« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-02-14 13:46:49
Temat: Re: Forma budyniowa> Formą do babki nazywam formę do babki - robi się takie ciasto, mniej
> więcej
> jak na babkę pieczoną w piekarniku, ale zamiast piec wlewa się do takiej
> formy metalowej z pokrywką, wkłada do gara z wrzątkiem i gotuje na wolnym
> ogniu z godzinę. Taką formę można kupić w sklepach zblizonych do dawnych
> GS-owskich w małych miejscowościach.
Taką samą formę nazywa się forma do budyniu, przynajmniej tak to stoi w
mojej "Kuchni Polskiej", a potrawy z tego nazywane są "budyniem".
Dzięki za linka. Tylko musze wybrac rozmiar i bede szczęśliwym posiadaczem.
Dominik Jan Domin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-02-14 13:49:17
Temat: Re: Forma budyniowa
>
> Dzięki za linka. Tylko musze wybrac rozmiar i bede szczęśliwym
posiadaczem.\
Czyli to co tam oferują to poszukiwana przez Ciebie forma? Jesli tak to
fajnie, cieszę się, że pomogłam. Swoją drogą mają tam przedziwne, wydawałoby
się archaiczne rzeczy, warto pooglądać.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-02-14 14:16:15
Temat: Re: Forma budyniowaBasia wrote:
> Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:dssm74$g1h$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>>Poszukaj tutaj:
>>http://www.sklep.holkap.pl/
>>w wyszukiwarce po lewej stronie wpisz słowo "babki" to wyrzuci Ci dwie
>>formy.
>>
>
> i dla ścisłości - musisz wejśc do działu agd nieelektryczne.
Basiu, chyba Cię ozłocę. Szukam tej formy i szukam. Uwielbiam tę
gotowaną babkę, a stara forma dawno się zużyła.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-02-14 16:00:15
Temat: Re: Forma budyniowa
>
> Basiu, chyba Cię ozłocę. Szukam tej formy i szukam. Uwielbiam tę
> gotowaną babkę, a stara forma dawno się zużyła.
>
Cała przyjemność po mojej stronie:-)
Tak jak pisałam wcześniej, w tym sklepie są różne dziwne, pozornie
niedostępne już rzeczy, warto poszperać.
Czy masz sprawdzony przepis na babkę gotowaną?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-02-15 17:13:58
Temat: Re: Forma budyniowa> Czy masz sprawdzony przepis na babkę gotowaną?
Ja mam.
1 kostka margaryny
6 całych jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki kartoflanej
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
olejek
Ucieramy margarynę, jajka i cukier, stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z
proszkiem, dodajemy zapach. Foremkę smarujemy dokładnie masłem (można bułką
tartą).
Wlewamy wszystko do formy i wkładamy do gotującej wody.
Przykrywamy i gotujemy około 1 godziny i 20 minut.
Pozdrawiam serdecznie
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-02-15 19:41:12
Temat: Re: Forma budyniowaBasia wrote:
>
> Czy masz sprawdzony przepis na babkę gotowaną?
Barbara już Ci podałą przepis. Ja mam dokładnie ten sam. Babka z tego
przepisu jest fantastyczna.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-02-16 06:31:20
Temat: Re: Forma budyniowa
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:dsvngb$b29$1@opal.icpnet.pl...
> > Czy masz sprawdzony przepis na babkę gotowaną?
>
> Ja mam.
[ciach]
Bardzo dziekuję:-)
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-02-16 13:53:50
Temat: Re: Forma budyniowaUżytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:dsvngb$b29$1@opal.icpnet.pl...
> > Czy masz sprawdzony przepis na babkę gotowaną?
>
> Ja mam.
> 1 kostka margaryny
<ciach>
> Wlewamy wszystko do formy i wkładamy do gotującej wody.
> Przykrywamy i gotujemy około 1 godziny i 20 minut.
Co prawda nie mam takiej formy, ale zamierzam pokombinować z donicą
glinianą, sznurkiem i pergaminem:P Tyle, że zapytam - jak bardzo forma musi
byc zanurzona w tej wodzie - 3/4, cała, równo z obrzerzem formy? U mnie w
domu nikt takowej babki nie piekł - gotował. U znajomych tez niczego takiego
nie widziałam...
Pozdrawiam serdecznie
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-02-16 20:36:45
Temat: Re: Forma budyniowa> Co prawda nie mam takiej formy, ale zamierzam pokombinować z donicą
> glinianą, sznurkiem i pergaminem:P Tyle, że zapytam - jak bardzo forma
> musi
> byc zanurzona w tej wodzie - 3/4, cała, równo z obrzerzem formy? U mnie w
> domu nikt takowej babki nie piekł - gotował. U znajomych tez niczego
> takiego
> nie widziałam...
> Pozdrawiam serdecznie
> Akulka
Moja forma czasami jest zanurzona do 3/4 wysokości, ponieważ woda podczas
gotowania paruje i co jakiś czas muszę ją dolewać. Nie wiem, czy uda się z
formą glinianą, ale przykryłabym to raczej czymś innym, może pokrywką od
garnka dopasowaną wielkością do formy...
Daj znać, jak się udało.
Pozdrawiam.
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-02-17 07:45:10
Temat: Re: Forma budyniowaAkulka wrote:
> Co prawda nie mam takiej formy, ale zamierzam pokombinować z donicą
> glinianą, sznurkiem i pergaminem:P Tyle, że zapytam - jak bardzo forma musi
> byc zanurzona w tej wodzie - 3/4, cała, równo z obrzerzem formy? U mnie w
> domu nikt takowej babki nie piekł - gotował. U znajomych tez niczego takiego
> nie widziałam...
Ja robiłam inaczej niż Barbara. Na dno gara kładłam kamień do szlifierki
:) i na to stawiałam formę z ciastem. Wody nalewałam tyle, by nie
sięgała formy, wiec gotowało sie faktycznie na parze.
Czy z glinianą donicą wyjdzie - nie mam pojęcia.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |