« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-27 08:50:39
Temat: Ftaczki wolowePo raz pierwszy gotuje flaczki wolowe od podstaw.Do tej pory "objadalem" sie
nimi w barach lub gotowizny z sloika czy w siinej postaci kupowalem i
podgrzewalem i ewentualnie doprawialem.Nie wspomne moja probe z przed dwoch
tygodni kiedy probowalem zrobic flaczki z miesa kury.Nie powiem ,w smaku
(zupka) byla dobra ale mieso sie rozsypalo.Gescioche zjadl pies .Nie
rozchorowal sie.
Dzisiaj mam wolna chate i od rana wstawilem do gara ok.1,5 kg surowych
flakow.Czemu to robie kiedy nie ma nikogo w domy? Nie bede pisal .W kazdym
razie juz dwokrotnie je odlewalem i plukalem.Teraz wstawie na malym ogmiu do
miekosci.
Na rosolek mam przygotowany ladny kawalek pregi wolowej i kawalech chudego
boczku wieprzowego.
Podpowiedzcie mi prosze co dalej.Dobra ,jak flaczki beda miekkie ostudze je
i pokroje.Na miesku z dodatkiem wloszczyzny ,no dodam podsmazona
cebulkie,lisc laurowy,ziele angielski ,pieprz sol nagotuje rosolek.Jak i w
jakim momencie to wszystko polaczyc, jak dlugo jeszcze gotowac i kiedy
ostatecznie doprawic ,zagescic.
Pozdrawiam!
Stanislaw z Gdanska aktualanie eksperymentujacy z ....flaczkami.
A ! Browarek se kupilem tak na wszelki wypadek jak przedobrzee z
przyprawami, a dla pozostalych domownikow frytki i kawalki kurczaka.(To tak
pozatym jak mi nie wyjdzie z flaczkami).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-27 09:09:52
Temat: Re: Ftaczki wolowe
Użytkownik "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> napisał w wiadomości
news:clnno6$lh3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Gescioche zjadl pies .
No widzisz, jak przewidywałam.
> Dzisiaj mam wolna chate i od rana wstawilem do gara ok.1,5 kg surowych
> flakow.Czemu to robie kiedy nie ma nikogo w domy? Nie bede pisal .W kazdym
> razie juz dwokrotnie je odlewalem i plukalem.Teraz wstawie na malym ogmiu
do
> miekosci.
Może jeszcze raz odlej?
> Na rosolek mam przygotowany ladny kawalek pregi wolowej i kawalech chudego
> boczku wieprzowego.
??? boczek na rosół??? Ja bym nie dawała. Rosół na samej prędze też jakiś
bylejaki mi się zdaje, ale skoro to ma być do flaków to może być.
>
> Podpowiedzcie mi prosze co dalej.Dobra ,jak flaczki beda miekkie ostudze
je
> i pokroje.
>
dobrze
>
>Na miesku z dodatkiem wloszczyzny ,no dodam podsmazona cebulkie
>
jak podsmażoną? ja bym dała cebulę w całości, ew. przekrojoną na pół i
podsmażoną na blasze bez tłuszczu, ja nie mam blachy, więc podsmażam
bezpośrednio nad gazem
>
>lisc laurowy,ziele angielski ,pieprz sol nagotuje rosolek.
>
może być, ja tam ziela ani pieprzu do rosołu nie daję, ale są tacy co dają,
więc jak tam chcesz
>
> Jak i w jakim momencie to wszystko polaczyc, jak dlugo jeszcze gotowac i
kiedy
> ostatecznie doprawic ,zagescic.
>
Jak się już rosół całkowicie ugotuje, odcedzić zeń wszelkie farfocle (znaczy
się mięsko i jarzyny), do rosołu włożyć pokrojone flaczki (starannie
odcedzone z tego w czym się gotowały), można też włożyć część pokrojonych w
kosteczkę warzyw (marchewkę, pietruszkę, seler). No i doprawić majerankiem,
imbirem i gałką muszkatułową. Niektórzy doprawiają pieprzem czy papryką, mi
najbardziej leżą z w/wym trzema przyprawami. Można zagęścić mąką , ale
niekoniecznie.
Pozdrówka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-27 09:20:04
Temat: Re: Ftaczki wolowe>
> Może jeszcze raz odlej?
Odlewalem trzy razy.Teraz czwarty raz gotuja sie do miekkosci
>
> > Na rosolek mam przygotowany ladny kawalek pregi wolowej i kawalech
chudego
> > boczku wieprzowego.
>
> ??? boczek na rosół??? Ja bym nie dawała. Rosół na samej prędze też jakiś
> bylejaki mi się zdaje, ale skoro to ma być do flaków to może być.
Wloze boczek tylko dlatego ze jest chudy i po wyjeciu chce wykozystac go
jako ...no...do chleba
> >
> jak podsmażoną? ja bym dała cebulę w całości, ew. przekrojoną na pół i
> podsmażoną na blasze bez tłuszczu, ja nie mam blachy, więc podsmażam
> bezpośrednio nad gazem
tak robi moja tesciowa.Moze to i lepsze.
>
> >
> >lisc laurowy,ziele angielski ,pieprz sol nagotuje rosolek.
> >
>
> może być, ja tam ziela ani pieprzu do rosołu nie daję, ale są tacy co
dają,
> więc jak tam chcesz
>
> >
> > Jak i w jakim momencie to wszystko polaczyc, jak dlugo jeszcze gotowac i
> kiedy
> > ostatecznie doprawic ,zagescic.
> >
>
> Jak się już rosół całkowicie ugotuje, odcedzić zeń wszelkie farfocle
(znaczy
> się mięsko i jarzyny), do rosołu włożyć pokrojone flaczki (starannie
> odcedzone z tego w czym się gotowały), można też włożyć część pokrojonych
w
> kosteczkę warzyw (marchewkę, pietruszkę, seler). No i doprawić
majerankiem,
> imbirem i gałką muszkatułową. Niektórzy doprawiają pieprzem czy papryką,
mi
> najbardziej leżą z w/wym trzema przyprawami. Można zagęścić mąką , ale
> niekoniecznie.
> Pozdrówka - Agnieszka
>
Dzieki za informacje.
A! zapaszek przy wstepnym gotowaniu nie byl tak intensywny jak sie
obawialem.
Stanislaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-27 09:23:43
Temat: Re: Ftaczki wolowe
> Na rosolek mam przygotowany ladny kawalek pregi wolowej i kawalech chudego
> boczku wieprzowego.
> Podpowiedzcie mi prosze co dalej.Dobra ,jak flaczki beda miekkie ostudze
je
> i pokroje.Na miesku z dodatkiem wloszczyzny ,no dodam podsmazona
> cebulkie,lisc laurowy,ziele angielski ,pieprz sol nagotuje rosolek.Jak i w
> jakim momencie to wszystko polaczyc, jak dlugo jeszcze gotowac i kiedy
> ostatecznie doprawic ,zagescic.
Boczek na rosół ?? Nie dodawał bym raczej.
Co do cebuli to raczej "przypalona" nie posmażona.
Obowiązkowo majeranek - zapomniałeś o majeranku !!!
Ja czasami dodaje trochę koncentratu pomidorowego.
Niektórzy zagęszczają zasmażką. Ja osobiście wolę nie zagęszczone.
Pozdrawiam i Smacznego
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-27 09:30:02
Temat: Re: Ftaczki wolowe.
> Obowiązkowo majeranek - zapomniałeś o majeranku !!!
Nie! nie zapomnialem tylko zapomnialem napisac.
> Ja czasami dodaje trochę koncentratu pomidorowego.
> Niektórzy zagęszczają zasmażką. Ja osobiście wolę nie zagęszczone.
>
> Pozdrawiam i Smacznego
> Duży Miś
>
> Poprobuje bez zasmaszki.Bo takowa mozna zawsze dorobic.
Dzieki!
Stanisalw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-27 09:31:43
Temat: Re: Ftaczki wolowe
Użytkownik "DuzyMis" <D...@a...pl> napisał w wiadomości
news:clnpfg$7qu$1@news.onet.pl...
>
> > Na rosolek mam przygotowany ladny kawalek pregi wolowej i kawalech
chudego
> > boczku wieprzowego.
> > Podpowiedzcie mi prosze co dalej.Dobra ,jak flaczki beda miekkie ostudze
> je
> > i pokroje.Na miesku z dodatkiem wloszczyzny ,no dodam podsmazona
> > cebulkie,lisc laurowy,ziele angielski ,pieprz sol nagotuje rosolek.Jak i
w
> > jakim momencie to wszystko polaczyc, jak dlugo jeszcze gotowac i kiedy
> > ostatecznie doprawic ,zagescic.
>
> Boczek na rosół ?? Nie dodawał bym raczej.
> Co do cebuli to raczej "przypalona" nie posmażona.
> Obowiązkowo majeranek - zapomniałeś o majeranku !!!
> Ja czasami dodaje trochę koncentratu pomidorowego.
> Niektórzy zagęszczają zasmażką. Ja osobiście wolę nie zagęszczone.
>
> Pozdrawiam i Smacznego
> Duży Miś
>
Majeranek do rosołu? Czy tylko do flaków? Koncentrat pomidorowy? Do flaków?
To one takie czerwonawe będą? Nigdy o czymś takim nie słyszałam i jakoś mi
to zupełnie nie pasuje.
Ale i tak pozdrawiam - A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-27 09:36:44
Temat: Re: Ftaczki wolowe> Majeranek do rosołu? Czy tylko do flaków?
Tylko do flatow w ostatniem momencie przygotowania
Koncentrat pomidorowy? Do flaków?
Ponoc Zdziebko jak sie doda to za "czerwone" nie beda.
> To one takie czerwonawe będą? Nigdy o czymś takim nie słyszałam i jakoś mi
> to zupełnie nie pasuje.
> Ale i tak pozdrawiam - A.
Ha! Trza nieraz eksperymentowac,zeby sie do czegos przekonac.
Stanislaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-27 09:56:12
Temat: Re: Ftaczki woloweStanislaw Trepczyk wrote:
> Wloze boczek tylko dlatego ze jest chudy i po wyjeciu chce wykozystac go
> jako ...no...do chleba
To go upiecz. Z majerankiem i cebulą na przykład.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-27 09:58:13
Temat: Re: Ftaczki wolowe> > Wloze boczek tylko dlatego ze jest chudy i po wyjeciu chce wykozystac go
> > jako ...no...do chleba
>
> To go upiecz. Z majerankiem i cebulą na przykład.
> Za maly kawalek
To zaledwie 0.4kg.
Wiekszy to na pewno bym upiekl.Tak jak radzisz.
Stanislaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-27 11:44:20
Temat: Re: Ftaczki woloweStanislaw Trepczyk wrote:
>>>Wloze boczek tylko dlatego ze jest chudy i po wyjeciu chce wykozystac go
>>>jako ...no...do chleba
>>To go upiecz. Z majerankiem i cebulą na przykład.
>>Za maly kawalek
> To zaledwie 0.4kg.
> Wiekszy to na pewno bym upiekl.Tak jak radzisz.
I tak mam opory przed boczkiem w rosole. No ale jak do tych
flaków dasz sporo przypraw to może i boczek w zupie nie zaszkodzi.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |