« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-25 09:09:02
Temat: Ges! Co z niej zrobic?Witam!
Jeden z znajomych gospodarzy chce podarowac mi na swieta ges.Na razie "to"
ptactwo jeszcze sobie bryka po zagrodzie.
Ges jest dorodna i podejrzewam ze bedzie tlusta(jak to ges).Co mozna dobrego
zrobic z gesi? Zaznaczam,ze ja, jak i moi domownicy nie zjedza czerniny!Pod
zadna postacia.Planuje ja upiec,ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?
Stanislaw z Gdanska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-25 09:25:36
Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?Upiec trzeba (tak jak piszesz)
A tluszcz albo wylac (jezeli jestescie za zdrowym odzywianiem sie) albo
najlepiej ugotowac kasze gryczana i tluszczem ja polac (pycha).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 09:34:07
Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?
Le lundi 25 octobre 2004 ? 11:09:02, vous écriviez :
> Witam!
> Jeden z znajomych gospodarzy chce podarowac mi na swieta ges.Na razie "to"
> ptactwo jeszcze sobie bryka po zagrodzie.
> Ges jest dorodna i podejrzewam ze bedzie tlusta(jak to ges).Co mozna dobrego
> zrobic z gesi? Zaznaczam,ze ja, jak i moi domownicy nie zjedza czerniny!Pod
> zadna postacia.Planuje ja upiec,ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?
Doradzam zrobienie z tluszczu (i z czesci miesa) francuskich
rillettes. Wladyslaw Los przeeksperymetowal rillettes (wieprzowe) tutaj:
http://groups.google.fr/groups?hl=fr&lr=&threadm=1f2
o78b.1rnhpv21klodqhN%25wlos%40tele.com.pl&rnum=1&pre
v=/groups%3Fq%3Drillettes%2Bwladyslaw%2Blos%26hl%3Df
r%26lr%3D%26selm%3D1f2o78b.1rnhpv21klodqhN%2525wlos%
2540tele.com.pl%26rnum%3D1
ale te z gesiny sa jeszcze lepsze :)
Tluszczu mozesz tez uzyc do cassoulet (zapiekanka z roznorakich mies i
fasoli), jezeli znajde chwile czasu to wklepie przepis.
A pozatym gesi smalec to jaj jadam na chlebie, posypany sola i juz.
Mniam :)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 09:55:48
Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?In article <clifse$sq5$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> wrote:
> bryka po zagrodzie.
> Ges jest dorodna i podejrzewam ze bedzie tlusta(jak to ges).Co mozna dobrego
> zrobic z gesi?
Gdyby to była kaczka, to radziłbym zająca w buraczkach.Ale z gęsi?
Może pieczeń wałową?
> Zaznaczam,ze ja, jak i moi domownicy nie zjedza czerniny! Pod
> zadna postacia.
Wasza strata.
>Planuje ja upiec,
Tak właśnie podejrzewałem, że tak naprawdę wiesz co zrobić z gęsią. ;-)
> ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?
Zachować jako smalec gęsi.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 10:01:52
Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-F2A15A.11554825102004@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <clifse$sq5$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> wrote:
>
> > bryka po zagrodzie.
> > Ges jest dorodna i podejrzewam ze bedzie tlusta(jak to ges).Co mozna
dobrego
> > zrobic z gesi?
>
> Gdyby to była kaczka, to radziłbym zająca w buraczkach.Ale z gęsi?
> Może pieczeń wałową?
>
> > Zaznaczam,ze ja, jak i moi domownicy nie zjedza czerniny! Pod
> > zadna postacia.
>
> Wasza strata.
>
> >Planuje ja upiec,
>
> Tak właśnie podejrzewałem, że tak naprawdę wiesz co zrobić z gęsią. ;-)
>
> > ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?
>
> Zachować jako smalec gęsi.
>
> Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 10:07:07
Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?> Tak właśnie podejrzewałem, że tak naprawdę wiesz co zrobić z gęsią. ;-)
>
> > ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?
>
> Zachować jako smalec gęsi.
>
> Władysław
Hej! Wladyslawie!
Tak nie "zartuj" se ze mnie.Ty to zapewne jestes zawodowo zwiazany z
"kuchnia" (jak wynika z postow) .Ja jestem typowy amator- domator. Z zawodu
to kowal,slusarz i mechanik okretowy na dodatek.I jak mie zapytasz w ktora
strone dokreca sie srubki to Ci podpowiem.A co mi ! Fachowo!
Stanislaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 10:23:27
Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?> Witam!
>
> Jeden z znajomych gospodarzy chce podarowac mi na swieta ges.Na razie "to"
> ptactwo jeszcze sobie bryka po zagrodzie.
> Ges jest dorodna i podejrzewam ze bedzie tlusta(jak to ges).Co mozna dobrego
> zrobic z gesi? Zaznaczam,ze ja, jak i moi domownicy nie zjedza czerniny!Pod
> zadna postacia.Planuje ja upiec,ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?
>
> Stanislaw z Gdanska
>
> Zrób OKRASĘ i jeszcze raz okrasę. To jest taki Gęsi tatar:-)Mięso siekane +
cebula+czosnek+majeranek+pieprz+sól.
Smalec gęsi jest bezwonny, dzięki czemu można na nim smażyc praktycznie
wszystko. :-)
Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 10:30:51
Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?In article <clij9c$ldc$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> wrote:
> > Tak właśnie podejrzewałem, że tak naprawdę wiesz co zrobić z gęsią. ;-)
> >
> > > ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?
> >
> > Zachować jako smalec gęsi.
> >
> > Władysław
>
> Hej! Wladyslawie!
>
> Tak nie "zartuj" se ze mnie.Ty to zapewne jestes zawodowo zwiazany z
> "kuchnia" (jak wynika z postow) .
A chroń mnie Panie Boże! Gotowanie zawodowe to ciężka robota. Jam
prosty historyk sztuki
> Ja jestem typowy amator- domator. Z zawodu
> to kowal,slusarz i mechanik okretowy na dodatek.I jak mie zapytasz w ktora
> strone dokreca sie srubki to Ci podpowiem.A co mi ! Fachowo!
na dodatek obecnie samozatrudniony jak dokręcacz śrubek. ;-)
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 10:32:51
Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?In article <2...@n...onet.pl>,
"Aretkka" <a...@p...onet.pl> wrote:
> > Witam!
> >
> > Jeden z znajomych gospodarzy chce podarowac mi na swieta ges.Na razie "to"
> > ptactwo jeszcze sobie bryka po zagrodzie.
> > Ges jest dorodna i podejrzewam ze bedzie tlusta(jak to ges).Co mozna dobrego
> > zrobic z gesi? Zaznaczam,ze ja, jak i moi domownicy nie zjedza czerniny!Pod
> > zadna postacia.Planuje ja upiec,ale co zrobic z tluszczem z tej gesi?
> >
> > Stanislaw z Gdanska
> >
> > Zrób OKRASĘ i jeszcze raz okrasę. To jest taki Gęsi tatar:-)Mięso siekane +
> cebula+czosnek+majeranek+pieprz+sól.
> Smalec gęsi jest bezwonny, dzięki czemu można na nim smażyc praktycznie
> wszystko. :-)
Gdyby był bezwonny to nie byłby tak ceniony. Bezwonna to jest planta.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 11:33:17
Temat: Re: Ges! Co z niej zrobic?
> > Smalec gęsi jest bezwonny, dzięki czemu można na nim smażyc praktycznie
> > wszystko. :-)
>
> Gdyby był bezwonny to nie byłby tak ceniony. Bezwonna to jest planta.
>
> Władysław
Planty nie używam :-). Używam czasami smalcu gęsiego i ...bardzo sobie to
chwalę !. Natomiast nie chwalę tłuszczu wieprzowego, właśnie za jego woń :-(.
Co do "cenności", to ujdzie, bo u nas 3,oo zł za 1 kg ;-), a co do cennych
składników, to miałam to "szczęście", że jako pacholęciu ( bo później już się
nie dałam ) moja "mamisia" smarowała mi tym tłuszczem plecki, gdy miałam
kaszelek........ :-) Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |