Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gofry belgijskie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gofry belgijskie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-11-24 11:23:20

Temat: Gofry belgijskie
Od: Maria <m...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś może zna przepis na gofry belgijskie?
Są one z cukrem ,,Rafinada" - cukier o dużych kryształach i chyba z
drożdżami ale tego nie jestem pewna. Ale jestem pewna że są pyszne. Jadłam
je kilka lat temu jak byłam w Brukseli i do dziaj za nimi tęsknię :)


Pozdrawiam serdecznie :)
Maria.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-11-24 11:29:13

Temat: Re: Gofry belgijskie
Od: "Hania " <v...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maria <m...@W...pl> napisał(a):

> Czy ktoú moýe zna przepis na gofry belgijskie?
> Sŕ one z cukrem ĽRafinadaĄ - cukier o duýych krysztaůach i chyba z
> droýdýami ale tego nie jestem pewna. Ale jestem pewna ýe sŕ pyszne. Jadůam
> je kilka lat temu jak byůam w Brukseli i do dziaj za nimi tćsknić :)

gugle mi na ten przykład wyrzuciły coś takowego:

Gofry belgijskie Jak obiecalem. Oto orginalny belgijski przepis na ok. 20
gofrow.
1 kg maki

szczypta soli

75 gr drozdzy w proszku

2 lyzeczki cukru

350 gr masla lub margaryny

8 jajek

375 gr cukru cassonade blonde

mleko

- drozdze rozpuscic w mleku i przygotowac ciasto zuzywajac czesc maki (ok
150g).
- pozostawic do wyrosniecia, nastepnie wymieszac ten zaczyn z reszta maki
do, ktorej dodaje sie zoltka, cassonade i stopione maslo.
- jesli bedzie to konieczne dodac troche mleka.
- ubic bialka na sztywna piane i dodac do ciasta delikatnie mieszajac.
- przykryc i pozostawic do wyrosniecia przez 1 godzine.
- nastepnie uksztaltowac niewielkie kulki z ciasta i pozostawic do
wyrosniecia jeszcze przez 1/2 godziny.
- piec w dobrze nasmarowanej gofrownicy.

Robert Glowka (A. Blikle Sp. z o.o.)

Wątek: Gofry karmelkowe
Data:2000/06/01


ale sama nie szamałam, daj znać, czy to o to chodziło.

hania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-11-24 11:47:27

Temat: Re: Gofry belgijskie
Od: Maria <m...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora




>
> ale sama nie szamałam, daj znać, czy to o to chodziło.
>
> hania

Tak, tak, tak :)) To o to mi chodziło.
Dziękuje bardzo i polecam bo sa bardzo smaczne.
Jak się zrobi ich trochę więcej można zamrozić i potem odgrzewać w tosterze
:) Są idealne na niedzielne śniadania :)
--

Pozdrawiam serdecznie :)
Maria.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-11-26 21:12:24

Temat: Re: Gofry belgijskie
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora


a mi wyszly niedobre :(
dlatego mam kilka pytan:

> 75 gr drozdzy w proszku
>

naprawde 75 gr? w torebeczce mam 8 gr, na niej napisane ze starcza na pol kilo
maki... mam dac 10 torebeczek????


> 375 gr cukru cassonade blonde

dalam zwykly brazowy.
jakies nieslodkie wyszly. i do tego niekarmelkowe
czym ten cukier zastapic?

>
> mleko
>
ile tego mleka? jaka ma miec konsystencje ciasto przed rosnieciem?
po dodaniu piany z bialek moje bylo dosc plynne i na pewno nie dalo by sie
pozniej z niego "uksztaltowac niewielkie kulki z ciasta "
wiec dodalam maki. kulki sie zrobily ale gofry jakies takie niechrupiace i
gumowate.

ja to bym jeszcze do nich dodala dosc sporo cynamonu, ale to juz moja wersja

help, bo teraz karmie goframi psa :)

magda


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

halogeny w kuchni
Gdzie kupić dobre figi?
ciastka świąteczna
pytanie
oliwa z oliwek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »