| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-24 11:44:04
Temat: miódczy to normalne ze miód spadziowy (kupiony od pszczelarza na
targowisku) utrzymuje strasznie gęstą konsystencję, owszem jest
leisty i nie robi sie cukrowy, ale pierwszy raz sie spotykam z tak
gęstym miodem i nie wiem czy to normalne? czy podrasowany jest troche?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-24 12:00:39
Temat: Re: miód
Użytkownik <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:1164368644.763854.290440@45g2000cws.googlegroup
s.com...
czy to normalne ze miód spadziowy (kupiony od pszczelarza na
targowisku) utrzymuje strasznie gęstą konsystencję, owszem jest
leisty i nie robi sie cukrowy, ale pierwszy raz sie spotykam z tak
gęstym miodem i nie wiem czy to normalne? czy podrasowany jest troche?
Prawdziwy miód, jeżeli stoi długo to gęstnieje i POWINIEN obowiązkowo sie "
zcukrzyć "
w szczególności miód spadziowy, ponieważ już w fazie zbierania przez
pszczoły jest bardzo gęsty.
Miód jeżeli został podgrzany powyżej 40 st C może zachowyać płynność ale dla
właściowści modu jest to zjawisko bardzo nieporządane.
Jędrek pszczelarz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-24 12:38:23
Temat: Re: miódAndrzej wrote:
>
> Użytkownik <d...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:1164368644.763854.290440@45g2000cws.googlegroup
s.com...
> czy to normalne ze miód spadziowy (kupiony od pszczelarza na
> targowisku) utrzymuje strasznie gęstą konsystencję, owszem jest
> leisty i nie robi sie cukrowy, ale pierwszy raz sie spotykam z tak
> gęstym miodem i nie wiem czy to normalne? czy podrasowany jest troche?
>
> Prawdziwy miód, jeżeli stoi długo to gęstnieje i POWINIEN obowiązkowo
> sie " zcukrzyć "
> w szczególności miód spadziowy, ponieważ już w fazie zbierania przez
> pszczoły jest bardzo gęsty.
>
> Miód jeżeli został podgrzany powyżej 40 st C może zachowyać płynność ale
> dla właściowści modu jest to zjawisko bardzo nieporządane.
>
> Jędrek pszczelarz
>
Mój kolega przyniósł kiedyś coś co podobno było miodem spadziowym.
Twierdził, że to od własnych pszczół i że nie jest podrabiane,
podgrzewane, etc.
Podobno jednego lata było z jakiśtam powodów szczególnie dużo spadzi z
sosny, czy innego iglaka, postawił ul pod drzewem no i miał miodek.
Zaskakujące było to, że:
1. miód był bardzo ciemny (praktycznie czarny, pod światło
bardzo ciemno brązowy z lekkim nalotem zieleni)
2. był bardzo gęsty, miał konsystencję smoły (z wyglądu też
najbardziej ją przypominał
3. nie był zcukrzony, pomimo że wedle zapewnień kolegi
miał już ładnych kilka lat
Poza tym był bardzo pychotka :D mimo, że troche czuć było żywicą (to
nawet mu dodawało uroku). Acha: wydawał się stosunkowo mało słodki jak
na miód ;)
Wychodzi zatem na to, że albo nie każdy miód musi się zcukrzyć
(przyznam, że też byłem tym zaskoczony), albo kolega troche koloryzował
(akurat o to go nie podejżewam, bo to naprawdę bardzo solidny człowiek).
Pozdr.,
Shrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-24 13:25:32
Temat: Re: miódDnia Fri, 24 Nov 2006 13:00:39 +0100, Andrzej napisał(a):
> Prawdziwy miód, jeżeli stoi długo to gęstnieje i POWINIEN obowiązkowo sie "
> zcukrzyć "
A ja gdzieś czytałem, że gryczany ma prawo zostać do 1/3 niescukrzonego. I
rzeczywiście gdzie bym taki nie kupił, to 1/4-1/3 pozostaje rzadkiego na
wierzchu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-11-25 19:33:06
Temat: Re: miódAndrzej napisał(a):
> Prawdziwy miód, jeżeli stoi długo to gęstnieje i POWINIEN obowiązkowo
> sie " zcukrzyć " [...]
Czytałeś?
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/msg/30e
b0d08084d6c31?dmode=source&hl=pl
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-26 11:32:28
Temat: Re: miód> Czytałeś?
> http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/msg/30e
b0d08084d6c31?dmode=source&hl=pl
> pozdr. Jerzy
Tu: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=mi%C3%B3d+prawdz
iwy&lr= można znaleźć
sporo wiadomości na ten temat.
Pozdrawiam. B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |