Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ges! Co z niej zrobic?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ges! Co z niej zrobic?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-25 09:09:02

Temat: Ges! Co z niej zrobic?
Od: "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Jeden z znajomych gospodarzy chce podarowac mi na swieta ges.Na razie "to"
ptactwo jeszcze sobie bryka po zagrodzie.
Ges jest dorodna i podejrzewam ze bedzie tlusta(jak to ges).Co mozna dobrego
zrobic z gesi? Zaznaczam,ze ja, jak i moi domownicy nie zjedza czerniny!Pod
zadna postacia.Planuje ja upiec,ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?

Stanislaw z Gdanska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-25 09:25:36

Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?
Od: "plitkin" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Upiec trzeba (tak jak piszesz)
A tluszcz albo wylac (jezeli jestescie za zdrowym odzywianiem sie) albo
najlepiej ugotowac kasze gryczana i tluszczem ja polac (pycha).


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-25 09:34:07

Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 25 octobre 2004 ? 11:09:02, vous écriviez :

> Witam!

> Jeden z znajomych gospodarzy chce podarowac mi na swieta ges.Na razie "to"
> ptactwo jeszcze sobie bryka po zagrodzie.
> Ges jest dorodna i podejrzewam ze bedzie tlusta(jak to ges).Co mozna dobrego
> zrobic z gesi? Zaznaczam,ze ja, jak i moi domownicy nie zjedza czerniny!Pod
> zadna postacia.Planuje ja upiec,ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?

Doradzam zrobienie z tluszczu (i z czesci miesa) francuskich
rillettes. Wladyslaw Los przeeksperymetowal rillettes (wieprzowe) tutaj:
http://groups.google.fr/groups?hl=fr&lr=&threadm=1f2
o78b.1rnhpv21klodqhN%25wlos%40tele.com.pl&rnum=1&pre
v=/groups%3Fq%3Drillettes%2Bwladyslaw%2Blos%26hl%3Df
r%26lr%3D%26selm%3D1f2o78b.1rnhpv21klodqhN%2525wlos%
2540tele.com.pl%26rnum%3D1

ale te z gesiny sa jeszcze lepsze :)

Tluszczu mozesz tez uzyc do cassoulet (zapiekanka z roznorakich mies i
fasoli), jezeli znajde chwile czasu to wklepie przepis.

A pozatym gesi smalec to jaj jadam na chlebie, posypany sola i juz.
Mniam :)


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-25 09:55:48

Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <clifse$sq5$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> wrote:

> bryka po zagrodzie.
> Ges jest dorodna i podejrzewam ze bedzie tlusta(jak to ges).Co mozna dobrego
> zrobic z gesi?

Gdyby to była kaczka, to radziłbym zająca w buraczkach.Ale z gęsi?
Może pieczeń wałową?

> Zaznaczam,ze ja, jak i moi domownicy nie zjedza czerniny! Pod
> zadna postacia.

Wasza strata.

>Planuje ja upiec,

Tak właśnie podejrzewałem, że tak naprawdę wiesz co zrobić z gęsią. ;-)

> ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?

Zachować jako smalec gęsi.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-25 10:01:52

Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?
Od: "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-F2A15A.11554825102004@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <clifse$sq5$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> wrote:
>
> > bryka po zagrodzie.
> > Ges jest dorodna i podejrzewam ze bedzie tlusta(jak to ges).Co mozna
dobrego
> > zrobic z gesi?
>
> Gdyby to była kaczka, to radziłbym zająca w buraczkach.Ale z gęsi?
> Może pieczeń wałową?
>
> > Zaznaczam,ze ja, jak i moi domownicy nie zjedza czerniny! Pod
> > zadna postacia.
>
> Wasza strata.
>
> >Planuje ja upiec,
>
> Tak właśnie podejrzewałem, że tak naprawdę wiesz co zrobić z gęsią. ;-)
>
> > ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?
>
> Zachować jako smalec gęsi.
>
> Władysław


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-25 10:07:07

Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?
Od: "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Tak właśnie podejrzewałem, że tak naprawdę wiesz co zrobić z gęsią. ;-)
>
> > ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?
>
> Zachować jako smalec gęsi.
>
> Władysław

Hej! Wladyslawie!

Tak nie "zartuj" se ze mnie.Ty to zapewne jestes zawodowo zwiazany z
"kuchnia" (jak wynika z postow) .Ja jestem typowy amator- domator. Z zawodu
to kowal,slusarz i mechanik okretowy na dodatek.I jak mie zapytasz w ktora
strone dokreca sie srubki to Ci podpowiem.A co mi ! Fachowo!

Stanislaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-25 10:23:27

Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam!
>
> Jeden z znajomych gospodarzy chce podarowac mi na swieta ges.Na razie "to"
> ptactwo jeszcze sobie bryka po zagrodzie.
> Ges jest dorodna i podejrzewam ze bedzie tlusta(jak to ges).Co mozna dobrego
> zrobic z gesi? Zaznaczam,ze ja, jak i moi domownicy nie zjedza czerniny!Pod
> zadna postacia.Planuje ja upiec,ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?
>
> Stanislaw z Gdanska
>
> Zrób OKRASĘ i jeszcze raz okrasę. To jest taki Gęsi tatar:-)Mięso siekane +
cebula+czosnek+majeranek+pieprz+sól.
Smalec gęsi jest bezwonny, dzięki czemu można na nim smażyc praktycznie
wszystko. :-)
Pozdrawiam Areta


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-25 10:30:51

Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <clij9c$ldc$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> wrote:

> > Tak właśnie podejrzewałem, że tak naprawdę wiesz co zrobić z gęsią. ;-)
> >
> > > ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?
> >
> > Zachować jako smalec gęsi.
> >
> > Władysław
>
> Hej! Wladyslawie!
>
> Tak nie "zartuj" se ze mnie.Ty to zapewne jestes zawodowo zwiazany z
> "kuchnia" (jak wynika z postow) .

A chroń mnie Panie Boże! Gotowanie zawodowe to ciężka robota. Jam
prosty historyk sztuki

> Ja jestem typowy amator- domator. Z zawodu
> to kowal,slusarz i mechanik okretowy na dodatek.I jak mie zapytasz w ktora
> strone dokreca sie srubki to Ci podpowiem.A co mi ! Fachowo!

na dodatek obecnie samozatrudniony jak dokręcacz śrubek. ;-)

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-25 10:32:51

Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <2...@n...onet.pl>,
"Aretkka" <a...@p...onet.pl> wrote:

> > Witam!
> >
> > Jeden z znajomych gospodarzy chce podarowac mi na swieta ges.Na razie "to"
> > ptactwo jeszcze sobie bryka po zagrodzie.
> > Ges jest dorodna i podejrzewam ze bedzie tlusta(jak to ges).Co mozna dobrego
> > zrobic z gesi? Zaznaczam,ze ja, jak i moi domownicy nie zjedza czerniny!Pod
> > zadna postacia.Planuje ja upiec,ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?
> >
> > Stanislaw z Gdanska
> >
> > Zrób OKRASĘ i jeszcze raz okrasę. To jest taki Gęsi tatar:-)Mięso siekane +
> cebula+czosnek+majeranek+pieprz+sól.
> Smalec gęsi jest bezwonny, dzięki czemu można na nim smażyc praktycznie
> wszystko. :-)

Gdyby był bezwonny to nie byłby tak ceniony. Bezwonna to jest planta.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-25 11:33:17

Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora




> > Smalec gęsi jest bezwonny, dzięki czemu można na nim smażyc praktycznie
> > wszystko. :-)
>
> Gdyby był bezwonny to nie byłby tak ceniony. Bezwonna to jest planta.
>
> Władysław
Planty nie używam :-). Używam czasami smalcu gęsiego i ...bardzo sobie to
chwalę !. Natomiast nie chwalę tłuszczu wieprzowego, właśnie za jego woń :-(.
Co do "cenności", to ujdzie, bo u nas 3,oo zł za 1 kg ;-), a co do cennych
składników, to miałam to "szczęście", że jako pacholęciu ( bo później już się
nie dałam ) moja "mamisia" smarowała mi tym tłuszczem plecki, gdy miałam
kaszelek........ :-) Areta



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jeszcze jedna kiszonka - pierwsze wrażenia
Sosik cebulowy
50 urodziny
maślaki
Same się zmuście do gotowania

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »