Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia [Gdzie] Turron w Warszawie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

[Gdzie] Turron w Warszawie?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-27 14:31:41

Temat: [Gdzie] Turron w Warszawie?
Od: Agnieszka Slota <a...@e...kernel.pl> szukaj wiadomości tego autora


Witam

Powiedzcie, gdzie w Warszawie mozna kupic hiszpanski przysmak
o nazwie turron ?

Pozdrawiam
AS

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-27 14:47:45

Temat: Re: [Gdzie] Turron w Warszawie?
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 2003-10-27 at 15:31, Agnieszka Slota wrote:
> Witam
>
> Powiedzcie, gdzie w Warszawie mozna kupic hiszpanski przysmak
> o nazwie turron ?
>
> Pozdrawiam
> AS

Nie widzialam nigdzie, ale znalazlam przepisy:

http://www.recipecottage.com/candy/nougat.html
http://eltorito.users.netlink.co.uk//menueng/dessert
s.html#jijonaturron

A tu nie przepisy, ale fajnie wyglada :-)

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-27 14:52:18

Temat: Re: [Gdzie] Turron w Warszawie?
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 2003-10-27 at 15:47, Kot wrote:

> A tu nie przepisy, ale fajnie wyglada :-)

Errata: http://www.spanishhampers.co.uk/index.html (tu ladnie wyglada)

Za szybko misie wyslalo ;-)

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-27 15:02:00

Temat: Re: [Gdzie] Turron w Warszawie?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 27 Oct 2003 15:52:18 +0100, m...@p...onet.pl (Kot)
wrote:

>On Mon, 2003-10-27 at 15:47, Kot wrote:
>
>> A tu nie przepisy, ale fajnie wyglada :-)
>
>Errata: http://www.spanishhampers.co.uk/index.html (tu ladnie wyglada)
>
>Za szybko misie wyslalo ;-)
>
>--
>Kot <m...@p...onet.pl>


a w ogole to turron to nugat

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-27 15:28:13

Temat: Re: [Gdzie] Turron w Warszawie?
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 2003-10-27 at 16:02, Krysia Thompson wrote:

> a w ogole to turron to nugat

Ale za to ladniej brzmi. Tak wiesz, egzotycznie ;-)

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-27 16:09:20

Temat: Re: [Gdzie] Turron w Warszawie?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 27 Oct 2003 16:28:13 +0100, m...@p...onet.pl (Kot)
wrote:

>On Mon, 2003-10-27 at 16:02, Krysia Thompson wrote:
>
>> a w ogole to turron to nugat
>
>Ale za to ladniej brzmi. Tak wiesz, egzotycznie ;-)
>
>--
>Kot <m...@p...onet.pl>


tez tak uwazam i bardzo lubie ten hiszpanski. z
orzechami....jeszcze moglby byc turron de marron...hehehehe

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-28 10:17:52

Temat: Re: [Gdzie] Turron w Warszawie?
Od: "Aneta" <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

a czy ten turron to moze jest "hiszpanski smakolyk"(tak sie u mnie nazywa)
250 cukru
250 sparzonych i obranych migdalów
olej

cukier rozpuscic w rondlu z kilkoma z 1 lyzeczka wody.
podgrzwac na wolnym ogniu caly czas mieszajac az bedzie gesty syrop
do niego dodac stopniowo migdaly, mieszajac co jakis czas
mase wylac na plaska natluszczona olejem powieznie. odstawic do zastygniecia
pokroic w paski (oczywiscie jak wszystko zastygnie i wystygnie)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-28 12:49:55

Temat: Re: [Gdzie] Turron w Warszawie?
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 2003-10-28 at 11:17, Aneta wrote:
> a czy ten turron to moze jest "hiszpanski smakolyk"(tak sie u mnie nazywa)
> 250 cukru
> 250 sparzonych i obranych migdalów
> olej
>
> cukier rozpuscic w rondlu z kilkoma z 1 lyzeczka wody.
> podgrzwac na wolnym ogniu caly czas mieszajac az bedzie gesty syrop
> do niego dodac stopniowo migdaly, mieszajac co jakis czas
> mase wylac na plaska natluszczona olejem powieznie. odstawic do zastygniecia
> pokroic w paski (oczywiscie jak wszystko zastygnie i wystygnie)

Mniej/wiecej ;-) W takiej formie tez widzialam, ale rowniez na miodzie i
z bialkami.

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-29 08:38:09

Temat: Re: [Gdzie] Turron w Warszawie?
Od: Agnieszka Slota <a...@e...kernel.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki za linki i za przepisy, w wolnej chwili poeksperymentuje :)
Takze na opakowaniach - ktorych z premedytacja nie wyrzucalam -
po turronie sa podane proporcje skladnikow. Niemniej wydaje mi sie,
ze moje kombinacje chalwowo-nugatowe nigdy nie beda nawet podobne
do oryginalu tworzonego przez Hiszpanow, stad moje pytanie
o mozliwosci detalicznego ;) nabycia "w sklepie" prawdziwego produktu :)

No nic, poczekam az ktos pojedzie na wycieczke... ;)

Pozdrawiam
AS

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mala rzecz a cieszy :)
zupa chińska?
nostrzyk, sklep ziołowy
nadal buraczki
Okazyjnie maszyne do pasztecikow...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »