| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-11-30 09:29:34
Temat: Gdzie kupić klej spożywczy/jadalny?Czy to się w detalu spotyka?
A jeśli tak, to jeśli ktoś wie, gdzie w Trójmieście, to już by była
wspaniała informacja!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-11-30 11:08:03
Temat: Re: Gdzie kupić klej spożywczy/jadalny?On 30 Lis, 10:29, pracus wrote:
> Czy to się w detalu spotyka?
> A jeśli tak, to jeśli ktoś wie, gdzie w Trójmieście, to już by była
> wspaniała informacja!
Ech, przypomniałeś mi klej "biurowy" w tubce, który był w handlu za
czasów mojego dzieciństwa. Pamiętam, że palce sobie z niego
oblizywałam i nic mi nie było;p Pewnie nie miał przeciwwskazań;)
A tak poważnie, to do czego Ci ten klej? Bo klejące właściwości ma
zagotowana mieszanina mąki. Sama tapetę na nią przyklejałam (kiedyś
nie było w handlu specjalnych do tapet).
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-11-30 22:44:16
Temat: Re: Gdzie kupić klej spożywczy/jadalny?On 30 Lis, 12:08, JaMyszka <f...@g...com> wrote:
> Ech, przypomniałeś mi klej "biurowy" w tubce, który był w handlu za
> czasów mojego dzieciństwa. Pamiętam, że palce sobie z niego
> oblizywałam i nic mi nie było;p Pewnie nie miał przeciwwskazań;)
> A tak poważnie, to do czego Ci ten klej? Bo klejące właściwości ma
> zagotowana mieszanina mąki. Sama tapetę na nią przyklejałam (kiedyś
> nie było w handlu specjalnych do tapet).
Ooo! Ciekawe rzecz z ta maka. Mozesz cos wiecej napisac? Tylko maka,
woda i gotowanie?
To zabrzmi troche dziwnie, wiem, ale potrzebuje czegos, dzieki czemu
przykleje zgniecione orzeszki do surowego miesa i to polaczenie bedzie
w miare odporne na dzialanie wody :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-12-01 16:29:22
Temat: Re: Gdzie kupić klej spożywczy/jadalny?Sun, 30 Nov 2008 14:44:16 -0800 (PST), pracus napisał(a):
>> Ech, przypomniałeś mi klej "biurowy" w tubce, który był w handlu za
>> czasów mojego dzieciństwa. Pamiętam, że palce sobie z niego
>> oblizywałam i nic mi nie było;p Pewnie nie miał przeciwwskazań;)
>> A tak poważnie, to do czego Ci ten klej? Bo klejące właściwości ma
>> zagotowana mieszanina mąki. Sama tapetę na nią przyklejałam (kiedyś
>> nie było w handlu specjalnych do tapet).
>
> Ooo! Ciekawe rzecz z ta maka. Mozesz cos wiecej napisac? Tylko maka,
> woda i gotowanie?
> To zabrzmi troche dziwnie, wiem, ale potrzebuje czegos, dzieki czemu
> przykleje zgniecione orzeszki do surowego miesa i to polaczenie bedzie
> w miare odporne na dzialanie wody :)
W sieci na pewno będą jakieś szczegółowe przepisy, ja to brałem do wrzątku
wlewałem robebłaną papkę mąki z wodą (zimną) i bez gotowania się trochę to
mieszało aż zrobi się galareta. Jak jest ciepłe - klei, jak się ochłodzi
wyschnie - trzyma :)
Acha! mąka musi być *ziemniaczana*.
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-12-01 16:57:43
Temat: Re: Gdzie kupić klej spożywczy/jadalny?Użytkownik "Kapsel" <k...@p...onet.pl> napisał
>
> Acha! mąka musi być *ziemniaczana*.
Przepisy na klajster jakie znalazłem w sieci przewidują użycie mąki
pszennej lub ewentualnie żytniej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-12-01 17:01:03
Temat: Re: Gdzie kupić klej spożywczy/jadalny?Użytkownik "JaMyszka" <f...@g...com> napisał
Ech, przypomniałeś mi klej "biurowy" w tubce, który był w handlu za
czasów mojego dzieciństwa. Pamiętam, że palce sobie z niego
oblizywałam i nic mi nie było;p Pewnie nie miał przeciwwskazań;)
===
Nie wiem jak dzisiejsze kleje, ale ten dawny, biały klej biurowy
absolutnie nie był jadalny. Był konserwowany jakąś chemią, chyba
fenolem czy czymś takim. Oblizanie palców nie było śmiertelne,
ale klejem spożywczym bym tego nie nazwał.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-12-01 19:01:32
Temat: Re: Gdzie kupić klej spożywczy/jadalny?On 1 Gru, 17:29, Kapsel <k...@p...onet.pl> wrote:
> Sun, 30 Nov 2008 14:44:16 -0800 (PST), pracus napisał(a):
> W sieci na pewno będą jakieś szczegółowe przepisy, ja to brałem do wrzątku
> wlewałem robebłaną papkę mąki z wodą (zimną) i bez gotowania się trochę to
> mieszało aż zrobi się galareta. Jak jest ciepłe - klei, jak się ochłodzi
> wyschnie - trzyma :)
>
> Acha! mąka musi być *ziemniaczana*.
Dzięki! Czyli klajster :) Chociaż z tą ziemniaczaną to nie wiem do
końca...
Ciekawe, na ile to jest odporne na wodę, spróbujemy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-12-01 19:25:43
Temat: Re: Gdzie kupić klej spożywczy/jadalny?Mon, 1 Dec 2008 17:57:43 +0100, Alek napisał(a):
>> Acha! mąka musi być *ziemniaczana*.
>
> Przepisy na klajster jakie znalazłem w sieci przewidują użycie mąki
> pszennej lub ewentualnie żytniej.
No to nie wiem :(
Pani w szkole na technice kazała ziemniaczanej używać i w sumie nigdy w
życiu nie przeprowadziłem testów na innych gatunkach... W każdym razie ta
ziemniaczana działała dobrze na papier.
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-12-11 12:14:48
Temat: Re: Gdzie kupić klej spożywczy/jadalny?On 30 Lis, 23:44, pracus wrote:
> [...]
> Ooo! Ciekawe rzecz z ta maka. Mozesz cos wiecej napisac? Tylko maka,
> woda i gotowanie?
Mieszanina mąki pszennej z wodą, ale proporcji już nie pamiętam - ma
być gęste - wiem tylko tyle. W każdym razie "przegotowanie" nie
pozbawia właściwości klejących tej substancji. Bo "przegotowanie" mąki
ziemniaczanej (skrobii) prowadzi do uwodnienia "kleju".
> To zabrzmi troche dziwnie, wiem, ale potrzebuje czegos, dzieki czemu
> przykleje zgniecione orzeszki do surowego miesa i to polaczenie bedzie
> w miare odporne na dzialanie wody :)
Nie jest to dziwne, bo różne sztuki robi się w kuchni.
;)
Specjalnie kupiłam salami w kawałku, by się przyjrzeć umocowanym na
niej przyprawom. Wygląda mi na zastosowanie agaru (agar jest bez
smaku), a jak wiesz - jest on rozpuszczalny w wodzie (zwłaszcza w
gorącej). Jeden internauta podpowiedział mi o kleju rybnym - ale ten
też jest wodny.
Domyślam się, że to mięso chcesz upiec i podlewać wodą.
Ja to bym spróbowała na białko (może ubić?), a potem po upieczeniu
jeszcze pouzupełniała.
Ech, pozwolę sobie na żart - dzwoniłeś do Ery?
PS
Z dzieciństwa znany mi jest też klej kostny! Ale nie wiem, czy jest on
spożywczy, bo był stosowany do stolarki. Oczywiście, też wodny, ale
dłuuugo się go gotowało, by doprowadzić go do postaci cieczy.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-12-12 08:25:44
Temat: Re: Gdzie kupić klej spożywczy/jadalny?JaMyszka pisze:
> On 30 Lis, 23:44, pracus wrote:
>> [...]
>> Ooo! Ciekawe rzecz z ta maka. Mozesz cos wiecej napisac? Tylko maka,
>> woda i gotowanie?
>
> Mieszanina mąki pszennej z wodą, ale proporcji już nie pamiętam - ma
> być gęste - wiem tylko tyle.
Ech dzieci, dzieci. Za moich czasów to sie taki klajster w szkole na
zajęciach praktyczno technicznych przygotowywało, ze nie wspomnę o
klejeniu tapet (tak, tak, tak się robiło).
A zaświadczenie o dysgugli macie? Bo jak nie, to wpisać hasło "klej z
mąki" i dalej robić wedle instrukcji.
A z osobistych doswiadczeń mogę potwierdzić - to zupełnie niezły klej
--
Szukam nowej sygnaturki, a skończył mi się żeń szeń.
Roman Rumpel skype: rumpel.roman
www.rumpel.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |