| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-24 11:23:20
Temat: Gofry belgijskieCzy ktoś może zna przepis na gofry belgijskie?
Są one z cukrem ,,Rafinada" - cukier o dużych kryształach i chyba z
drożdżami ale tego nie jestem pewna. Ale jestem pewna że są pyszne. Jadłam
je kilka lat temu jak byłam w Brukseli i do dziaj za nimi tęsknię :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Maria.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-24 11:29:13
Temat: Re: Gofry belgijskieMaria <m...@W...pl> napisał(a):
> Czy ktoú moýe zna przepis na gofry belgijskie?
> Sŕ one z cukrem ĽRafinadaĄ - cukier o duýych krysztaůach i chyba z
> droýdýami ale tego nie jestem pewna. Ale jestem pewna ýe sŕ pyszne. Jadůam
> je kilka lat temu jak byůam w Brukseli i do dziaj za nimi tćsknić :)
gugle mi na ten przykład wyrzuciły coś takowego:
Gofry belgijskie Jak obiecalem. Oto orginalny belgijski przepis na ok. 20
gofrow.
1 kg maki
szczypta soli
75 gr drozdzy w proszku
2 lyzeczki cukru
350 gr masla lub margaryny
8 jajek
375 gr cukru cassonade blonde
mleko
- drozdze rozpuscic w mleku i przygotowac ciasto zuzywajac czesc maki (ok
150g).
- pozostawic do wyrosniecia, nastepnie wymieszac ten zaczyn z reszta maki
do, ktorej dodaje sie zoltka, cassonade i stopione maslo.
- jesli bedzie to konieczne dodac troche mleka.
- ubic bialka na sztywna piane i dodac do ciasta delikatnie mieszajac.
- przykryc i pozostawic do wyrosniecia przez 1 godzine.
- nastepnie uksztaltowac niewielkie kulki z ciasta i pozostawic do
wyrosniecia jeszcze przez 1/2 godziny.
- piec w dobrze nasmarowanej gofrownicy.
Robert Glowka (A. Blikle Sp. z o.o.)
Wątek: Gofry karmelkowe
Data:2000/06/01
ale sama nie szamałam, daj znać, czy to o to chodziło.
hania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-24 11:47:27
Temat: Re: Gofry belgijskie
>
> ale sama nie szamałam, daj znać, czy to o to chodziło.
>
> hania
Tak, tak, tak :)) To o to mi chodziło.
Dziękuje bardzo i polecam bo sa bardzo smaczne.
Jak się zrobi ich trochę więcej można zamrozić i potem odgrzewać w tosterze
:) Są idealne na niedzielne śniadania :)
--
Pozdrawiam serdecznie :)
Maria.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-26 21:12:24
Temat: Re: Gofry belgijskie
a mi wyszly niedobre :(
dlatego mam kilka pytan:
> 75 gr drozdzy w proszku
>
naprawde 75 gr? w torebeczce mam 8 gr, na niej napisane ze starcza na pol kilo
maki... mam dac 10 torebeczek????
> 375 gr cukru cassonade blonde
dalam zwykly brazowy.
jakies nieslodkie wyszly. i do tego niekarmelkowe
czym ten cukier zastapic?
>
> mleko
>
ile tego mleka? jaka ma miec konsystencje ciasto przed rosnieciem?
po dodaniu piany z bialek moje bylo dosc plynne i na pewno nie dalo by sie
pozniej z niego "uksztaltowac niewielkie kulki z ciasta "
wiec dodalam maki. kulki sie zrobily ale gofry jakies takie niechrupiace i
gumowate.
ja to bym jeszcze do nich dodala dosc sporo cynamonu, ale to juz moja wersja
help, bo teraz karmie goframi psa :)
magda
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |