| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-11-29 12:18:59
Temat: rolada czekoladowaWitam
Zrobiłam dziś drugi raz roladę czekoladową z bitą śmietaną.
I pojawił się ten sam problem.
Według przepisu powinnam, upieczony na dużej blasze, placek wyłożyc na
świeży papier do pieczenia, ściagnąć ten na którym się placek piekł, a
potem zwinąć całość w roladę i odłożyć do wystygnięcia.
Potem rozwinąć, posmarować bitą śmietaną, posypać rodzynkami i zwinąć
znowu. Jednak przy rozwijaniu (po ostygnięciu ciasta) ono mi się łamie i
otrzymuję 3 kawałki, które potem jakoś kombinowanie zwijam, no ale efekt
końcowy daje dużo do życzenia.
Czy ma ktoś jakąś radę na dzielącą się i łamiącą roladę? Co zrobić, żeby
rolada była zwinięta w jednym kawałku?
Pozdrawiam
--
Anka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-11-29 12:43:30
Temat: Re: rolada czekoladowaDnia Sat, 29 Nov 2008 13:18:59 +0100, Anka P. napisał(a):
> Witam
>
> Zrobiłam dziś drugi raz roladę czekoladową z bitą śmietaną.
> I pojawił się ten sam problem.
> Według przepisu powinnam, upieczony na dużej blasze, placek wyłożyc na
> świeży papier do pieczenia, ściagnąć ten na którym się placek piekł, a
> potem zwinąć całość w roladę i odłożyć do wystygnięcia.
> Potem rozwinąć, posmarować bitą śmietaną, posypać rodzynkami i zwinąć
> znowu. Jednak przy rozwijaniu (po ostygnięciu ciasta) ono mi się łamie i
> otrzymuję 3 kawałki, które potem jakoś kombinowanie zwijam, no ale efekt
> końcowy daje dużo do życzenia.
> Czy ma ktoś jakąś radę na dzielącą się i łamiącą roladę? Co zrobić, żeby
> rolada była zwinięta w jednym kawałku?
Powinno się zwijać placek w roladę do ostygnięcia kładąc na nim wilgotną,
(wygotowaną wcześniej, oczywiscie) ściereczkę, tak dużą, aby objęła też
zwiniętą już roladę z wierzchu i na końcach. Wtedy nie będzie problemu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-11-29 12:44:37
Temat: Re: rolada czekoladowaDnia Sat, 29 Nov 2008 13:43:30 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Sat, 29 Nov 2008 13:18:59 +0100, Anka P. napisał(a):
>
>> Witam
>>
>> Zrobiłam dziś drugi raz roladę czekoladową z bitą śmietaną.
>> I pojawił się ten sam problem.
>> Według przepisu powinnam, upieczony na dużej blasze, placek wyłożyc na
>> świeży papier do pieczenia, ściagnąć ten na którym się placek piekł, a
>> potem zwinąć całość w roladę i odłożyć do wystygnięcia.
>> Potem rozwinąć, posmarować bitą śmietaną, posypać rodzynkami i zwinąć
>> znowu. Jednak przy rozwijaniu (po ostygnięciu ciasta) ono mi się łamie i
>> otrzymuję 3 kawałki, które potem jakoś kombinowanie zwijam, no ale efekt
>> końcowy daje dużo do życzenia.
>> Czy ma ktoś jakąś radę na dzielącą się i łamiącą roladę? Co zrobić, żeby
>> rolada była zwinięta w jednym kawałku?
>
> Powinno się zwijać placek w roladę do ostygnięcia kładąc na nim wilgotną,
> (wygotowaną wcześniej, oczywiscie) ściereczkę, tak dużą, aby objęła też
> zwiniętą już roladę z wierzchu i na końcach. Wtedy nie będzie problemu.
Oczywiście - zwijanie następuje razem ze sciereczką położoną na placku, a
powinna ona sporo wystawac, aby objąć całość też po zwinięciu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-12-01 12:59:58
Temat: Re: rolada czekoladowa"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:4pn9fmf28jzl$.84l3aigsftsq$.dlg@40tude.net...
Ciekawa strona - wszystko o serach i ich wyrabianiu, formowaniu
urządzeniach.
http://www.kaesereibedarf.de/index.html
Jest tam prasa do gomółek z sera, drewniana i prosta do zrobienia. Można w
niej wycisnąć z twarogu serwatkę i mieć fantastyczny ser na serniki...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-12-01 13:07:50
Temat: Re: rolada czekoladowaPanslavista pisze:
Można w
> niej wycisnąć z twarogu serwatkę
a ze sraczki czekolade?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |