« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-19 14:22:23
Temat: Grill ogrodowyCzesc wszystkim
Pewnie wielu z Was robilo juz cos takiego wiec szukam pomyslow.
Chce zbudowac/kupic grilla w ogrodzie.
Mam fajny stary mur z piaskowca zostawiony po starych zabudowaniach i chce
przy nim zbudowac stanowisko grilowe.
Przed chwila widzialem w wiadomosciach informacje o mistrzostwach w
grilowaniu, na ktorych polska druzyna zajela jakies niezle miejsca w kilku
kategoriach.
Przy okazji byla wzmianka ze pierwszy raz grilowali na takim 'piecu'.
Bardzo dziwny grill, chyba zawodowy. I tu nasuwa sie pytanie.
Jako perfekcjonista i milosnik grilla (na razie standardowego kupionego w
OBI) chcialbym zbudowac cos porzadnego.
Myslalem o nawiewie powietrza od spodu, o okapie i kominie, ale tak naprawde
to dopiero w uzyciu okazuje sie ze czegos brakuje.
Macie jakies pomysly ?
Co sadzicie o opcjonalnym zasilaniu gazem ?
W Niemczech duzo griluja na gazie i jakos im sie to sprawdza.
A czasem rozpalanie trwa dlugo a goscie lykaja sline.
Jak duze palenisko ma sens, zeby sie wszystko miescilo a zeby nie przesadzic
?
Moze macie jakies sprawdzone patenty ?
Pozdrowiania
Pawel Sokolowski
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-19 14:56:51
Temat: Re: Grill ogrodowyWitaj, ciekawy jestem dyskusji....
Osobiscie wole gril gazowy i to nie tylko z podanych przez ciebie powodow.
Grilowanie na gazie wytwarza o wiele mniej dymu, co po prostu mniej irytuje
sasiadow.
Oczywiscie, ladny piecyk w ogrodzie z krecacym sie roznem ma swoj urok, ale
tak wlasciwie to nie wiem czy mozna samemu zbudowac sobie ogrodowy gril na
gaz?
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-19 15:30:02
Temat: Re: Grill ogrodowy
Użytkownik "Paul" <p...@p...ch> napisał w wiadomości
news:9gnpld$39o$1@plonk.apk.net...
> Witaj, ciekawy jestem dyskusji....
> Osobiscie wole gril gazowy i to nie tylko z podanych przez ciebie powodow.
> Grilowanie na gazie wytwarza o wiele mniej dymu, co po prostu mniej
irytuje
> sasiadow.
> Oczywiscie, ladny piecyk w ogrodzie z krecacym sie roznem ma swoj urok,
ale
> tak wlasciwie to nie wiem czy mozna samemu zbudowac sobie ogrodowy gril na
> gaz?
To, o czym piszecie, to jest wypaczenie grilowania - to jest próba przejścia
od grila do "ę-ą"elegancji... Gril to powinna być forma ogniska... Siada się
naokoło i pije się piwko, a jak ktoś nie musi sobie alkoholem humoru
poprawiać, bo z natury jest wesolutki to nie pije... A jedzenie wytwarza się
bogatsze niż przy ognisku, gdzie niewiele poza kiełbaską i ziemniakami da
się wymyślić tak aby się przy tym nie na męczyć... No może tylko pieczone
prosie jest większą atrakcją od kiełbaski i ziemniaczków... Ale właśnie z
ogniska, a nie z rożna... No ale co kto lubi...
--
Joanna, smutna bo jej stronka średnio działa... buuu ;-(
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-19 17:48:25
Temat: Re: Grill ogrodowy>Osobiscie wole gril gazowy
Ja tez wole grill gazowy.Uzywamy nasz grill prawie codziennie albo co drugi
dzien latem,wiosna i jesienia.Nawet w zimie czesto cos robimy jak sie da
przekopac przez snieg.Latem to zamiast nagrzewac piekarnik wsadzamy wszystko na
grill.Nie wyobrazam sobie ciaglego rozpalania tego grilla.Pewnie bysmy go wcale
nie uzywali albo tylko od swieta.Mamy drugi grill niegazowy i siedzi w kacie bo
nigdy nam sie nie chce rozpalac.Jesli zamierzasz uzywac grill czesto i po
prostu jako jeden ze sposobow przyrzadzania potraw to lepiej gazowy a jesli
bedzie to cos tylko od czasu do czasu jak zaprosisz gosci to pomysl o grillu do
rozpalania.Ja bym chciala miec taki murowany,bajerancki grill ale pewnie bysmy
go i tak uzywali tylko na imprezy.
Dotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-19 22:27:03
Temat: Re: Grill ogrodowyPolecam wszystkim zainteresowanym tym tematem adres http://www.weber.com
Jest to strona najbardziej znanego producenta grilli ogrodowych, firmy
Weber, która (szczególnie pod adresem australijskim) podaje mnóstwo
wyjaśnień, porad i recept.
Szczególnie ciekawe wydają się (w świetle Państwa wypowiedzi) uwagi
producenta dotyczące rozpalania prasowanych brykietów z węgla drzewnego
(teraz wszędzie dostępnych) białymi kostkami bezwonnego paliwa turystycznego
(spolimeryzowanego aldehydu octowego). Całkowity czas rozpalania około 1,5
kg brykietów (do stanu gotowości do pieczenia / grilowania) jest podawany na
40 minut!
Pozdrowienia, Tadeusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-20 14:12:18
Temat: Re: Grill ogrodowyNo nie!!!
Wydaje mi sie ze piszesz o dwoch roznych rzeczy ktorych nie nalezy
porownywac, i ktorych z caly pewnoscia ja nie porownuje. Specyficzna i
urocza atmosfera ogniska w niczym nie jest podobna do robienia dorady na
grilu. Pamietam jeszce zbyt dobrze kawalki kielbasy na patyku palonem zywym
ogniem gdzies w okolicach Rzeszowa w zeszlym roku i zapijane wspanialym
piwem z Lezajska. To jedno. Teraz powrocmy do grila, bo u mnie jest dosyc
trudno rozpalic ognisko w ogrodku.
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-20 17:18:33
Temat: Re: Grill ogrodowy
Użytkownik "Paul" <p...@p...ch> napisał w wiadomości
news:9gqgkv$eci$1@plonk.apk.net...
> No nie!!!
> Wydaje mi sie ze piszesz o dwoch roznych rzeczy ktorych nie nalezy
> porownywac, i ktorych z caly pewnoscia ja nie porownuje. Specyficzna i
> urocza atmosfera ogniska w niczym nie jest podobna do robienia dorady na
> grilu. Pamietam jeszce zbyt dobrze kawalki kielbasy na patyku palonem
zywym
> ogniem gdzies w okolicach Rzeszowa w zeszlym roku i zapijane wspanialym
> piwem z Lezajska. To jedno. Teraz powrocmy do grila, bo u mnie jest dosyc
> trudno rozpalic ognisko w ogrodku.
mały walizeczkowy grillik się da i doskonale zastępuje ognisko...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-20 18:36:58
Temat: Re: Grill ogrodowy"maly walizeczkowy grillik" przy prawdziwym grill'owaniu to wyglada jak
zabawka dla dzieci i taka jest,
a jak ktos ma ogrod to powinien miec duzy nie "walizkowy" grill.
Grill powinien byc gazowy, duzy, zamykany wiekiem z termometrem i o duzej
wydajnosci cieplnej.
Mozna sie bawic w robienie kielbasek na ognisku ( i ja to lubie) ale to nie
grill'owanie.
Jesli ktos mysli natomiast, ze grill na brykiety "to jest to" to mu szczerze
wspolczuje zatruwania sie smolami z tegoz brykietu i plynnej "rozpalki"
Jesli macie jeszcze jakies pytania to bardzo prosze.
pozdrawiam
Slav
Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:9gqm8i$1s$1@news.onet.pl...
> mały walizeczkowy grillik się da i doskonale zastępuje ognisko...
>
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-20 18:37:11
Temat: Re: Grill ogrodowy
Użytkownik "ssiegmund" <s...@s...com> napisał w wiadomości
news:EY5Y6.251018$Z2.2945180@nnrp1.uunet.ca...
> "maly walizeczkowy grillik" przy prawdziwym grill'owaniu to wyglada jak
> zabawka dla dzieci i taka jest,
> a jak ktos ma ogrod to powinien miec duzy nie "walizkowy" grill.
I kucharza co to pda to jedzonko do stołu przykrytego świeżo wykrochmalonym
obrusem ;-)))
> Mozna sie bawic w robienie kielbasek na ognisku ( i ja to lubie) ale to
nie
> grill'owanie.
Kiełbaski to na ognisko, a ja grill to nie tylko kiełbaski... mniam
zamarynowane mięseczko...
> Jesli ktos mysli natomiast, ze grill na brykiety "to jest to" to mu
szczerze
> wspolczuje zatruwania sie smolami z tegoz brykietu i plynnej "rozpalki"
Nie brykiety tylko normalny węgiel drzewny i nie płynna rozpałka, tylko taka
ekologiczna z trocin... albo kilka gałązek rozpalonych jedną zapałką, a
zanim się węgiel drzewny rozpali to gałązki się wypalą do cna...
> Jesli macie jeszcze jakies pytania to bardzo prosze.
Zachęcający jesteś ;-)))
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-20 18:42:53
Temat: Re: Grill ogrodowyUżytkownik ssiegmund <s...@s...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:EY5Y6.251018$Z...@n...uunet.ca...
[...]
> Grill powinien byc gazowy, duzy, zamykany wiekiem z termometrem i o
duzej
> wydajnosci cieplnej.
:-(((
> Mozna sie bawic w robienie kielbasek na ognisku ( i ja to lubie) ale to
nie
> grill'owanie.
> Jesli ktos mysli natomiast, ze grill na brykiety "to jest to" to mu
szczerze
> wspolczuje zatruwania sie smolami z tegoz brykietu i plynnej "rozpalki"
Wolisz gazy z gazu? ;-))) A płynna rozpałka to u mnie "spirit".
> Jesli macie jeszcze jakies pytania to bardzo prosze.
Żadnych, jedynie parę podpowiedzi. Grill powinien byc żeliwny, solidny ew.
kamienny z żeliwnym rusztem i o duzej wydajnosci cieplnej co zapewnia
odpowiednia konstrukcja i węgiel drzewny jako paliwo. Stosuję aluminiowe
podkładki ograniczające spływanie tłuszczu.
pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |