Dzięki za linka. Tylko musze wybrac rozmiar i bede szczęśliwym posiadaczem.

Dominik Jan Domin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-02-14 13:49:17

Temat: Re: Forma budyniowa
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Dzięki za linka. Tylko musze wybrac rozmiar i bede szczęśliwym
posiadaczem.\


Czyli to co tam oferują to poszukiwana przez Ciebie forma? Jesli tak to
fajnie, cieszę się, że pomogłam. Swoją drogą mają tam przedziwne, wydawałoby
się archaiczne rzeczy, warto pooglądać.


pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-02-14 14:16:15

Temat: Re: Forma budyniowa
Od: Beata Mateuszczyk <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Basia wrote:
> Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:dssm74$g1h$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>>Poszukaj tutaj:
>>http://www.sklep.holkap.pl/
>>w wyszukiwarce po lewej stronie wpisz słowo "babki" to wyrzuci Ci dwie
>>formy.
>>
>
> i dla ścisłości - musisz wejśc do działu agd nieelektryczne.

Basiu, chyba Cię ozłocę. Szukam tej formy i szukam. Uwielbiam tę
gotowaną babkę, a stara forma dawno się zużyła.

Pozdrawiam
Bea

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-02-14 16:00:15

Temat: Re: Forma budyniowa
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Basiu, chyba Cię ozłocę. Szukam tej formy i szukam. Uwielbiam tę
> gotowaną babkę, a stara forma dawno się zużyła.
>

Cała przyjemność po mojej stronie:-)
Tak jak pisałam wcześniej, w tym sklepie są różne dziwne, pozornie
niedostępne już rzeczy, warto poszperać.

Czy masz sprawdzony przepis na babkę gotowaną?

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-02-15 17:13:58

Temat: Re: Forma budyniowa
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy masz sprawdzony przepis na babkę gotowaną?

Ja mam.
1 kostka margaryny

6 całych jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki kartoflanej

1 szklanka mąki tortowej

1 łyżka proszku do pieczenia

olejek

Ucieramy margarynę, jajka i cukier, stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z
proszkiem, dodajemy zapach. Foremkę smarujemy dokładnie masłem (można bułką
tartą).
Wlewamy wszystko do formy i wkładamy do gotującej wody.
Przykrywamy i gotujemy około 1 godziny i 20 minut.

Pozdrawiam serdecznie
Barbara


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-02-15 19:41:12

Temat: Re: Forma budyniowa
Od: Beata Mateuszczyk <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Basia wrote:
>
> Czy masz sprawdzony przepis na babkę gotowaną?

Barbara już Ci podałą przepis. Ja mam dokładnie ten sam. Babka z tego
przepisu jest fantastyczna.

Pozdrawiam
Bea




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-02-16 06:31:20

Temat: Re: Forma budyniowa
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:dsvngb$b29$1@opal.icpnet.pl...
> > Czy masz sprawdzony przepis na babkę gotowaną?
>
> Ja mam.

[ciach]

Bardzo dziekuję:-)

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-02-16 13:53:50

Temat: Re: Forma budyniowa
Od: "Akulka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:dsvngb$b29$1@opal.icpnet.pl...
> > Czy masz sprawdzony przepis na babkę gotowaną?
>
> Ja mam.
> 1 kostka margaryny

<ciach>

> Wlewamy wszystko do formy i wkładamy do gotującej wody.
> Przykrywamy i gotujemy około 1 godziny i 20 minut.


Co prawda nie mam takiej formy, ale zamierzam pokombinować z donicą
glinianą, sznurkiem i pergaminem:P Tyle, że zapytam - jak bardzo forma musi
byc zanurzona w tej wodzie - 3/4, cała, równo z obrzerzem formy? U mnie w
domu nikt takowej babki nie piekł - gotował. U znajomych tez niczego takiego
nie widziałam...

Pozdrawiam serdecznie
Akulka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-02-16 20:36:45

Temat: Re: Forma budyniowa
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Co prawda nie mam takiej formy, ale zamierzam pokombinować z donicą
> glinianą, sznurkiem i pergaminem:P Tyle, że zapytam - jak bardzo forma
> musi
> byc zanurzona w tej wodzie - 3/4, cała, równo z obrzerzem formy? U mnie w
> domu nikt takowej babki nie piekł - gotował. U znajomych tez niczego
> takiego
> nie widziałam...
> Pozdrawiam serdecznie
> Akulka

Moja forma czasami jest zanurzona do 3/4 wysokości, ponieważ woda podczas
gotowania paruje i co jakiś czas muszę ją dolewać. Nie wiem, czy uda się z
formą glinianą, ale przykryłabym to raczej czymś innym, może pokrywką od
garnka dopasowaną wielkością do formy...
Daj znać, jak się udało.
Pozdrawiam.
Barbara


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2006-02-17 07:45:10

Temat: Re: Forma budyniowa
Od: Beata Mateuszczyk <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Akulka wrote:


> Co prawda nie mam takiej formy, ale zamierzam pokombinować z donicą
> glinianą, sznurkiem i pergaminem:P Tyle, że zapytam - jak bardzo forma musi
> byc zanurzona w tej wodzie - 3/4, cała, równo z obrzerzem formy? U mnie w
> domu nikt takowej babki nie piekł - gotował. U znajomych tez niczego takiego
> nie widziałam...

Ja robiłam inaczej niż Barbara. Na dno gara kładłam kamień do szlifierki
:) i na to stawiałam formę z ciastem. Wody nalewałam tyle, by nie
sięgała formy, wiec gotowało sie faktycznie na parze.
Czy z glinianą donicą wyjdzie - nie mam pojęcia.

Pozdrawiam
Bea

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czekolada do picia - jaką polecacie?
Cos szybkiego na Walantynki - poradźcie ludki...
Czemu dwa żółtka są zabronione?
co z Malty?
czy bardzo "zepsuje" przepis, jesli..

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »